Maxime Jonker: “Mede dankzij Sporttop heb ik mijn huidige niveau bereikt”
18 april 2019 

Maxime Jonker: “Mede dankzij Sporttop heb ik mijn huidige niveau bereikt”

Met een goed gevoel kijkt zeilster Maxime Jonker (24) terug op haar tijd bij Sporttop. Zes jaar geleden sloot ze zich aan om mentaal sterker te worden, mede via begeleiding van een Sporttop-mentor. Intussen kan Maxime zeggen dat ze hierin geslaagd is, ze staat sterker in haar schoenen en heeft bovendien heel veel kennis opgedaan. Zodoende heeft ze de A-status bereikt en is ze klaar voor de volgende stap in haar carrière. “Ik sta mijn plekje bij Sporttop nu graag af aan de nieuwe talenten.”

Tekst: Alex Devilee

Aardige ogen
Maxime weet nog hoe ze binnenkwam bij Sporttop. “Bij de jeugd won ik een aantal wedstrijden, waarna ik de overstap richting de senioren maakte. Ik vond het moeilijk om vanaf dat moment weer helemaal onderaan de ladder te beginnen en merkte dat ik het niveau van mijn trainingen niet in de wedstrijden liet zien. Dat was een van de redenen waarom ik me aan wilde sluiten bij Sporttop. En dat ik begeleiding zou krijgen van een ex-topsporter uit een andere sport.”

Wietske de Ruiter werd uiteindelijk haar Sporttop-mentor. Via Wietske werd Maxime op een aantal punten een stuk wijzer. “Ik heb met haar de energiemeting gedaan. Wat kost mij energie en wat levert mij energie op? Daardoor heb ik veel over mezelf geleerd. En ze zei dat ik altijd met aardige ogen naar mezelf moet kijken. Dat betekent dat ik mezelf niet moet afrekenen op slechte momenten, maar beter kan kijken naar wat ik daarvan kan leren.”

Ook noemt Maxime dat ze dankzij Sporttop minder een verhaaldenker is geworden. “Daarmee bedoel ik dat ik vaak bezig was met de gevolgen van mijn handelen”, legt Maxime uit. “Tijdens de wedstrijd dacht ik bijvoorbeeld al na over wat er zou gebeuren als ik over de finish zou komen. Ik heb geleerd meer in het nu te denken, de gevolgen komen later wel. De focus houden, daar ging het om. Als ik gefocust ben, schiet ik minder snel mentaal alle kanten op.”

Tips voor talenten
Mentale stabiliteit heeft Maxime intussen gevonden. Ze staat stevig in haar schoenen en heeft zelfvertrouwen. Daar hebben de Talent Talks ook aan bijgedragen, beseft ze. “Je leert jezelf daar kennen en het is nuttig om met andere sporters te praten over waar je mee zit. Dit soort middagen kunnen je dan meer opleveren dan een doorsnee training. Je pakt even een rustmoment en toch ben je bezig met je ontwikkeling. Daarom zou ik de nieuwe talenten mee willen geven deze Talks zoveel mogelijk bij te wonen.”

Als Sporttop-routinier heeft Maxime nog een tip voor alle talenten. “Gebruik zoveel mogelijk je mentor. Die staat altijd voor je klaar en vindt het alleen maar leuk als je om hulp vraagt. Als je veel contact met elkaar hebt, bouw je een sterke band op. En dan haal je er meer uit, je wordt er zelf alleen maar beter van. Voor mij gold dat in ieder geval met Wietske. Ze werd voor mij meer dan een mentor, waar ik haar heel dankbaar voor ben.”

Maxime is binnen Sporttop niet alleen Wietske erg dankbaar. Onlangs stuurde ze een uitgebreide mail naar Sporttop om haar dankbaarheid te tonen. “Het voelt voor mij alsof iedereen elke dag voor me klaar heeft gestaan. Dat was erg fijn, net als alle mogelijkheden die ik tot mijn beschikking had en de kennis die ik heb opgedaan. Mede dankzij Sporttop zit ik op mijn huidige niveau, ik kan echt terugkijken op een mooie tijd.”

Volgende stap
Sporttop helemaal achter zich laten doet Maxime uiteraard niet. Ze blijft bijvoorbeeld in contact staan met Wietske. “Als er echt dingen zijn, kan ik altijd bij haar terecht”, vertelt ze. “Maar ik ben volwassen geworden in mijn sport, vergeleken met andere talenten ben ik verder en heb ik meer kennis. Ik sta graag mijn plekje aan hen af, zij hebben de begeleiding harder nodig dan ik. Voor mij is het nu tijd om de verkregen kennis toe te gaan passen en de volgende stap in mijn carrière te zetten.”

Een van de nieuwe talenten bij Sporttop is Scipio Houtman. Net als Maxime doet hij ook aan zeilen. Vorige week vertelde hij in dit interview meer zijn status als rookie bij Sporttop én in zijn zeilklasse.

Over de schrijver
Reactie plaatsen