Open sfeer tijdens tweede Talent Talk: “Ik was echt onder de indruk”
21 maart 2019 

Open sfeer tijdens tweede Talent Talk: “Ik was echt onder de indruk”

De tweede Talent Talk heeft woensdag 13 maart veel indruk achtergelaten op de aanwezige talenten van Sporttop en Talent Empowerment. Op de Amsterdamse Zuidas zorgde spreker Wietske de Ruijter voor een prettige en open sfeer, waardoor de talenten zich kwetsbaar durfden op te stellen. Het leverde een constructieve Talent Talk op, waar onder meer hockeyster Maxime Kerstholt (23) en nieuw Sporttop-talent Selma Poutsma (19) met een goed gevoel op terugkijken.

Tekst: Alex Devilee

Zelfkennis
Centraal tijdens de Talk stond het onderwerp zelfreflectie. Sporttop-mentor Wietske legt uit wat daarmee bedoeld wordt. “Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker je in je kracht kunt komen. Dat geeft je zelfvertrouwen en maakt je minder afhankelijk van anderen”, vertelt Wietske. “Als je goede zelfkennis hebt, weet je eerder waar je tegenaan loopt en hoe je dat zelf moet oplossen. We bespraken tijdens de sessie met elkaar wat iedereen energie kost en wat energie oplevert. Vervolgens probeerden we te bedenken wat de eerste stap zou zijn om de negatieve energie om te zetten in positieve energie. Dan konden de talenten daarmee na de Talk gelijk aan de slag.”

De acht aanwezige talenten moesten voor het meten van de energie zelf onderwerpen aandragen. Een paar maanden geleden schreef Maxime haar studie op, nu stond ze stil bij het hockeyen. “Ik haal er energie uit door de vriendschap die ik er voel en door samen naar doelen toe te werken. Hockey kan me energie kosten door een gebrek aan plezier of doordat ik teveel met anderen bezig ben. Het is goed om daar een keer bij stil gestaan te hebben, dat gebeurt in het dagelijks leven nauwelijks. Door zo’n sessie van drie uur besef ik dat die dingen spelen en heb ik ook meteen een idee voor hoe ik ermee om kan gaan.”

Open setting
Voor Selma was het de eerste keer dat ze meedeed aan een Talk. De shorttrackster is net nieuw bij Sporttop en heeft gelijk stof tot nadenken gekregen. “Ik heb twee punten meegenomen”, zegt Selma. “Ik ben een perfectionist, maar mag mezelf best wat meer complimenten geven. Kritisch zijn is goed, alleen moet ik ook in de gaten houden dat ik dingen goed doe en dat ik daar trots op ben. En ik moet staan en vertrouwen op mijn eigen pad dat ik insla. Dat betekent sterk in mijn schoenen staan bij de keuzes die ik moet maken.”

Selma merkte dat ze niet de enige was die met dit soort dingen te maken heeft en was blij dat ze haar verhaal kon delen. “Ik was echt onder de indruk van de setting. De sfeer was erg prettig, iedereen heeft zich open gesteld voor elkaar. Daardoor kon ik gerust mijn verhaal doen en merkte ik dat anderen met dezelfde vragen zitten als jij. Het was goed om ze daarover te spreken, dan hoor je hoe anderen ermee om gaan. Een keer een andere mening horen was fijn. Het heeft me goed gedaan om mijn verhaal te kunnen delen, ik ging echt met een goed gevoel naar huis.”

Net als Selma kijkt Maxime tevreden terug op de Talent Talk. “Ik vond het gaaf dat iedereen zo open en eerlijk was. Daardoor kwamen de onzekerheden van iedereen snel op tafel en dat schepte een band. Ik denk dat dit allemaal ook kon doordat Wietske zichzelf kwetsbaar opstelde, ze vertelde waar zij allemaal tegenaan is gelopen en hoe ze daarmee om is gegaan. Wietske was heel toegankelijk, waardoor het voor ons makkelijk was om de drempel over te stappen en ook open te zijn.”

Wezenlijk onderdeel van topsport
Zoals Maxime het omschrijft is precies wat Wietske wilde bereiken. “Het blijft supersterk om verschillende sporters bij elkaar te hebben, men is open en kwetsbaar. Zo kun je tot de kern komen: wat doe ik en bewust worden van dat je kunt beïnvloeden wat je doet. Ze voelden dat ze niet de enige waren met hun kwesties, iedereen heeft wel wat. En ik wilde vooral meegeven dat het ook leuk om aan je mentale punt te werken, je moet niet alleen maar balen van dingen. De sfeer was heel goed, ik merkte dat iedereen betrokken en leergierig was. Ik werd er heel blij van.”

Tenslotte stipt Wietske aan waarom het voor topsporters zo belangrijk is om mentaal sterk te zijn. “De technische en tactische gedeelten moet je trainen, maar het mentale aspect moet zeker niet vergeten worden. Het is een wezenlijk onderdeel van de topsport. De meesten hebben er te weinig tijd voor. Ze lopen er op vast, waardoor het de groei in de weg staat. Je kunt niet aan topsport doen zonder mentaal te trainen. De talenten die er dit keer bij waren, hebben in ieder geval weer een stap vooruit gezet.”

De volgende TalentTalk zal plaatsvinden op woensdag 3 april van 12:30 tot 17:00 met als onderwerp: ‘Hoe wendbaar ben jij?’ Zou jij hier graag bij willen zijn? Meld je dan aan via aanmelden@talenttalks.info.

De Talent Talks worden elke tweede woensdag van de maand georganiseerd door Sporttop en Talent Empowerment. Vorige maand trapte Jochem Uytdehaage de serie af, lees hier hoe hij en de aanwezige talenten de eerste Talent Talk ervaarden.

Vorige week verscheen het eerste interview Denzel Pleiter. De handboogschutter is net nieuw bij Sporttop en vertelt in dit interview over zijn ambities en plannen bij Sporttop.

Over de schrijver
Reactie plaatsen