Talenten en mentoren delen ervaringen tijdens OKT in Thialf
04 januari 2018 

Talenten en mentoren delen ervaringen tijdens OKT in Thialf

Iedereen van Sporttop stond op de banken toen schaatstalent Sanneke de Neeling aan haar 500 meter begon op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Thialf. Zou ze onder toeziend oog van een aantal mentoren, (oud-)talenten en ouders een olympisch ticket kunnen veroveren? Op uitnodiging van KPN kwamen twintig Sporttop’ers naar Thialf. Gezamenlijk kijken naar de 500 meter van de vrouwen en de 10.000m van de mannen; een goede gelegenheid om verhalen en ervaringen te delen met Sporttop-talenten en -mentoren.

Tekst: Alex Devilee

Namens Sporttop zijn onder meer de talenten Roos Blokhuis (atletiek), Jasper Brunsmann (schaatsen), Maxime Jonker (windsurfen), Kiran Badloe (windsurfen) en Daan Spruit (schaatsen) aanwezig. Daarnaast zijn ook mentoren Herre Zonderland, Wietske de Ruiter en voormalig talent Michelle Broekhuizen van de partij. Tussen dit gezelschap zitten Manus en Willemijn Offerman (zeilen) nog, zij volgden vorig jaar het programma van Talent Centraal.

Een mooi gemengde groep dus, die op gespannen voet het schaatsen volgt en ondertussen met elkaar in gesprek is. Daan Spruit krijgt de meeste vragen van andere talenten, over de regels en technieken van het schaatsen. Manus Offerman is blij dat hij naast een schaatser zit. “Dan steek je nog eens wat op. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de finish altijd op dezelfde plek ligt en de start niet. Of dat je niet de pion bij de bocht mag raken.” Zelf geniet Daan ook van het uitje. “Ik train in Den Haag, maar hier schaatsen blijft het mooiste. Het nieuwe Thialf is een prachtig stadion.

Voor windsurfer Kiran Badloe is het een totaal nieuwe ervaring, hij is nog nooit in Thialf geweest. “Geweldig om zo’n sfeer in een stadion mee te maken. Dat mis ik wel bij mijn sport, het geeft een kick om dat publiek erbij te hebben. Onze races zijn op zee, daar zijn uiteraard geen tribunes. Ze zijn er nu wel mee bezig om het publiek naar de sport te trekken. Het idee is om in havens te gaan windsurfen. Voor ons als sporters is dat niet ideaal, omdat de wind dan heel onvoorspelbaar wordt. Toch ben ik er voorstander van, want zonder publiek kan het na de volgende twee Olympische Spelen weleens gedaan zijn met onze sport.”

Sanneke de Neeling wordt knap vierde, maar grijpt daarmee naast een olympisch ticket. Drie vrouwen leggen de 500 meter sneller af dan zij. Vervolgens komt het koningsnummer, de 10.000 meter. Jochem Uytdehaage geeft in de KPN Lounge een voorbeschouwing hierop en doet na afloop een interview met Jasper en Herre, die elkaar voor het eerst ontmoeten als koppel. Op de tien kilometer toont grootmeester Sven Kramer wederom aan de sterkste te zijn op zíjn afstand, hij houdt Jorrit Bergsma ruim achter zich. Voor Roos Blokhuis is de tien kilometer een hele belevenis. Ook zij is, samen met haar ouders, voor het eerst in Thialf.

“Ik volg heel veel sporten, dus ook schaatsen. Superleuk om het nu eens in het echt te zien, normaal zie ik het alleen op televisie. Dit is heel anders, de sfeer in Thialf is fantastisch. Toen ik de vraag kreeg vanuit Sporttop of ik mee wilde, heb ik niet getwijfeld. Ik dacht: ja leuk!” Terwijl Roos naar het schaatsen kijkt, raakt ze in gesprek met andere Sporttop-talenten. “Ik zit nu anderhalf jaar bij Sporttop, maar heb nog niet iedereen gezien. Leuk om er een paar te spreken!”

Terwijl ook de tien kilometer verstrijkt en alle schaatsliefhebbers met hun sjaals, klappers en bordjes het stadion verlaten, wordt er bij Sporttop nog even teruggeblikt. Sporttop-medewerkers Eva Koenders, Birgit Lempers en Daniëlle Mouissie spreken van een geslaagde avond in Heerenveen. Eva: “Goed om iedereen weer even te zien en persoonlijk te spreken. Zo vaak zie je elkaar niet, dit soort uitjes zijn van grote waarde voor iedereen en dragen bij aan waar Sporttop voor staat- kennis delen en samen de sport beleven.”

Mentor Herre Zonderland en talent Jasper Brunsmann zagen elkaar in Thialf voor het eerst en werden daarover geïnterviewd in de KPN Lounge. Benieuwd hoe ze de eerste ontmoeting hebben ervaren? En welke verwachtingen hebben zij van hun samenwerking? Dat lees je over twee weken in een interview dat ze aan Sporttop geven!

Lees hier het vorige interview met handbalsters Rinka Duijndam en Delaila Amega.

Over de schrijver
Reactie plaatsen