Yang Yang Cai: “Trip naar Aspen heeft me een completer mens gemaakt”
09 augustus 2018 

Yang Yang Cai: “Trip naar Aspen heeft me een completer mens gemaakt”

Op eigen initiatief besloot pianospeelster Yang Yang Cai (19) zich in december aan te melden voor een muziekfestival in Aspen, Colorado, Verenigde Staten. In maart kreeg ze te horen dat ze erheen mocht en dus verbleef ze van 19 juni tot 22 juli in haar uppie in Aspen. De tijd in het buitenland deed Yang Yang goed: ze volgde veel lessen, woonde verschillende concerten bij en had de tijd om over belangrijke dingen na te denken. “De reis heeft mijn horizon verbreed.”

Tekst: Alex Devilee

Inspiratie
Vol enthousiasme praat Yang Yang over de maand die ze in Aspen doorbracht. “Ik vond het een beetje spannend om naartoe te gaan, maar ging er volledig open minded in. De eerste week dacht ik meteen aan hoe graag ik concertpianiste wil worden. Het was zo leuk daar en zo bijzonder, dat die wil gelijk naar boven kwam. Ik heb het afgelopen jaar veel gestresst over wat ik nou wil, maar nu zag ik dat ik moet blijven geloven in mezelf en de kansen moet pakken die ik krijg.”

“Ik kwam mensen tegen die je normaal niet ontmoet en die vertellen weer dingen die je tot nieuwe inzichten brengen”, gaat de pianiste verder. “Ik heb aan één stuk door inspirerende gesprekken gevoerd, met docenten van wie ik daar les had tot topmuzikanten die concerten gaven. Dat gaf stof tot nadenken, door veel te praten en te genieten van alle muziek heb ik alles goed voor mezelf op een rijtje kunnen zetten.”

Een aantal dingen zijn Yang Yang bijgebleven van de reis. “Ik vond het bijzonder dat zoveel mensen bij elkaar komen en allemaal genieten van de muziek die er was. Er hing ook een hele ontspannen sfeer. De Amerikanen waren open, sociaal en spontaan. Je merkte gewoon dat de cultuur daar anders is dan hier. Ook de manier waarop de lessen werden gegeven verschilt. Het voelde allemaal heel prettig aan. Daardoor kon ik goed ontspannen en hoefde ik me nergens druk om te maken. Daar was de reis ook deels voor bedoeld. Tot rust komen en ontspannen. Dat mijn horizon is verbreed, kun je wel zeggen. Ik ben een completer mens geworden.”

Uitgedaagd
Het festival was dus leuk en nuttig, maar een tijdje zat Yang Yang nog in onzekerheid of ze wel naar Aspen kon vertrekken. Omdat het een zomercursus was en ze voor weinig fondsen in aanmerking kwam, moest ze gaan crowdfunden. Haar Sporttop-mentor Bastiaan Tamminga tipte haar door haar te wijzen op het Sporttop Talentenfonds. “Bastiaan zei dat ik elk fonds langs moest gaan”, vertelt Yang-Yang. “Dus ook het Sporttop Talentenfonds. Ik ben blij dat Sporttop ook bij heeft gedragen.”

Dat Yang Yang bij Sporttop zit, doet haar in meerdere opzichten goed. “Het heeft me veel opgeleverd, ik heb meer kennis en inzicht gekregen. Op de bijeenkomsten worden we uitgedaagd, het is leuk om daar met sporters te spreken die tegen soortgelijke situaties aanlopen. Bastiaan daagt mij ook uit, hij stelt vervelende, maar doelgerichte vragen. Ik zat het afgelopen jaar in een stressvolle periode, Sporttop en Bastiaan hebben me daarin ondersteund. Ik heb de stressperiode achter me gelaten sinds ik naar Aspen ben gegaan, de reis was echt waardevol.”

Met een frisse blik kijkt Yang Yang nu naar de toekomst. Meerdere concerten staan op het programma. Laatst speelde ze in het Vondelpark in Amsterdam, binnenkort wacht onder meer TivoliVredenburg in Utrecht. “En ik begin aan mijn laatste jaar conservatorium”, legt Yang-Yang uit. “Het wordt dus een vol en belangrijk jaar, waar ik met plezier naar uit kijk.”

Lees hier het vorige interview met zwemmer Ben Schwietert, die bewust even afstand heeft genomen van het zwemmen om zich optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen