arrow_drop_up arrow_drop_down

Herre Zonderland

Turnen

Hoe ben je met je sport begonnen en hoe jong was je toen?

Ik ben op 6 jarige leeftijd begonnen met gymmen/turnen bij de plaatselijke gymnastiekvereniging DOS Lemmer en was 9 toen ik serieus ging turnen. Samen met mijn 2 jongere broers Johan en Epke en oudere zus Geeske reden we dagelijks van Lemmer naar Heerenveen.

Wanneer ben je bij Sporttop gekomen?

December 2017

Waarom vind je het belangrijk jouw ervaring in het topsportleven met nieuwe generaties topsporters te delen?

Als ik terugkijk op mijn turn carrière kan ik concluderen dat ik er veel uitgehaald heb. Ik ben weliswaar geen wereldkampioen geworden, maar had voor mijn gevoel nagenoeg mijn potentieel bereikt. Maar nu ik bijna 10 jaar gestopt ben, zie ik toch ook wel dat ik bepaalde zaken nog beter had kunnen doen. Ik hoop dat ik een bijdrage kan leveren in de begeleiding van het talent buiten het sporttechnische. Als je optimaal wil presteren moet je weten waarom je voor een topsportcarrière gekozen hebt en daarnaast fysiek, mentaal èn emotioneel sterk en in balans zijn.

Wat was jouw sportieve hoogtepunt?

Nederlands kampioen meerkamp in 2003 en 10 jaar lang lid geweest van het nationaal team en in die periode op 7 EK’s en 5 WK’s uitgekomen.


Hoe zou jij je leven als topsporter willen karakteriseren?

Gestructureerd en gedisciplineerd. Als topsporter ben je 24/7 bezig met je sport. Met heel duidelijke ambities.


Wat zou je anders gedaan hebben?

Meer naar eigen gevoel luisteren en op basis daarvan keuzes maken die prestatie bevorderend zijn.

Hoe was jouw overstap van je topsportleven naar je maatschappelijke carrière?

Op zich ging dat heel soepel. Ik had een topsportregeling bij de politie tijdens de laatste jaren van mijn carrière. Toen ik stopte met turnen kon ik fulltime aan de slag bij Sportstad Heerenveen. Ik dacht dat ik als topsporter een druk leven had. Maar achteraf zie ik in dat dat reuze meeviel. Ik heb het momenteel veel drukker dan in mijn tijd als topsporter. En ik heb gemerkt dat ik als topsporter toch wel egocentrische trekjes had. Mijn blikveld is wijder en ik ben me meer bewust van het feit van echt belangrijke zaken in het leven. Topsport is hartstikke mooi, maar er is zo veel meer dan topsport.

Wat is jouw beste tip die je zou willen meegeven aan een talent (oneliner)?

Plezier in je sport, hard werken, keuzes maken die bij jou passen en je beter maken. Zowel als mens als topsporter!Wij maken gebruik van cookies!