Derck de Vilder voor het eerst bij ‘grote Oranje’: “Ik verwachtte veel van mezelf”
01 maart 2018 

Derck de Vilder voor het eerst bij ‘grote Oranje’: “Ik verwachtte veel van mezelf”

Als negentienjarige jongen je debuut maken in het Nederlands elftal. Veel hockeyers zullen dat Sporttop-talent Derck de Vilder niet na kunnen zeggen. Derck had het zelf ook niet zien aankomen, maar mocht onverwachts toch mee op trainingskamp naar Australië en maakte zijn debuut tegen de gastheren. Zijn eigen verwachtingen waren voorafgaand hoog, zijn mentor Sanne van Kerkhof temperde deze door duidelijk te maken dat Derck de lat niet te hoog moest leggen. Met een goed gevoel blikt Derck tegenover Sporttop terug op het trainingskamp. “Sanne had nog gelijk ook.”

Tekst: Alex Devilee

Je ding doen
Het is ergens in november als bondscoach Max Caldas de telefoon pakt om Derck het mooie nieuws te vertellen. Derck mist de oproep, want hij staat een presentatie te geven op school voor Nederlands. Direct erna belt hij terug, waarna zijn bondscoach ook niet opneemt. “Het telefoonverkeer liep die dag niet helemaal soepel”, vertelt Derck. “Terwijl ik op de fiets naar huis zat, kreeg ik Max wel te pakken. Gelijk belde ik mijn ouders om het te vertellen, maar ook zij namen niet op. Dus was mijn broer de eerste die het hoorde.”

“Ik was blij en verrast tegelijk”, vervolgt Derck. “We hadden in de periode ervoor decentrale selectietrainingen gehad zoals wij dat noemen. Dat was gaaf, maar daarna mocht ik weer terug naar Jong Oranje (onder 21). Ik had daarom niet verwacht dat ik opgeroepen zou worden voor Australië. De bondscoach zei later dat hij me niet voor niets had meegenomen en dat ik gewoon mijn ding moest doen. Dat wilde hij van me zien.”

Met goede zin vertrok Derck met de groep naar Australië. Hoewel de bondscoach had gezegd dat hij zijn ding moest doen, had Derck toch bepaalde verwachtingen, vooral van zichzelf. “Ik verwacht altijd veel van mezelf, waar ik ook speel. Dat hoort er een beetje bij, vind ik.” Zijn Sporttop-mentor Sanne van Kerkhof waarschuwde hem nog voor de verwachtingen. “Ze zei dat ik gewoon moest spelen zoals ik altijd deed en de lat niet te hoog moest leggen. Het begin zou stroef gaan, wat zou kunnen leiden tot teleurstelling.”

Billy Bakker
Op het trainingsveld merkte Derck dat Sanne hem niet voor niets had gewaarschuwd. Derck was bij de top van de top beland en had in eerste instantie moeite om mee te komen. “Het begin ging inderdaad moeizaam, ik raakte nauwelijks een bal en veel dingen gingen mis. Het tempo lag zoveel hoger, alles ging snel. De eerste paar trainingen was dat wennen, later kon ik mee. Gelukkig werd ik gewoon behandeld als een volwaardig teamlid. De oudere spelers vroegen vaak hoe het met mij ging, hoe ik me voelde en hadden tips voor over hoe ik bepaalde situaties op het veld op een andere manier kon oplossen. Daar keek ik tijdens het hockeyen ook naar, die details zijn erg belangrijk.”

Derck leerde niet alleen veel op het veld, maar ook naast het veld werd hem het een en ander bijgebracht. “Ik lag met Billy Bakker op de kamer. Hij is een van de aanvoerders van het Nederlands elftal en tegen hem kijk ik echt op. Ik heb aan hem en andere kamergenoten veel vragen gesteld over hoe het is om bijvoorbeeld actief te zijn op de Olympische Spelen en een toernooi in eigen land te spelen. Ik heb enorm veel van dit trainingskamp geleerd. Als mens en als hockeyer.”

Examen
Terug in Nederland gaat de focus weer op school en de studiekeuze. Derck gaat in mei zijn vwo-examen doen en hoopt in de komende maanden een definitieve studiekeuze te maken. “Aan het begin van de zomervakantie heb ik met Sanne een aantal doelen opgesteld. De eerste was spelen op het EK onder 21 en die winnen. Dat is gelukt. Maar nu is het halen van mijn vwo-diploma doel nummer één.” De studie die hij vervolgens wil gaan doen, is Economics & Business Economics in zijn woon- en geboorteplaats Amsterdam. “Deze studie bieden ze op beide universiteiten in Amsterdam aan. Ik moet nog naar een aantal open dagen om me beter te oriënteren en daarna zal ik de knoop door moeten hakken. Ook hierin zal ik het advies opzoeken van mijn mentor bij Sporttop, Sanne.”

Volgende keer: Met schaatser Daan Spruit blikken we terug op de Olympische Winterspelen! Bovendien is Daan inmiddels alweer een jaar aangesloten bij Sporttop en vertelt hij over zijn leermomenten als talent bij Sporttop met zijn mentor Merijn van Ooijen. Dit allemaal lees je op 15 maart op Sporttop.nl!

Lees hier het vorige interview, met Jochem Uytdehaage over de Olympische Winterspelen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen