Sporttop Talk juni 2018- een kort verslag
12 juni 2018 

Sporttop Talk juni 2018- een kort verslag

Vorige week vrijdag was het weer zo ver! Een grote groep talenten en ex-topsporters verzamelde zich in de bossen van Austerlitz voor een Sporttop Talk. Een inspirerende en ontspannen dag die in het teken stond van kennis delen over verschillende mindsets en inzicht in je eigen mindset (en die van je mentor) zodat je hier in de praktijk voordelen uit kan halen. Een combinatie van theorie & praktijk, actie, reflectie én plezier.

Wielrentalent talent Fleur Nagengast (20): “Ik verwacht veel kennis en ervaringen te delen met andere talenten en mentoren, ik heb er superveel zin in!“

Omdat een topsporter niet kan functioneren op een lege maag beginnen we de dag met een heerlijke lunch bij Better Future. De sfeer zit er direct goed in en Jochem Uytdehaage trapt de Sporttop Talk af met een warm welkom. Jutta Hulshof (Sportpsycholoog) neemt vervolgens het stokje over en begint haar workshop over fixed vs groei mindset met de vraag; “met welke verwachtingen zijn jullie hiernaar toegekomen?” De talenten hebben veel verwachtingen en geven onder andere aan graag te willen leren omgaan met tegenslagen, in focus te blijven, keuzes te maken en een positieve mindset creëren.’

Jochem Uytdehaage: “Tijd investeren in dat wat niet in je sport zit is belangrijk. Het feit dat je je wilt ontwikkelen en hier aanwezig bent zegt al veel.”

Alle talenten en mentoren gaan in kleine groepen in gesprek en krijgen daarbij een aantal vragen mee. ‘Op welke momenten voelt jouw motivatie het hoogst? Wat denk je wanneer je een fout maakt? Wat denk je voordat je iets nieuws gaat leren?’ Genoeg stof om over na te denken samen met je mentor tijdens een wandeling door de bossen van Austerlitz. Na het gezamenlijk bespreken van de vragen is het tijd om vast te stellen welk type doeloriëntatie jij hebt als talent. Ben je een taakgerichte streber? Een taakgerichte vermijder? Egogerichte streber? Of misschien een egogerichte vermijder? De groep wordt in tweeën gesplitst om zo met elkaar verder in gesprek te gaan over de verschillende doeloriëntaties (mindsets). Beide groepen krijgen vragen als; ‘herken je bij jezelf je dominante doeloriëntatie? Wanneer heb je hier profijt van? Wanneer heb je hier last van?’ en gaan met elkaar in gesprek.

De Sporttop Talk sloten we af met een aantal leerpunten van de talenten. ‘Wat is het belangrijkste dat je vandaag meeneemt? Wat wil je de komende week toepassen vanuit wat je vanmiddag hebt geleerd?’

Badmintontalent Imke van de Aar (20): “Ik heb geleerd dat bij een partnersport de verschillende doeloriëntaties interessant zijn en ik dit ook kan toepassen. Op deze manier zie je hoe je je partner moet benaderen bij bepaalde dingen. Vaak denk je uit jezelf, maar wanneer je partner een ander soort type is kun je hem of haar vaak anders benaderen om beter te kunnen communiceren. “

 

Schaatstalent Sanneke de Neeling (22): “Ik heb vaak het probleem dat wanneer ik mezelf niet helemaal goed voel, ik toch ga trainen. Niet fit zijn en vervolgens slechter worden en in een neerwaartse spiraal terecht komen. Fijn dat ik nu de bevestiging heb dat ik toch iets meer rust moet nemen in plaats van direct weer op de fiets te springen. Rust nemen is gewoon heel erg belangrijk.”

Wij kijken terug op een zeer geslaagde editie van de Sporttop Talk. Een mooie dag vol kennis, inspiratie, ontspanning en zelfreflectie. Talenten en mentoren hebben de tijd gehad om elkaar beter te leren kennen en dieper in te gaan op het thema van een fixed en groei mindset.

Mentor Bastiaan Tamminga: “Boeiend om te zien dat iedereen hier open en eerlijk communiceert en de problemen op tafel legt. En ook met hoeveel respect iedereen met elkaar omgaat. Dat vind ik heel waardevol. Iedereen is hier om winst te behalen maar ook om winst weg te geven, ervaringen weg te geven want je bent elkaars concurrent. Een compliment aan hoe iedereen zich opgesteld deze dag en hoe je bereid bent om jezelf te verbeteren en andere gunnen elkaar te verbeteren.”

 

Jochem Uytdehaage: “Sporttop vindt het belangrijk om kennis te delen met talenten zodat zij zich kunnen ontwikkelen, niet alleen in- maar ook naast hun sport. Met deze dag geven we de talenten inzicht in groei en fixed mindset zodat zij er in de praktijk voordelen uit kunnen halen.”

Onwijs bedankt voor jullie openheid en inzet deze dag & tot snel!

Sporttop Talk 2018

Collage van Sporttop Talk 2018

Wil je meer lezen over de workshop van Jutta Hulshof over fixed en groei mindset? Benieuwd hoe Maarten Hermans zijn ervaringen als talent gaat overdagen op nieuwe talenten? Lees het deze week nog in het interview met Jutta en Maarten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen