Cultuurtalent Yang Yang nieuw bij Sporttop: “Piano spelen is mijn leven”
06 december 2017 

Cultuurtalent Yang Yang nieuw bij Sporttop: “Piano spelen is mijn leven”

Tot voor kort waren er alleen talenten uit de sport aangesloten bij Sporttop, maar sinds de zomer begeleidt Sporttop ook een cultuurtalent: Pianiste Yang Yang Cai. Ze heeft de primeur om het eerste cultuurtalent te zijn binnen de Sporttopfamilie. De uit Zutphen afkomstige musicus heeft roots in China, speelt sinds haar vijfde piano en won in haar prille carrière al verschillende prijzen. In dit interview vertelt ze meer over zichzelf en haar passie voor piano spelen. “Ik wil later concertpianiste worden.”

Tekst: Alex Devilee

Snelle ontwikkeling
Yang Yang studeert in Amsterdam aan het Conservatorium en leeft in dezelfde stad bij haar oom en tante. Zodra ze tijd heeft, gaat ze naar haar ouders die inmiddels in Veenendaal wonen. In het restaurant van haar ouders staat een piano, waar het leven als pianiste voor haar begon. “Mijn vader was vroeger componist en speelde vaak op de piano. Dat wilde ik ook”, vertelt Yang Yang. “Ik mocht op pianoles en al vrij snel merkte mijn docent dat ik talent had. Ik ben haar nog ontzettend dankbaar, omdat zij altijd vertrouwen in mij had. Toen ik vervolgens een aantal prijzen won op concoursen, werkte dat ook extra motiverend.”

De ontwikkeling van de net negentien jaar oud geworden (2 december) pianiste ging in sneltreinvaart. Op jonge leeftijd gaf Yang Yang in verschillende plaatsen in het land al concerten en ontving ze prijzen voor haar optredens. Zo maakte ze al vroeg kennis met wat ze uiteindelijk wil bereiken: concertpianiste worden, veel muziek maken en voor volle zalen spelen. “Ik zou het ontzettend gaaf vinden om in de Carnegie Hall in New York of in de Royal Albert Hall in Londen te spelen. Dat zijn echt hele bijzondere, grote mooie zalen waar ik ooit ook mensen wil kunnen raken met mijn muziek.”

Mooie momenten
“Het idee dat ik met mijn vingers muziek kan maken die andere mensen echt raakt, daar word ik heel blij van”, legt Yang Yang uit over wat over haar voldoening geeft als pianiste. “Ik heb eens een concert gehad waarna een man naar me toe kwam die net die dag negentig was geworden. Hij moest huilen en zei dat hij een prachtige verjaardag had gehad. Dat zijn de mooie momenten voor mij.”

Een andere voorstelling die haar altijd bij zal blijven, is de Junior Finale van het Young Pianist Foundation Competition in 2013, die ze wist te winnen. “Ik speelde Mozarts Pianoconcert no. 14 in Es met een orkest van een andere school. Het ging erg goed en ik kreeg er een enorme lading energie van. Stuiterend ging ik het podium af. Het was echt geweldig. Volgens mij heb ik na afloop enorm veel chocoladekoekjes gegeten, haha!”

Mentale begeleiding
Tijdens haar razendsnelle ontwikkeling merkte Yang Yang echter ook dat ze iets miste: een stukje mentale begeleiding. Dat vond ze bij Sporttop. “Op school wordt precies verteld wat je moet doen, met mijn ouders zijn de gesprekken globaal en mijn pianodocent adviseert mij met name over het pianospelen. Verder stond ik er alleen voor, tenminste dat gevoel had ik. Mentale begeleiding was wat ontbrak, daar had ik behoefte aan. Nu Bastiaan Tamminga mijn mentor is, kijkt er iemand van buitenaf mee. Dat vind ik erg prettig, ik heb regelmatig contact met hem.”

Yang Yang was al verbonden aan het project Talent Centraal van ABN-AMRO, voordat ze in contact kwam met Sporttop. Op een Talent Walk, georganiseerd door Sporttop en waar ze zich als lid van Talent Centraal voor kon aanmelden, ging het balletje rollen. “Ik kreeg tijdens de Talent Walk (waar kennis delen en het uitwisselen van tips en tricks over duurzaam presteren centraal staan, red.) direct een heel goed gevoel bij Sporttop.”

“Ik had veel talentvolle mensen om me heen, er werden verhalen gedeeld en ik kwam ook in gesprek met Bastiaan”, gaat Yang Yang door. “Waar Sporttop voor staat, (topsport)kennis delen en het begeleiden van topsporters, bewonder ik zeer. Ik heb laten weten dat ik graag bij Sporttop wilde aansluiten, ook al ben ik een pianiste en geen sporter waar je aan denkt als je Sporttop hoort.”

Toch zijn er aardig wat overeenkomsten, weet ook Yang Yang. “De vele uren die topsporters besteden aan trainen, besteed ik aan pianospelen. Dat is mijn training. Ik zie mezelf ook als een topsporter. Topsporters hebben veel ambitie en leggen de lat hoog. Ze willen iets bereiken en zijn bereid daar hard voor te werken. Als het dan even tegen zit, kan dat heel frustrerend zijn. Dat heb ik ook. Als een bepaald stuk steeds maar niet wil lukken, kan ik daar enorm gefrustreerd door raken. Maar lukt het na veel oefenen uiteindelijk wel, dan geeft dat veel voldoening.”

Duurzaam presteren
Presteren is niet het enige wat telt, zo weet ook Yang Yang. “Naast het pianospelen en de theorievakken die ik volg, wil ik ook nog een normaal leven kunnen leiden. Ik weet waar ik naartoe wil, maar de route is niet altijd even makkelijk. Ik noem het een doolhof, waar soms doodlopende paden zijn en waarin je mensen tegenkomt die goede adviezen geven. Daarna weet je weer welk pad je moet inslaan. Bastiaan speelt daar sinds ik ben aangesloten bij Sporttop een belangrijke rol in. Hij zorgt ervoor dat ik duurzaam presteer en geeft bepaalde structuur aan mijn ontwikkeling. Ik hoop dat dit mij in de toekomst nog meer zal brengen, ik weet hoe belangrijk het is.”

Wie er in het volgende en laatste artikel van dit jaar centraal staat, houden we nog even geheim. Houd de social media van Sporttop in de gaten om hierover op de hoogte te blijven!

Lees hier het vorige artikel over hoe Sporttop samen met NOC*NSF sporters begeleidt in de transitie naar de maatschappij.

Over de schrijver
Reactie plaatsen