Jasper Brunsmann over nieuwe mentor Herre Zonderland: “Zijn ervaring kan mij veel opleveren”
18 januari 2018 

Jasper Brunsmann over nieuwe mentor Herre Zonderland: “Zijn ervaring kan mij veel opleveren”

Twee paar ogen kijken hoe onder meer Sven Kramer in Thialf voorbij schaatst om een ticket voor de Olympische Spelen in februari binnen te slepen. Het zijn de ogen van talent Jasper Brunsmann (18) en zijn gloednieuwe mentor Herre Zonderland. In Heerenveen ontmoette het nieuwe Sporttop-koppel elkaar voor het eerst. Sporttop sprak Jasper, al een jaar talent bij Sporttop, en Herre over de verwachtingen van de aanstaande samenwerking.

Tekst: Alex Devilee

“Wat lijkt Herre enorm veel op zijn broertje Epke”, is het eerste wat Jasper zegt als hij terugdenkt aan hun ontmoeting in Thialf. “Herre is heel open en makkelijk om mee te praten”, vervolgt Jasper. “Ik denk dat ik makkelijk mijn verhaal bij hem kwijt kan.” Herre: “Het was gelijk de goede setting voor een eerste praatje. Dit (Thialf, red) is waar het later allemaal moet gebeuren voor Jasper. Hij is een frisse jonge vent, die ook uit Friesland komt. Dat schept een band.”

Herre turnde net als zijn broertje Epke op hoog niveau en deed mee aan verschillende Europese en Wereldkampioenschappen. Zijn topsportcarrière beëindigde hij in 2009, actief in de sport is hij nog wel. Net als Jochem Uytdehaage geeft hij adviezen en training aan bedrijven over hoe je slim en effectief je energie kunt verdelen. En nu is hij dus de mentor van Jasper, wiens carrière als shorttracker nog in de kinderschoenen staat. Over potentie beschikt Jasper wel, begin januari haalde hij op het NK bijvoorbeeld een gouden medaille op de 500 meter. Bovendien werd hij verkozen tot shorttracktalent van het jaar 2017.

Dat Jasper zich tot winnaar kroonde op de 500 meter, maakt Herre erg enthousiast. “Het is leuk om te zien dat Jasper het zo goed doet. Dat ik met zo’n talent mag sparren is bijzonder. Het doet me een beetje denken aan vroeger, alleen sta ik nu aan de zijlijn in plaats van zelf in de spotlights. Als het goed is, gaat Jasper over mijn prestaties heen. Ik heb het gevoel dat de lat hoog ligt bij hem.”

Doordat Herre op hoog niveau heeft gesport, weet hij wat Jasper allemaal te wachten staat. Jasper denkt dat dit de samenwerking een stuk makkelijker maakt. “Ik verwacht dat ik alles kan vertellen waar ik mee zit. Herre heeft zijn topsportcarrière gecombineerd met een studie. Hij verdeelde zijn energie en dat moet ik nog maar zien te doen, ik ben daar niet zo goed in. Ik weet dat altijd met mijn hoofd bij shorttrack zitten niet goed is. Als ik erbuiten niks doe, kom ik niet in de juiste focus. Om daarin te komen, heb ik ook afleiding en ontspanning nodig. Herre kan mij daar vast de juiste adviezen in geven.”

Er is nog een punt waar Jasper de hulp van Herre wil gaan inschakelen. “Als je goed presteert, hoe blijf je het dan goed doen en jezelf uitdagen? En hoe zorg je ervoor dat je niet overmoedig wordt? Het is logisch dat je na een goede wedstrijd veel zelfvertrouwen meeneemt naar de volgende. Maar zo makkelijk gaat die volgende wedstrijd niet, dat heb ik al meerdere keren ervaren. Ook hier kan Herre me hopelijk bij helpen.”

Dat komt volgens Herre wel goed, ook al is het één-op-één begeleiden van een talent voor hem nog vrij nieuw. “Ik ben benieuwd hoe het zal gaan, maar met mijn ervaring kom ik een heel eind denk ik. De wereld waarin Jasper zit, ken ik goed. Bij ons zal het om de randvoorwaarden gaan, waar hij het net al over had. Die moeten optimaal zijn. Op dat gebied wil ik een aanvulling voor hem zijn op zijn andere begeleiders. Dat is ook het idee van Sporttop, de talenten verder te laten kijken dan alleen de sport. Want als je aan alle vier de batterijen aandacht besteedt, kun je duurzaam presteren.”

Binnenkort zitten Jasper en Herre voor de tweede keer bij elkaar, dan gaat het traject echt van start. Herre: “Ik kijk ernaar uit! Ik vind het mooi om een talent wat mee te kunnen geven en een rol te spelen in de ontwikkeling van Jasper.” Jasper: “Renate Groenewold was vorig jaar tijdelijk mijn mentor. Dat ze zoveel mensen kende in Thialf, maakte dat ik er snel wegwijs werd. Nu met Herre ga ik écht van start. Hij heeft door het succes van zijn broertje ook moeilijke tijden gehad. Daar kun je alleen maar van leren, zware periodes en fouten maken je sterker en beter.”

Wie er in het volgende artikel van deze tweewekelijkse rubriek centraal staat, houden we nog even geheim. In februari beginnen de Olympische Winterspelen, misschien heeft het daar wel mee te maken!? Houd de social media van Sporttop in de gaten om hierover op de hoogte te blijven!

Lees hier het vorige verhaal, over Sporttop dat het OKT bezocht in Thialf.

Over de schrijver
Reactie plaatsen