Veldrijdster Fleur Nagengast: “Ik voel vertrouwen, waardoor ik me goed ontwikkel”
10 januari 2019 

Veldrijdster Fleur Nagengast: “Ik voel vertrouwen, waardoor ik me goed ontwikkel”

De juiste mensen om je heen, een vertrouwde omgeving en een hecht team. Het zijn voor topsporters zeer belangrijke ingrediënten om te kunnen presteren. Bij Fleur Nagengast (20) zijn ze gelukkig allemaal aanwezig. Bij haar ploeg voelt ze zich volledig thuis, krijgt ze goede begeleiding én ze weet dat haar Sporttop-mentor Karin Warners altijd voor haar klaar staat. Middenin haar veldrijseizoen kan Fleur zich daardoor optimaal ontwikkelen en pieken tijdens de belangrijkste wedstrijden. Op het EK werd ze derde, binnenkort staan het NK en WK veldrijden op het schema.

Tekst: Alex Devilee

Podiumambities
Fleur rijdt voor de ploeg Telenet Fidea Lions, waaruit ze veel vertrouwen voelt en dat heeft positieve effecten op haar ontwikkeling. “Het is een hecht team en ik voel me er echt op mijn plek”, vertelt Fleur. “Het is voor mij erg belangrijk om een vertrouwde omgeving te hebben. Daarin kan ik me het beste ontwikkelen. Ik heb weer een grote stap gemaakt vergeleken met vorig jaar. Ik heb hard getraind en word elk jaar een beetje sterker. Mijn gevoel zegt dat ik de kloof richting de top steeds een stukje kleiner maak.”

Dat Fleur goed in haar vel zit, is ook terug te zien in haar resultaten. In november werd ze derde op het EK veldrijden in de groep onder 23 en ze won in oktober de Superprestige in Gieten. “Het EK was erg bijzonder, want het was in eigen land, er stond veel familie langs de baan en uiteindelijk maakte ik deel uit van een compleet Nederlands podium. Gieten was ook gaaf, daar had ik niet eens de ambitie om voor het podium te rijden.”

Die ambitie heeft Fleur wel als in het eerste weekend van februari het WK veldrijden op Deense grond van start zal gaan. Toch kan ze ook met een minder resultaat genoegen nemen, mits ze voelt dat ze het maximale eruit heeft gehaald. “Ik hoop dat ik op het podium kan komen, heb met wereldbekerwedstrijden daar ook vaak gestaan en weet hoe gaaf dat is. Het allerbelangrijkste vind ik om op de dag zelf het maximale eruit halen. Waar het schip uiteindelijk strandt, zie ik dan wel weer. Ik ga me gewoon goed voorbereiden door genoeg uit te rusten, het parcours verkennen en zorgen dat ik fit blijf.”

Fleur Nagengast Veldrijden

Rugklachten
Zonder pijn aan de start van het WK verschijnen zal voor Fleur nog een hels karwei worden, zo niet onmogelijk. Ze kampt al een tijdje met rugklachten, waarvan ze weet dat die tot het einde van het seizoen aan zullen blijven. “De klachten zijn gedurende het seizoen steeds erger geworden, ik hoop dat ik dit seizoen kan uitfietsen. Via fysiotherapie en allerlei oefeningen probeer ik het onder controle te houden, na het seizoen ga ik ermee aan de slag om de pijn echt te laten verdwijnen.”

Daarbij zal Fleur ook hulp krijgen van haar Sporttop-mentor Karin Warners. Zij is op de hoogte van de rugpijn van Fleur en zal bij de volgende ontmoeting met haar daarover in gesprek gaan. “Fleur is een hele zelfstandige vrouw”, begint Karin. “Ze weet wanneer ze contact moet opnemen en doet dat ook echt als het nodig is. Dat is een sterke eigenschap voor een topsporter. Met haar praat ik vooral over keuzes en beslissingen die invloed hebben op de lange termijn. Daar hoort ook haar rugpijn bij. Als ze straks klaar is met het seizoen en een maandje rust heeft, zullen we het daar zeker over hebben.”

Karin en Fleur spreken elkaar vooral op afstand vanwege de grote afstand die tussen hen in ligt. Karin woont al ruim een half jaar in Luxemburg, Fleur in het noorden van Nederland. Weinig real-life ontmoetingen is voor beiden echter geen probleem. Karin: “Omdat Fleur zo zelfstandig is, werkt het goed. Ik kan me niet opdringen, dat zou ook niet goed zijn bij haar. Zij geeft aan wanneer ze iets nodig heeft, ze weet me te vinden.” Fleur: “In Nederland zagen we elkaar ook niet zoveel, dus er is weinig veranderd. Het geeft mij een fijn gevoel dat ik haar kan appen als er iets is. Ze reageert altijd, soms kletsen we ook gewoon even. Dat is voldoende, een fysieke afspraak komt straks als ik klaar ben met het seizoen.”

Knechtenwerk
Als het veldrijseizoen erop zit, gaat Fleur even een paar weekjes uitrusten. Daarna wil ze op de weg vooruitgang boeken. Hoe ze dat gaat doen, weet ze ook al. “Eerst ga ik even niet met sport bezig zijn, lekker tot rust komen en hopelijk een oplossing vinden voor mijn rug. Als deze weken erop zitten, wordt het tijd om me klaar te stomen voor het wegseizoen. Ik wil daarin meerdaagse wedstrijden rijden om fysiek sterker te worden. Verder wil ik voor anderen werken, dus het knechtenwerk doen. Ook dat helpt me verder in mijn ontwikkeling.”

Lees hier het vorige artikel, waarin meerdere Sporttop-talenten terugblikken op 2018 en vertellen over wat dat jaar hen gebracht heeft.

Over de schrijver
Reactie plaatsen