Ben Schwietert: “Bevestiging krijgen dat je op de goede weg bent is erg prettig”
26 juli 2018 

Ben Schwietert: “Bevestiging krijgen dat je op de goede weg bent is erg prettig”

Drie jaar lang zat zwemmer Ben Schwietert (21) in een opwaartse spiraal. Alles liep lekker: sport en studie vielen goed te combineren en de Nijmegenaar mocht zelfs mee naar de Olympische Spelen van Rio 2016. Na deze jaren is de tank even leeg en bereidt Ben zich na het mislopen van het EK voor op volgend seizoen. Samen met zijn mentor Casper Bouman (32) werkt hij onder andere aan het mentale aspect, want door zijn prestaties is Ben geen kleintje meer en neemt de druk toe.

Tekst: Alex Devilee

Lege batterijen
In alle rust neemt Ben even de tijd om wat vragen te beantwoorden over hoe het nu met hem gaat. Het zwemmen even helemaal loslaten, dat is wat op dit moment telt. “Rust is voor mij nu de ideale voorbereiding op het seizoen dat in september voor mij begint”, vertelt Ben. “Ik fiets wat, beetje hardlopen, zo blijf ik fit. Van het zwemmen heb ik bewust afstand genomen. In september zijn de wereldbekerwedstrijden in Eindhoven, dat wordt het eerste meetmoment. Daar kan ik nu goed naartoe werken. ”

“Na al die drie jaren waarin ik mijn studie econometrie en het zwemmen combineerde, sloeg de vermoeidheid toe en was ik gewoon een beetje op”, gaat Ben verder. Toch zet hij vanaf komend seizoen de lijn weer voort. “Het was niet dat mijn studie de topsport in de weg zat. Bovendien vind ik studeren het belangrijkst en is het voor mij ook een uitlaatklep. Anders is het steeds maar wachten op die volgende training. Maar als je zo’n zware studie combineert met topsport, weet je dat er periodes gaan komen waarin het niet lukt.”

Wanneer Ben tegen bepaalde situaties aanloopt, kan hij zijn mentor Casper inschakelen. Al anderhalf jaar zijn de twee een koppel bij Sporttop, tot nu toe werpt het voor Ben zijn vruchten af. “Sportgerelateerde problemen zijn voor iedereen verschillend. Je kunt in onverwachtse situaties terechtkomen, en dan zijn ervaringen van oud-sporters zoals Casper heel waardevol. Een bevestiging krijgen dat je op de goede weg zit, is ook weleens prettig.”

Zelfvertrouwen
Casper en Ben hebben al meerdere gesprekken gehad. Casper weet waar hij Ben kan helpen. “Soms heb ik het idee dat Ben een beetje zelfvertrouwen mist. Op trainingen laat hij zien dat hij geweldig kan zwemmen, maar in wedstrijden, als het er echt om gaat, geeft hij niet altijd thuis. De onzekerheden die hij heeft, kan hij via mij op een informele manier bespreekbaar maken. Het is fijn denk ik om over die gevoelens te praten. Onder druk presteren is zwaar, dat heb ik zelf ook ervaren.”

Zodra het mentale gedeelte goed zit, komt de rest ook, zo is de overtuiging van Casper. “Ben is een superintelligent en introverte jongen, het sociale en leuke gedeelte aan Sporttop en het zwemmen is altijd een dingetje voor hem. Ik vind het leuk om daarbij te helpen. Uiteindelijk komt de prestatie als het in het hoofd ook goed zit. Maar daar zal hij zeker in groeien, we hebben goede en leuke gesprekken gehad over de mentale punten.”

Desondanks kijkt Casper met bewondering naar Ben. “Hij combineert een zware studie met een ontzettend intensieve sport. Petje af hoor. Ik heb een training van hem meegemaakt, dan lijken hij en die andere zwemmers net machines. Tientallen baantjes zwemmen, even een slokje water en weer verder. Steeds maar weer de motivatie opbrengen om dat te doen, dat vind ik knap hoor. Ben heeft de capaciteit om ver te komen, dat zie je eraan af. Voor volgend seizoen moet hij het gaan laten zien met wat meer druk op de schouders, de underdogpositie is weg. Gezien zijn potentie komt het met die onzekerheid en de prestaties echt wel goed.”

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen