Nieuw talent Annabel Wickel: “Ik verwacht veel uit mijn Sporttop-tijd te halen”
02 mei 2019 

Nieuw talent Annabel Wickel: “Ik verwacht veel uit mijn Sporttop-tijd te halen”

Met andere sporters gedeelde uitdagingen bespreken en tips krijgen van haar mentor Wieke Dijkstra: zeilster Annabel Wickel (19) wil via Sporttop de komende jaren flinke stappen zetten in haar carrière. Alle kennis moet haar helpen op weg naar haar doelen, een weg waarop Annabel verwacht nog heel wat obstakels tegen te komen. Van de hobbels wil ze vooral wijzer worden: “Mijn weg richting mijn doel weegt net zoveel als het doel zelf.”

Tekst: Alex Devilee

Optrekken
Al ruim tien jaar doet Annabel aan zeilen. Vlakbij haar geboorteplaats Capelle aan den IJssel begon het voor Annabel op de Kralingse plas in Rotterdam. “Mijn familie had een motorboot en ik ging altijd mee het water op. Al vrij snel heb ik me aangemeld bij de zeilvereniging.” Intussen vaart Annabel in de 49erFX, waarmee ze al één van haar dromen heeft waargemaakt. “Dit wilde ik van jongs af aan. De boot is sneller en intenser dan andere boten, dat heeft altijd mijn aandacht getrokken. En het is een Olympische klasse.”

Over vijf jaar zou Annabel het geweldig vinden om mee te doen aan de Spelen. Tot die tijd heeft ze eerst andere doelen. “Mijn doel voor de korte termijn is het niveauverschil met de fulltime ploeg zo klein mogelijk maken. Wij als team moeten ons aan hun niveau optrekken en kijken waar we van ze kunnen leren. Zo heb ik dat ook op de Sofia Cup op Mallorca gedaan. Daar vaar je tegen de wereldtop, de Olympisch kampioen kwam voorbij. Het is gaaf om te zien wat zij anders doen en te bedenken wat ik daarvan kan leren.”Nooit uitgeleerd
Bij Sporttop leert Annabel van oud-Olympiërs, zoals haar mentor Wieke. Onlangs ontmoetten ze elkaar voor het eerst. Het eerste gesprek met de voormalig tophockeyster levert Annabel direct nuttige tips op. “Ik heb altijd met dezelfde persoon in de 29er boot gevaren. Sinds vorig jaar oktober is het veranderd, nu zit ik in een team van acht meiden en heb ik elk weekend een ander maatje in een 49erFX-boot. Dat was even wennen voor mij, maar gelukkig kon Wieke mij daar al het een en ander over vertellen. Ze heeft in haar hockeycarrière natuurlijk altijd al veel vrouwen om haar heen gehad.”

Voor Annabel is onderdeel uitmaken van een groep dus nieuw. En ze verwacht dat het niet de laatste keer zal zijn dat ze voor iets nieuws komt te staan in haar leven. “Er komen nog wel meer nieuwe situaties en dingen waar ik tegenaan ga lopen. Ook daar ga ik van leren.” Annabel ziet het vooral als een uitdaging binnen het zeilen. “Geen dag is hetzelfde doordat de wind altijd anders staat en dat is van invloed op de golven en de stroming van de zee. Zo raak ik nooit uitgeleerd.”

Behalve de tips die ze van Wieke krijgt, hoopt Annabel ook van andere talenten binnen Sporttop veel op te steken. “Het sportieve leven brengt veel met zich mee, zoals weinig je familie zien en weinig tijd hebben. Welke sport je ook beoefent, alle sporters staan in grote lijnen voor dezelfde soort keuzes en hebben dezelfde vragen waar ze mee zitten. Bij Sporttop kunnen alle talenten met elkaar en van elkaar leren. Dat lijkt me zeer waardevol.”

Drive
Alle kennis die Annabel op deze manier verzamelt, draagt bij aan het proces richting haar doelen. Voor Annabel weegt de leercurve namelijk net zoveel als het doel zelf. “Je bent niet de enige die wat te zeggen heeft over je doel. Er kan zoveel gebeuren, je hebt het niet altijd zelf in de hand. Je drive en trainingen zijn daarom net belangrijk als het doel zelf. Het proces ernaartoe moet je goed doorlopen, anders bereik je je doel niet.”

Trainen doet ze in ieder geval veel, in combinatie met haar studie International Business & Management in Rotterdam. “Ik ben een gedreven persoon die ervoor wil werken om ergens te komen. Dat moet in het zeilen, ik weet dat ik er veel voor moet opgeven. Maar ik haal er energie uit en doe het met een doel. Mijn opleiding bijvoorbeeld ook, wat als ik geblesseerd raak? Ik vind mijn opleiding leuk, dus zolang het te combineren valt, blijf ik dat zeker doen. Ik wil het sowieso achter de hand hebben.”

Net als Annabel is Scipio Houtman ook een nieuwe zeiler bij Sporttop. Daarover vertelt hij in dit interview meer. Samen zijn Annabel en Scipio opvolgers van Maxime Jonker, zij heeft als zeilster ontzettend veel geleerd bij Sporttop.

Over de schrijver
Reactie plaatsen