Jochem Uytdehaage: “Talenten, let op de randverschijnselen”
15 februari 2018 

Jochem Uytdehaage: “Talenten, let op de randverschijnselen”

Als er één iemand is die bij Sporttop kan vertellen over zijn ervaringen op de Olympische Winterspelen, dan is het Jochem Uytdehaage wel. De oprichter van Sporttop veroverde zestien jaar geleden goud op de Olympische Spelen op zowel de 5.000m en de 10.000. Natuurlijk zit hij ook deze weken weer voor de buis om de Spelen te volgen. Voor de Sporttop-talenten die ook de verrichtingen in Zuid-Korea volgen heeft hij een kijkersadvies: “kijk naar wat de Olympiërs ervoor doen en eromheen doen.”

Tekst: Alex Devilee

Wanneer Jochem begint te praten over de Spelen, hoor je het enthousiasme in zijn stem. Zijn gedachten gaan meteen weer terug naar vroeger. “Afgelopen vrijdag 9 februari ging ik op de foto met mijn gouden medaille (zie foto), het was exact zestien jaar geleden. Het is nog steeds geweldig om te beseffen hoe je dat destijds hebt gedaan, zo’n race gereden en uiteindelijk met de medaille in je handen staan. Ik merk dat ik wat meer afstand neem bij het kijken, maar ben er nog altijd trots op.”


Foto: Vincent Riemersma

Randverschijnselen
Jochem weet nog hoe hij de Spelen ervaarde. “Het mooie aan zo’n evenement is de grootsheid. Alles staat in het teken van de wedstrijden, alles draait om presteren. Sommige sporters gaan er heel losjes naartoe, ik zat er heel strak in. Die keuze heb ik bewust gemaakt. Later komt pas de wijsheid dat je ook graag (meer) had willen genieten. Daarmee maak je het verschil. Als je zin hebt en uitgerust bent, kom je tot de beste prestaties.”

“Jonge sporters die later willen staan waar de grote Olympiërs van nu willen staan, zou ik het advies willen geven om te kijken naar de randverschijnselen”, legt Jochem uit. “Wat doen ze ervoor en wat doen ze eromheen? Zijn ze ontspannen, lachen ze? Hoe gaan ze met de pers om, is dat een lust of een last? Hoe de topsporters de Spelen beleven, dat kan heel inspirerend zijn om naar te kijken. Natuurlijk hebben de winnaars uiteindelijk gelijk, maar je kunt ook kijken naar waar het bij iemand fout gaat. Ook daar kun je van leren.”

Een goed voorbeeld van hoe je om kunt gaan met het winnen van medailles, gaf Sven Kramer zondag 11 februari volgens Jochem. Kramer pakte voor de derde keer olympisch goud op de 5.000m. De Nederlandse heerser op het ijs koos er vervolgens voor om niet naar het Holland Heineken House te gaan, maar trok zich terug. Jochem: “Vaak gaat het zo dat je overal ja op zegt als je een medaille hebt gewonnen. Fotoshoot hier, interview daar. Maar je kunt ook andere wedstrijden bekijken, andere sporters aan het werk zien en daarvan genieten. En als je een medaille binnen hebt, is het ook fijn om dat met familie en vrienden te vieren, zoals Sven waarschijnlijk gedaan heeft. Het blijft natuurlijk je eigen keus, maar ik snap Sven heel goed.”

Kramer en ter Mors
Op het moment dat Jochem zijn verhaal doet, zit hij in de bus in Zweden. Daar heeft hij met Skate4AIR het afgelopen weekend de Daylight Challenge gedaan. Ondanks het volle programma heeft hij toch de eerste Nederlandse medailles op de Spelen kunnen meemaken. “Ik schaatste met oortjes in en volgde zo de vrouwen op de 3.000m. De volgende dag om acht uur ’s ochtends voor de televisie voor Sven. Wanneer ik niet bezig ben met verhalen vertellen, zal ik voor de buis zitten om andere sporten te volgen.”

“Langlaufen, biatlon en natuurlijk alle schaatsafstanden. Daar verheug ik me zeer op”, vervolgt Jochem. “En ik hoop dat Sven deze keer goud pakt op de tien kilometer. Voor het verhaal is het ook mooi als het hem weer niet lukt. Maar ik gun het hem heel erg, die medaille hoort bij hem. Met de vijf kilometer heeft hij een goeie generale gehad, nu nog de tien. Het zal geen makkie worden, want Ted-Jan Bloemen is in vorm en natuurlijk is ook Jorrit Bergsma kanshebber. Het wordt een spannende race.”

Waar moet de kijker nog meer op letten? Jochem weet het antwoord op die vraag wel. “De shorttrack relay van de heren wordt een spektakel. Ik zou iedereen aanraden om het te gaan kijken (finale op 22 februari). Zelf kijk ik zeker nog naar Jorien ter Mors. Dat ze haar Olympische titel op de 1.500m niet kan verdedigen zal niet makkelijk voor haar zijn. De vraag is hoe ze op de 1.000 meter voor de dag komt. Veel kansen heeft ze niet meer, als voormalig talent van Sporttop hoop ik daarom van harte dat ze zichzelf laat zien op de 1.000m.”

Volgende keer: Hockeyer Derck de Vilder is met het Nederlands elftal op trainingskamp geweest in Australië. Hoe was het om voor het eerst met de grote jongens mee te doen? Wat heeft hij ervan geleerd? Dat lees je op donderdag 1 maart op Sporttop.nl!

Lees hier het vorige interview met Sporttop-mentor Sanne van Kerkhof, de zus van shorttrackster Yara van Kerkhof (actief in Pyeongchang).

Over de schrijver
Reactie plaatsen