Positieve vibe na eerste TalentTalk van TE & Sporttop: “We hebben er veel van geleerd”
14 februari 2019 

Positieve vibe na eerste TalentTalk van TE & Sporttop: “We hebben er veel van geleerd”

Het is even na vijf uur als de aanwezige talenten het pand van Tribes verlaten. Ze hebben net de eerste TalentTalk van TalentEmpowerment en Sporttop achter de rug en hebben daarin veel opgestoken over het verdelen van energie en hoe belangrijk rust en herstel zijn in het leven van een topsporter. Bij iedereen overheerst een positief gevoel, de TalentTalk onder leiding van Jochem Uytdehaage heeft veel energie opgeleverd.

Tekst: Alex Devilee

Duurzaam presteren
Eind 2018 besloten TalentEmpowerment en Stichting Sporttop de handen ineen te slaan bij het organiseren van TalentTalks. Beide organisaties geloven in een samenwerking waarbij kennisdelen en duurzaam presteren centraal staat, om zo jonge talenten nog beter en completer te kunnen ondersteunen. Daarom werd besloten om elke tweede woensdag van de maand een Talent Talk te organiseren, waar alle talenten tussen 17 en 23 jaar met een Nationaal Talent-Status van NOC*NSF aan deel kunnen nemen. Elke TalentTalk staat in het teken van één bepaald thema, tijdens de eerste Talk op 13 februari in Utrecht stond duurzaam presteren centraal.

Jochem vertelde daarover aan een groep talenten met verschillende achtergronden. Pam Imhof en Jutta van Crevel (hockey), Maxime Jonker (zeilen), Imke van der Aar (badminton), David van Nunen (schermen), Daan Spruit (schaatsen) en Leeyen Harteveld (schaatsen) waren allemaal benieuwd naar wat de voormalig Olympisch kampioen hen bij kon brengen over de vier batterijen van energie (spiritueel, emotioneel, mentaal en fysiek), energie verdelen, de urgentie van rust en herstel en slaapritme. Daarnaast deelden de talenten hun kennis met elkaar, ze bespraken wat vermoeidheidssignalen waren, wat energie kost en energie oplevert en wat de voor- en nadelen van een training missen zijn.

TalentTalk Duurzaam presteren door Jochem Uytdehaage

Moeten of willen
“We hebben er veel van geleerd”, is het eerste wat Pam en Jutta zeggen als de TalentTalk voorbij is. De teamgenoten van Kampong Dames 1 wilden graag meer te weten komen over rust en herstel, vanwege de vele energie die ze altijd hebben en verbruiken. Pam legt uit: “Jutta en ik zijn vrolijke eitjes, die soms overlopen van energie. We geven veel tijdens trainingen, maar kunnen dan op de wedstrijddag niet (genoeg) pieken. De vraag die we hebben, is: nemen we te weinig rust en zo ja wanneer en in welke vorm moeten we die nemen?”

Jutta heeft daar dankzij de Talk nu een antwoord op. “Het komt voor dat ik train om het maar gedaan te hebben. Dan is het meer moeten dan willen. Teamgenoten zeggen dan ook dat ze me beter op de wedstrijddag fris zien dan op een training maar half. Ik moet gaan bedenken wat het me op zou leveren om deel te nemen aan een training.” Pam: “Als het niet lekker gaat, dan maar niet die laatste twintig shuttles rennen. En ook niet meer denken dat vroeg naar bed gaan dom is. Zo voel ik dat weleens, maar het is juist van toegevoegde waarde.”

Schermer David van Nunen herkent zich in de woorden van Jutta. David werkt en studeert naast het schermen en traint soms ook terwijl hij zich afvraagt of dat wel verstandig is. “Als ik niet zou gaan, zou me dat een schuldgevoel geven. Dus ga ik meestal toch. Vanmiddag werd ik mij ervan bewust, dat ik dat niet moet doen als ik rust nodig heb. Via die batterijen werd het heel concreet, Jochem vertelde dat het slim is om voor jezelf te bedenken wat een training je oplevert. Word ik er beter van, of moet ik rust nemen om de volgende dag weer fris te trainen? Daar heb ik nu meer inzicht in.”

TalentTalk Duurzaam presteren door Jochem Uytdehaage

Leren van elkaar
Pam en Jutta blikken ook tevreden terug op de eerste TalentTalk. Pam: “Ik was heel benieuwd wat Jochem te vertellen had en vond het zeer gaaf dat iemand die zoveel ervaring heeft en zoveel bereikt heeft, zo open daarover vertelt aan ons. Hij legt je geen dingen op, maar geeft vooral handvatten.” Jutta: “De manier waarop het verteld werd, was zeer verrijkend. En ik vond het leuk om van andere sporters te horen hoe zij met bepaalde situaties omgaan, wat hun ervaringen zijn. Daar leer je ook weer van.”

Tenslotte is ook Jochem blij met hoe het gegaan is. “De tijd vloog, het ging echt veel sneller dan ik dacht. Toch denk ik dat iedereen eruit heeft kunnen halen waarvoor ze kwamen. Ik hoop daarom dat de talenten van vanmiddag anderen aansporen om ook te komen. Ik vond het al heel tof dat Daan een teamgenootje had meegenomen. Kennis is altijd welkom zoals Daan zei en van kennis delen wordt iedereen beter. Dat de talenten hier allemaal waren, geeft aan dat ze dat beseffen en serieus bezig zijn met hun sport. Mooi om te zien.”

Wil jij volgende keer ook bij zo’n Talent Talk zijn, houd dan goed onze Social kanalen in de gaten, over 4 weken is er opnieuw een Talent Talk, dit keer over thema: Zelfreflectie op weg naar de gouden medaille! Misschien kan jíj er dan wel bij zijn!

Over de schrijver
Reactie plaatsen