Mentor Sanne van Kerkhof over Winterspelen: “Topsporters moeten niet vergeten te genieten”
08 februari 2018 

Mentor Sanne van Kerkhof over Winterspelen: “Topsporters moeten niet vergeten te genieten”

Presteren, medailles en eeuwige roem. Dat is waar het voor de meeste Olympiërs vanaf vrijdag 9 februari om draait op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Zo ook voor shorttrackster Yara van Kerkhof (27), wiens zus Sanne van Kerkhof (30) mentor is bij Sporttop. Sanne hoopt dat Yara goede ritten rijdt en zeker niet vergeet te genieten van het toernooi in Zuid-Korea. Sanne: “Wanneer sporters plezier hebben, bevordert dat de prestaties.”

Tekst: Alex Devilee

Net als haar zusje Yara was Sanne vroeger ook shorttrackster. Op de vorige Olympische Spelen in Sotsji maakten ze zelfs samen onderdeel uit van de shorttrackploeg. Het was het laatste grote toernooi van Sanne, vanwege een rugblessure werd ze gedwongen om vroegtijdig te stoppen. Haar zusje doet deze Spelen voor de tweede keer mee, ze wordt op de voet gevolgd door Sanne. 8 februari vertrekt Sanne samen met haar ouders, oom en tante om Yara ter plekke aan te moedigen.

Niet alles tegelijk
“Voordat wij er zijn, zal Yara al merken dat we haar steunen”, vertelt Sanne. “Ik heb een kaartje in haar koffer gedaan, die ze zal lezen wanneer ze haar koffer open maakt. Daarop staat heel duidelijk dat ze niet moet vergeten om ook te genieten van de Spelen. Veel topsporters vergeten dat juist wel, dat is heel logisch. Als topsporter doe je alles voor deze wedstrijden, daar wil je je laten zien. Je denkt niet aan plezier hebben omdat je helemaal opgaat in de spanning en in de wil om te winnen. Maar het blijft uniek om deel te nemen aan de Spelen. Door plezier te hebben, ontstress je en presteer je beter.”

Dat leerde Sanne ook in haar eerste jaar als mentor bij Sporttop. Alle batterijen moeten opgeladen zijn om tot een goede prestatie te komen. Sanne legt uit: “Je moet met je hoofd niet alleen bij het sporten zijn, maar ook een leven ernaast leiden en je energie goed verdelen. Dus je vrienden en ouders zien en ook studeren. Als je dat allemaal op een rijtje hebt, heb je volle batterijen en zal je duurzaam presteren. Dit heb ik ook meegegeven aan Yara. Ze doet een master, soms kan ik dan helpen met wat op bepaalde momenten het belangrijkst voor haar is. Ze kan niet alles tegelijk doen en willen. Toch zie ik mezelf meer als zus dan mentor van Yara. Ze is al 27, weet zelf ook hoe alles werkt.”

Derck de Vilder
Sanne is wél van hockeyer Derck de Vilder (19). “Ik heb Derck voor het eerst in Amsterdam ontmoet, we hadden snel een klik. Hij is een sociale jongen, is heel leergierig en staat ervoor open om te leren van anderen. Daarnaast werkt hij erg gestructureerd en maakt hij steeds meer bewuste, doordachte keuzes. Ik ben nu bijna een jaar mentor van hem en ik zie hem echt stappen maken. Net zoals bij Yara heb ik bij hem aangegeven dat hij zijn energie goed moet verdelen, dat is wat ik ook leerde uit mijn carrière. Tot nu toe pakt hij dat heel goed op.”

Sanne en Derck hebben ze regelmatig contact. “Derck zit nu in Australië, hij is mee met het Nederlands elftal op trainingskamp. Daar heeft hij hard voor gewerkt. Na thuiskomst zal hij een studiekeuze moeten maken, ook dat is belangrijk. In november en december heeft hij zich georiënteerd, deze maand zal hij waarschijnlijk de keuze maken.”

Het mentorschap heeft Sanne zelf ook goed gedaan. “Je leert hoe je iemand moet begeleiden, maar kijkt daarbij ook naar jezelf. Je kunt feedback geven aan iemand, maar moet er ook over nadenken hoe je dat zelf op zou vatten om het goed te laten aankomen. En je moet weten hoe je iemand zover kunt krijgen om iets te gaan doen, hoe beïnvloed je iemand zodat hij in beweging komt? Deze vaardigheden komen niet alleen bij het mentorschap van pas, maar ook in het dagelijks leven.”

Winterspelen van start
Sanne ziet Derck pas na de Winterspelen weer, want haar zusje moet op de laatste dag (25 februari) nog een rit rijden. Waar we het over gaan hebben is aan Derck, ik zal hem proberen te helpen waar nodig. We zullen waarschijnlijk over zijn studiekeuze praten, want daar zou hij na zijn avontuur in Australië mee aan de slag gaan. Maar nu eerst de Olympische Winterspelen!”

Volgende keer: Niemand minder dan Jochem Uytdehaage! Ook met hem spreken we over de Olympische Winterspelen. Welke sport volgt hij naast het schaatsen nog meer? En hoe is het om de Spelen vanaf de bank te beleven in plaats van op de schaatsen? Dat lees je over twee weken op Sporttop.nl!

Lees hier het vorige interview met Jasper Brunsmann en zijn mentor Herre Zonderland.

Over de schrijver
Reactie plaatsen