Topsport en Feestdagen: Tips van onze talenten voor fitte feestdagen
23 december 2019 

Topsport en Feestdagen: Tips van onze talenten voor fitte feestdagen

Daar zijn ze weer: de feestdagen. Een aantal weken die sommige mensen, en veel sporters, met gemengde gevoelens tegemoet gaan. Je ritme is anders, mensen verwachten dingen van je en de grote hoeveelheden aan verleidelijk eten zijn overal aanwezig. De vele afspraken, etentjes, en “verplichtingen” kunnen ervoor zorgen dat je uit je ritme raakt. Om volop te kunnen genieten van de feestdagen maar wel nét zo fit 2020 in te gaan als dat je 2019 geëindigd bent geven twee van onze talenten je wat tips. Daan Moes en Marieke Keijser vertellen je hoe zij zich op de feestdagen voorbereiden en de feestdagen fit doorkomen.

Daan Moes is een judoka, momenteel herstellende van een schouderblessure, en Marieke is een roeister in de lichte klasse. Voor beiden speelt gewicht een cruciale rol in hun sport, daarom is het voor hen noodzakelijk om hun trainingsritme en voeding op pijl houden. Leuk om eens te kijken hoe zij naar de feestdagen kijken.

Persoonlijke uitdagingen tijdens de feestdagen

“Het is voor mij geen gigantische uitdaging maar het sociale aspect vind ik persoonlijk het lastigste; wakker blijven, sociaal doen en hier energie voor hebben. Vooral het genieten van het moment van samenzijn.” – Marieke. “Ik heb voor mijzelf een planning gemaakt voor het aantal trainingen dat ik moet draaien, zo weet ik dat ik alles doe wat nodig en kan ik ook rustig “niks” doen.”

“Ik zie de feestdagen niet echt als een uitdaging. Ik ben altijd bezig met mijn sport, dus ook deze feestdagen zorg ik goed voor mezelf. Ik ben begin november geopereerd aan mijn schouder en ben nu aan het revalideren. Tot nu toe gaat het herstel erg voorspoedig. Gedurende de feestdagen en het gehele herstel moet ik natuurlijk ook op mijn gewicht letten, hou ik mijn conditie op peil, en heb ik voor thuis oefeningen meegekregen voor mijn schouder om goed te blijven oefenen. Dit is voor mij erg belangrijk om zo sterk mogelijk van mijn blessure terug te komen.” – Daan.

Voldoende trainen tijdens de feestdagen

“Ik heb het “gemak” dat mijn eigen roeischema gewoon doorgaat. Ik heb bepaalde trainingen die ik moet draaien en hier heb ik een schema voor gemaakt. Daarbij neem ik mijn eigen racefiets overal mee naar toe; zo kan ik gemakkelijk mijn eigen trainingsmoment creëren.” – Marieke

“De oefeningen voor mijn schouder voor het herstel kan ik thuis uitvoeren tijdens de feestdagen en voor mijn algemene conditie ga ik naar de sportschool, en als deze dicht is ga ik een stuk hardlopen.” – Daan

Juiste keuzes kan maken qua voeding

Marieke en Daan vertellen beide dat hun familie, rekening houdt met hun eetwensen. “Ondertussen weten ze het wel, maar ik stel ze graag altijd even op de hoogte van mijn eetwensen.” – Marieke. “Mijn ouders koken altijd gezond voor me, maar ik vind wel dat je tijdens de feestdagen ook een beetje mag genieten hoor.” – Daan. 

Zijn er nog overige zaken waar je rekening mee hebt gehouden?

“Ik heb ervoor gezorgd dat ik niet te veel heb ingepland tijdens de feestdagen; zo kan ik ook de rust pakken die ik nodig heb, door niet ALLE familie te zien deze kerst. Daarbij heb ik een auto geregeld waardoor ik mobiel ben en minder energie kwijt ben aan het reizen.”

“Naast mijn revalidatieprogramma, voeding en conditietrainingen om zo fit mogelijk mijn judo trainingen op te pakken wanneer ik hersteld ben, zorg ik dat ik ook een goede nachtrust heb.” – Daan

Heb je nog andere tips of toevoegingen?

Daan vindt dat je de feestdagen niet spannender moet maken dan het is. “Als topsporter let je altijd al op je voeding en beweging; maar genieten en ontspanning is soms ook heel belangrijk! Let gewoon een beetje op je voeding; maak het niet te bont en zorg gewoon dat je lekker actief blijft tijdens te feestdagen.”.

Marieke geeft nog de tip om samen met je coach een trainingsschema te maken als dat je een stok achter de deur geeft. “Maar neem ook vooral je rust in deze twee weken als je lichaam die nodig heeft. Geniet van de tijd met je familie!!”.

We hebben alle tips van onze sporters samengevat voor jou, zodat je volop van de feestdagen kan genieten en deze óók fit door komt. Op deze manier kan je op basis van jouw behoeften/uitdagingen kiezen welke tips voor jou van toepassing zijn. Lees hier de FIT-TIPS van onze talenten, of klik op onderstaande link.

“FIT-TIPS VAN ONZE TALENTEN VOOR DE FEESTDAGEN”

Geniet van de feestdagen en een super 2020 gewenst!

Wil je meer lezen over Daan, Marieke óf over andere talenten van Sporttop? Kijk dan op www.sporttop.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen