Vier Sporttop-talenten geslaagd: “Zo’n papiertje is dan even belangrijker dan sport”
27 juni 2018 

Vier Sporttop-talenten geslaagd: “Zo’n papiertje is dan even belangrijker dan sport”

Voor Sporttop-talenten Kiara Derks, Daan Moes, Daan Spruit en Derck de Vilder was het 13 juni groot feest. Ze kregen alle vier te horen dat ze waren geslaagd. Daan & Daan behaalden hun havodiploma, Derck slaagde voor zijn vwo-examens en Kiara heeft het eerste deel van haar havo-examens met succes gemaakt. Het (deels) afronden van de middelbare school betekent voor het kwartet dat hun leven er anders uit zal gaan zien na de zomer. Eén voor één vertellen ze over de periode die ze net achter de rug hebben en wat er komen gaat.”

Tekst: Alex Devilee

De examens van: Kiara
“Ik was echt kapotzenuwachtig”, zegt Kiara meteen als ze terugdenkt aan het eerste keer binnenlopen van de gymzaal. “Ik dacht echt: oh my god. Als je eenmaal bezig bent dan gaat het wel, maar het was wel even spannend. Mijn Sporttop-mentor en economieleraar Timothy Beck heb ik veel gesproken, hij zei dat ik me niet zo druk moest maken en stelde me vaak gerust. Maar ja, ik ben een beetje perfectionistisch dus dat brengt nog meer zenuwen met zich mee.”

Kiara legde geschiedenis, economie en Engels met succes af, voor Engels deed ze zelfs nog een herexamen omdat ze een hoger cijfer wilde. Daarvan krijgt ze 29 juni het resultaat. Spanning komt er zoals het belletje van 13 juni, niet bij kijken. “Ik was niet nerveus, totdat de tijd aanbrak waarop ik gebeld kon worden. De zenuwen gierden door mijn lijf in het half uur dat ik moest wachten.” Dat Kiara nu voor de helft geslaagd is, brengt rust aan haar hoofd. “De overige drie vakken, wiskunde, Nederlands en bsm (Bewegen Sport en Maatschappij), kan ik nu in alles rust zo goed mogelijk doen.”

Nog een jaartje middelbare school dus voor Kiara, maar wel met minder druk. De focus kan dan meer op het skiën. “Ik zit voor skiën 25 weken in het buitenland, want ik wil mijn droom waarmaken. De beste van de wereld worden en meedoen aan de Olympische Spelen van 2022. Later kan ik ook nog een opleiding volgen. Dat ik nu deels geslaagd ben, zorgt ervoor dat ik mij beter op die droom kan concentreren.”

De examens van: Daan Spruit
Net als Kiara wil Daan het slagen gebruiken om zich meer op het sporten te richten. Daan neemt een tussenjaar, zodat schaatsen altijd op de eerste plek komt. “Dat ik een tussenjaar neem, is een samenloop van omstandigheden. Ik wil graag de focus volledig op schaatsen hebben en weet nog niet precies wat ik wil gaan studeren. Een opleiding ga ik zeker doen, maar voor de keuze wil ik meer tijd nemen. Ik ben er gewoon nog niet uit of het commerciële economie wordt of iets anders.”

De examens waren voor Daan van te voren geen appeltje eitje. “Ik ging niet met achten de examens in, maar ook niet met onvoldoendes. Ik ben op tijd begonnen met leren, zodat ik niet in de stress kwam. Na afloop heb ik geen enkel examen nagekeken, dat zou alleen maar stress kunnen opleveren. Over de meeste had ik een goed gevoel, en dat klopte uiteindelijk ook.”

De examens van: Derck de Vilder
Voor hockeyer Derck de Vilder was het voorbereiden op de examens een kwestie van goed plannen. Tussen al het trainen met onder andere het Nederlands elftal door moest hij tijd maken om te leren. “Af en toe had ik dubbeltrainingen, dus dan had ik ’s avonds echt geen energie meer om nog te leren. Ik had zelf een goede planning gemaakt, ben op tijd begonnen en dat heeft wel geholpen. Zenuwachtig was ik verder niet, want ik had voor havo ook al examens gedaan.”

Nu Derck klaar is met de middelbare school, wordt zijn leven radicaal anders. Hij gaat beginnen met studeren, wil op zichzelf gaan wonen en speelt vanaf komend seizoen voor een nieuwe club: Kampong. “Ik ga beginnen met de studie Economics & Business Economics aan de Universiteit van Amsterdam, wil op mezelf gaan wonen in Amsterdam en voor het hockeyen zal ik elke dag op en neer moeten rijden naar Utrecht over de A2. Ik ben echt toe aan iets anders, naar de nieuwe fase in mijn leven kijk ik erg uit.”

De examens van: Daan Moes
In tegenstelling tot Derck is Daan Moes nog niet van de middelbare school af. De judoka is van plan om vwo 6 te gaan doen. “Ik weet nog niet wat ik precies wil, maar wel dat ik nog twee jaar vwo 6 zal volgen. Ik moet in de zomer wat toetsen doen voor vwo 5, daarna ga ik in twee jaar vwo 6 doen. In het eerste jaar doe ik drie vakken, het jaar erop vier zodat ik het allemaal goed kan combineren met judo.”

De vechtsport stond bij Daan de afgelopen tijd op een wat lager pitje, de examens moesten gehaald worden. “Tussen al het trainen door heb ik zoveel mogelijk zitten leren, alle tijd ging op aan school. Dat papiertje is dan toch iets belangrijker. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, na afloop van de examens was ik vrijwel zeker dat ik geslaagd was. Ik stond er al goed voor, gelukkig heb ik ook een paar lekkere cijfers gehaald.”

Lees hier het vorige artikel met Maarten Hemans en Jutta Hulshof over ‘Groei en Fixed Mindset’. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen