Imke van der Aar ondersteund door KOHS: “Het geeft mijn carrière een extra zetje”
14 oktober 2019 

Imke van der Aar ondersteund door KOHS: “Het geeft mijn carrière een extra zetje”

Badminton is geen sport die goed wordt betaald, dus is Imke van der Aar altijd druk in de weer om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Eind september heeft de badmintonster daar een nieuwe partner in gevonden: KOHS (Kan Ons Het Schelen). Deze organisatie ondersteunt ambitieuze sporters richting de internationale top door sponsoring voor hen te organiseren. Na een bewogen jaar is KOHS voor Imke een welkome duw in de rug. “Het is fijn dat ik een beroep op ze kan doen.”

Tekst: Alex Devilee

Sterke motivatie
Onlangs is KOHS de samenwerking met Sporttop aangegaan, ze delen dezelfde missie: talenten ondersteunen. Waarom dan niet samenwerken? Na deze conclusie is besloten dat de talenten van Sporttop een aanvraag konden indienen bij KOHS. Talenten mochten een motivatiebrief schrijven met daarin een doel voor financiële ondersteuning. Uit alle inzendingen is een aantal talenten gekozen die een financiële ondersteuning hebben ontvangen. Imke bracht haar motivatie volgens KOHS erg goed onder woorden, ze mocht op gesprek komen en ontving voor een bespanmachine voor haar rackets.

“Ik heb een paar dingen op mijn lijstje staan die ik heel graag wil hebben, maar waar ik geen geld voor heb. Een daarvan was die bespanmachine”, legt Imke uit. “Ik moest soms de oude van mijn vader gebruiken of bij anderen een bedrag betalen om rackets te laten spannen. Dat is niet ideaal. En als atleet vind ik dat je je eigen materiaal moet verzorgen en niet afhankelijk kan zijn van anderen. Ik was dat wel.”

Het is een van de voorbeelden die Imke gebruikte in haar motivatiebrief. Haar woorden sloegen aan bij KOHS. “Blijkbaar heb ik goed verwoord wat ik wil en hoe ik dat voor me zie. Ik ben geen tovenaar met woorden, maar over mijn topsportleven schrijven lukt wel. Daar ben ik dag en nacht mee bezig, dat moet dus ook wel goed zijn. Ik heb het niet mooier gemaakt dan het is, maar ben blij dat het tot de verbeelding sprak. Het is niet zo dat ik alleen maar een hand hoef op te houden en dankjewel kan zeggen. Als tegenprestatie geef ik bijvoorbeeld een keer een clinic. Ik geef ze zo wat terug, terwijl ik altijd een beroep op ze kan doen. KOHS is daarmee goed voor mijn carrière.”

Jaar met ups en downs
De carrière van Imke speelt zich sinds september af in Denemarken én in Nederland. Ze liet Frankrijk achter zich om haar droom in Denemarken te kunnen najagen en heeft in Nederland familie om haar heen. “Ik wilde altijd al in Denemarken spelen. Het betaalt minder dan in Frankrijk, maar de Deense competitie is een stuk sterker. In Nederland speel ik bij Drop Shot, bij mijn broertje in het team. Mijn moeder is de manager van het team, daardoor is het elke keer een familiereünie. Alles valt goed te combineren, dus ik ben blij met de keuzes die ik heb gemaakt.”

Op de landenswitch in haar carrière kijkt Imke met een goed gevoel terug. “Ik heb voor het eerst het NK bij de senioren gewonnen, maar kampte begin 2019 met een blessure en na het NK raakte ik opnieuw geblesseerd. Dit keer is het een complexe blessure, ik ben al een paar maanden met de revalidatie bezig. Het gaat wel de goede kant op, om de paar weken gaat de trainingsintensiteit omhoog. Daar houd ik me aan vast.”

Voor Imke scheelt het ook dat ze haar huidige blessure anders benadert dan de blessure van begin 2019. Van die periode heeft ze geleerd. “Terwijl ik geblesseerd was, bleef ik naar toernooien toewerken. Ik wilde teveel doen om op tijd fit te zijn, waardoor het hersteltraject alleen maar langer duurde. Naar toernooien toewerken, werkte dus averechts… Ik ben mezelf wel tegengekomen ja”, geeft Imke toe. “Voor nu houd ik mezelf daarom geen datum meer voor wanneer ik weer kan spelen. Dan ga ik weer teleurgesteld raken of te snel willen en duurt het wéér langer. Ik heb geleerd van de vorige keer! 2019 was zwaar, maar zeker geen weggegooid jaar.”

Naast Imke zijn nóg een aantal talenten van Sporttop ondersteund door KOHS. Zo heeft Scipio Houtman een bijdrage ontvangen voor een trainingsapparaat en Niels Broekhuizen kan binnenkort onder begeleiding trainen op fiets met wattagemeter! Wil je weten of KOHS iets voor jou kan betekenen? Kijk dan op www.kohs.nl

Wil je meer lezen over Imke óf over andere talenten van Sporttop? Kijk dan op www.sporttop.nl

Imke wordt bij Sporttop begeleid door haar mentor, voormalig-Olympisch roeister Dominique van der Pauw.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen