Scipio Houtman: rookie bij Sporttop en in zijn zeilklasse
04 april 2019 

Scipio Houtman: rookie bij Sporttop en in zijn zeilklasse

Nog nooit deed een Nederlandse 49’er tweemans zeilboot mee aan de Olympische Spelen. Over anderhalf jaar kan dat anders zijn, dan hoopt het nieuwe Sporttop-talent Scipio Houtman (20) op het Japanse water te zeilen. Scipio en zijn teamgenoten zijn vergeleken met hun tegenstanders nog echte rookies, maar dat weerhoudt hen er niet van om kwalificatie af te dwingen. Ondanks dat de weg naar Tokyo nog een aantal obstakels bevat, heeft Scipio het volste vertrouwen. “Ik heb er een goed gevoel bij.”

Tekst: Alex Devilee

Alles voor Tokyo
Het leven van Scipio staat intussen volledig in het teken van zeilen. Hij verhuisde van zijn geboorteplaats Amsterdam naar Den Haag om zich volledig op het trainen te kunnen richten. Een studie is er ook niet meer bij, na een half jaar besloot Scipio te stoppen met Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Het was een bewuste keuze. “Ik weet hoe belangrijk het is om een opleiding te hebben afgerond. Het zeilen duurt niet eeuwig”, legt Scipio uit.

“Maar dit is een once in a lifetime opportunity. Sinds januari 2017 ben ik met het High Performance Project bezig, waarmee we de Spelen willen bereiken”, vervolgt Scipio. “Studeren ernaast was en is niet mogelijk. Het enige wat ik nog kan doen, is af en toe een training geven. Daarmee verdien ik een beetje bij. Verder ben ik veel van huis weg, als ik thuis kom dan zoek ik even mijn ouders op of moet ik logistieke zaken regelen. Alles staat in het teken van Tokyo.”

Rookie
De olympische droom van Scipio is nog lang geen werkelijkheid. Er moet nog een hoop gebeuren. “In mijn team zijn we met zes zeilers zoals ik, drie stuurmannen en drie bemanningsleden. Om een hoger niveau te bereiken, wisselen we bij trainingen elkaar af als duo’s. Uiteindelijk worden er drie koppels gevormd, waarvan er slechts één naar de Spelen kan. Dus als we als Nederland zijnde kwalificatie af kunnen dwingen, dan moet ik straks ook mijn teamgenoten verslaan in de nationale selectie.”

De grootste horde is echter van hele andere orde, zo weet Scipio. Vanuit de vertrekhal van Eindhoven Airport omschrijft hij het zwaartepunt: “We moeten de NOC*NSF ervan overtuigen dat wij op de Spelen mee kunnen doen met de absolute top. Daarvoor is het belangrijk om in de komende twaalf maanden in grote wedstrijden twee keer bij de top 8 of één in de top 3 te eindigen. Ik vlieg nu naar Mallorca, waar de start van het Europese wedstrijdseizoen wordt ingezet met de Prinses Sofia Cup. Daarna zal ik in Genua wereldbekerwedstrijden zeilen en in mei is het EK in Engeland, op het olympische water van 2012.”

Kansen genoeg dus voor Scipio om zich te bewijzen, maar makkelijk gaat het niet worden. “We hebben met het team de afgelopen tijd mooie dingen laten zien. Als we dat dit jaar doorzetten, wordt Tokyo een realistisch doel. We maken een kans, ook al moeten we het opnemen tegen tegenstanders die al jaren in de 49’er zeilen. Wat dat betreft zijn we nog rookies, we komen net kijken.”

Band opbouwen
Net als in zijn zeilklasse is Scipio bij Sporttop ook een nieuw gezicht. Wietske de Ruiter is zijn mentor, van de samenwerking heeft hij hoge verwachtingen. “Een koppel zijn met een mentor uit de sportwereld is denk ik heel uniek. En het kan veel opleveren. Doordat je een koppel bent, leer je elkaar echt kennen en bouw je een band op. Zo kun je meer uit de samenwerking halen, je weet wat je aan elkaar hebt en waar de mogelijke problemen zitten. Ik denk dat de tijd bij Sporttop voor mij van grote waarde gaat zijn.”

“Er zijn een aantal dingen waar ik mee aan de slag moet” geeft Scipio aan. “Ik wil meer pieken op de juiste momenten. Het niveau dat ik op trainingen haal, wil ik ook in de wedstrijden laten zien. Besluitvaardiger zijn tijdens wedstrijden hoort daarbij, plus dat ik meer onbevangen aan de start verschijn.” In april zal ik het daar vast wel met Wietske over hebben, tijdens onze eerste afspraak vloog de tijd en kwamen we niet aan alles toe. Maar het was een heel leuk gesprek, ik heb daar echt een positief gevoel aan overgehouden.

Lees hier het vorige verhaal, over de tweede Talent Talk van Sporttop en Talent Empowerment!

Over de schrijver
Reactie plaatsen