Rinka en Delaila over WK handbal: “Kunnen wij nog veel van leren”
21 december 2017 

Rinka en Delaila over WK handbal: “Kunnen wij nog veel van leren”

Zouden de Nederlandse handbalvrouwen op het WK in Duitsland weer een gooi kunnen doen naar de titel? Sinds de vrouwen in de afgelopen drie jaar telkens meestreden om het goud, zijn ze hot en dus zaten alle handbalfans vol verwachting aan de buis gekluisterd. Onder de supporters waren ook Sporttop-talenten en handbalsters Rinka Duijndam en Delaila Amega (beiden 20). Zij zagen Nederland uiteindelijk brons veroveren en Frankrijk het goud. Hoe hebben zij gekeken naar het WK?

Tekst: Alex Devilee

Leven in Duitsland
Rinka en Delaila zijn al jaren verbonden aan Sporttop en zijn gekoppeld aan Eline Coene en Nienke Kingma. Deze mentoren hielpen in de Nederlandse tijd van Rinka en Delaila onder meer bij het bepalen wanneer de stap naar het buitenland kon worden gezet. Rinka (Bad Wildungen Vipers) en Delaila (TuS Metzingen) spelen inmiddels al ruim een jaar in Duitsland, het contact met de Sporttop-mentoren is er nog steeds. Toch zijn ze voornamelijk op zichzelf aangewezen.

Rinka: “Ik sprak de taal eerst nauwelijks, maar nu gaat dat inmiddels beter. Ik heb geen andere keus, ik moet wel Duits praten en zo leerde ik het snel. Ik heb het voorlopig erg naar mijn zin hier, met meer uitdaging dan in Nederland.” Delaila: “Ik spreek de taal ook, het bevalt me goed in Duitsland. De verschillen tussen Duitsland en Nederland vallen mij reuze mee.”

Het verloop van het WK
Terug naar het WK. Op het moment van interviewen heeft Nederland net Japan verslagen na verlenging (24-26). Delaila: “Nou en of ik het WK volg! Het is erg spannend en ik vind dat Nederland een paar sterke wedstrijden heeft gespeeld. Ik geloof alleen wel dat ze beter kunnen, save the best for last!” Rinka: “Ik probeer zoveel mogelijk te kijken. Sowieso de duels van Nederland, maar wat ik nog meer kan zien pak ik mee. Ze hebben zeker mooie dingen laten zien. Ik ben naar Nederland – Duitsland geweest, leuk om in zó’n volle hal te zijn en Nederland te zien winnen!”

In 2017 maakten zowel Rinka (17 maart) als Delaila (27 september) hun debuut in Oranje. Ze volgen dit WK niet alleen voor het plezier, maar ook als huiswerk. Rinka: “Ik ben keepster, dus let vooral op de doelvrouwen. Ik vind het leuk om te zien hoe je als keepster een wedstrijd kan winnen of verliezen. Een mooi voorbeeld was Denemarken – Duitsland. De keepster van Denemarken stond zó goed, dat het voor Duitsland onmogelijk was om te winnen. Ik kijk ook hoe de veldspeelsters proberen te schieten. Dan kun je je daarop instellen als keepster.”

Delaila is veldspeelster en probeert net als Rinka van andere handbalsters te leren. Delaila: “Het WK is leuk om van te leren, het maakt eigenlijk niet uit naar wie je kijkt. Ik volg speelsters die op mijn positie spelen, maar ook speelsters die op andere plekken actief zijn om te zien hoe zij omgaan met verschillende situaties. Ik let niet alleen op Nederland, maar ook op andere landen.” Rinka vult aan: “Ik ben ook bij Zuid-Korea – Servië geweest. De speelstijl van de Zuid-Koreanen zie je in Europa eigenlijk nergens, dus ook dat is nuttig voor je ontwikkeling.”

Het resultaat van het WK
Nederland veroverde uiteindelijk brons; nadat Noorwegen te sterk bleek in de halve finales (23 – 32) werd Zweden in de strijd om het brons geklopt (21 – 24). Ook deze wedstrijden gingen uiteraard niet aan Rinka en Delaila voorbij. Rinka: “Brons was dit toernooi het hoogst haalbare. Noorwegen speelde onwijs goed tegen Nederland, de finale zat er gewoon niet in. Superveel respect voor de manier waarop Oranje toch door is gegaan met als resultaat brons! Nederland mag trots zijn, bij de laatste vier toernooien elke keer bij de laatste vier eindigen is niet niks.” Delaila: “Noorwegen heeft zo’n sterk team dat het erg lastig is om daarvan te winnen. Wat dat betreft was de derde plek het maximale, maar wel een medaille!”

Over wie de beste speelster was bij Oranje, bestaat bij Delaila en Rinka geen twijfel. Delaila: “Ik heb van het hele team genoten, maar Lois Abbingh vond ik echt geweldig spelen. Terecht dat ze de beste linker opbouw speelster van het WK is geworden!” Rinka: “Tijdens elke wedstrijd sprong er een andere speelster bovenuit. Maar over het hele toernooi gezien denk ik dat Abbingh de meeste indruk maakte. Hoe zij ballen erin schoot op belangrijke momenten was echt gaaf om te zien.”

2018
Het jaar is bijna om, Delaila en Rinka hebben voor 2018 nieuwe doelen voor zichzelf gesteld. Kilometers maken en progressie boeken, dat is waar het om draait voor de twee. Delaila: “Ik ga hard trainen en mezelf blijven verbeteren.” Rinka: “De focus ligt bij mij op het verbeteren van mezelf. Als ik een WK zit te kijken dan weet ik waar ik naartoe wil. Daar ga ik ook volgend jaar weer keihard voor werken.”

Zo vlak voor Kerstmis en Oud & Nieuw was dit de laatste editie van de tweewekelijkse rubriek op Sporttop.nl in 2017. Na de jaarwisseling zijn we er uiteraard weer met nieuwe verhalen. Van iedereen bij Sporttop wensen we jou een gelukkig en sportief 2018!

Lees hier het vorige interview met cultuurtalent Yang Yang Cai

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen