Maarten Hermans: “De enige mindset waartegen je vecht als topsporter, is die van jezelf”
14 juni 2018 

Maarten Hermans: “De enige mindset waartegen je vecht als topsporter, is die van jezelf”

Mindset was vrijdag 1 juni het centrale thema tijdens de Sporttop Talk. Maar waar staat mindset voor en hoe krijg je de ‘juiste’ mindset? Op uitnodiging van Sporttop gaf sportpsycholoog Jutta Hulshof hier een workshop over en deelde ook voormalig Sporttop-talent/aankomend mentor Maarten Hermans zijn mindsetkennis met de aanwezige talenten en mentoren van Sporttop. Was je niet bij de Talk of ben je gewoon benieuwd naar het begrip mindset? Jutta en Maarten leggen hier nogmaals uit wat het belang is van de ‘juiste’ mindset.

Tekst: Alex Devilee

Overtuiging
Jutta ging tijdens haar workshop in op Growth en Fixed Mindset, terwijl Maarten (26) al sinds zijn veertiende bezig is met mindset en daardoor ook zijn kennis kon overdragen op de talenten en mentoren tijdens de Sporttop Talk. Beiden weten dat een goede mindset voor topsporters heel belangrijk is. Jutta: “Allereerst is het een containerbegrip. Vertaal je mindset naar overtuiging, dan wordt het al concreter. Een mindset kan je in de weg zitten, bijvoorbeeld als je in een klasse de nummer twee bent en je denkt dat je de nummer één nooit kan verslaan. Als je die overtuiging hebt, dan rem je jezelf in je ontwikkeling.”

Maarten: “Op dat moment vecht je tegen jezelf. Je focust je, die focus is een tunnelvisie richting de prestatie en een wil om de andere te verslaan. Maar je moet juist openstaan voor je eigen kracht. Dat is effectiever dan twijfelen aan je zwaktes en jezelf vergelijken met de ander. De enige mindset waartegen je vecht, is die van jezelf. Wanneer je openstaat voor tegenslagen en daar niet bang voor bent, is je mindset effectiever.”

Taakoriëntatie
De verschillende mindsets die Maarten benoemt, worden door Jutta als Growth en Fixed Mindset omschreven. Bij de Fixed Mindset zit de topsporter snel met de gedachte dat iets niet gaat lukken, extra of harder trainen zal daarbij niet helpen. De Growth Mindset gaat er vanuit dat je iets kunt leren, als je de overtuiging hebt dat je alles kunt leren. Aan de hand van ego- en taakoriëntatie legt Jutta de twee verschillende mindsets uit.

“De ego wil anderen verslaan, oriënteert zich op het niveau van de ander en haalt de motivatie uit beter zijn dan de ander. De taakoriëntatie past meer bij de Growth mindset en is effectiever. Deze gaat uit van je eigen niveau helpt je om overtuigd te zijn dat je iets kun leren. Dan zit de mindset je niet in de weg, maar werkt het motiverend om jezelf te ontwikkelen. Bij de Sporttop Talk werd zingen aangehaald, bij veel sporters was de mindset dat ze dat echt niet kunnen. Pianiste en Sporttoptalent Yang-Yang Cai legde uit dat iedereen kan leren zingen, alleen kost het vormen van de stem bij de een wat meer moeite dan bij de ander.”

De ‘juiste’ mindset
Maarten ziet mindset ook als trainen van de hersenen. “Je kunt je spieren trainen door veel te sporten, maar je hersenen kun je ook trainen. Als je succes wilt behalen, moet je ook de hersens trainen. Tegenstanders versla je namelijk ook op intelligentie en mentale weerbaarheid” legt Maarten uit. “Ik zie mindset daarom als een traject, waar je langzaam in groeit. Je moet je daarbij niet teveel richten op die mindset bereiken, maar het loslaten. Dan gebeurt het vanzelf, je komt in de flow en dan voel je je onverslaanbaar.”

Vooral wanneer de topsporter openstaat om te leren van alles wat er gebeurt, is volgens Jutta de kans groot dat de juiste mindset bereikt wordt. Jutta: “Tegen de talenten zou ik willen zeggen dat het ze helpt om altijd te blijven kijken naar wat ze doen en hoe ze dat doen, en hoe ze daarvan kunnen leren en zich erin kunnen ontwikkelen. Weet dat er veel mogelijkheden zijn als je doorzoekt.”

Benieuwd hoe de dag van de talenten en mentoren van Sporttop er deze dag verder uit zag? Lees hier het verslag van de Sporttop Talk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen