Talent Daan Spruit een jaar bij Sporttop: “Het heeft mij al veel opgeleverd”
15 maart 2018 

Talent Daan Spruit een jaar bij Sporttop: “Het heeft mij al veel opgeleverd”

Zestien jaar jong is langebaanschaatser Daan Spruit pas, maar hij zit al bijna een jaar bij Sporttop. Het in Alphen aan den Rijn geboren talent is blij dat hij zich vorig jaar heeft aangesloten. De nog prille carrière van Daan kent dankzij Sporttop minder obstakels richting zijn doel: de Olympische Spelen. De afgelopen weken zat hij vaak voor de buis om alle schaatswedstrijden te volgen. Ook als het eigenlijk niet mocht.

Tekst: Alex Devilee

Schaatsen en Sporttop
Op zijn zesde is Daan begonnen met schaatsen. Via zijn opa, die vrijwilliger is en trainingen verzorgt op zijn schaatsvereniging STC de Rijnstreek in Alphen aan den Rijn, kwam Daan in contact met het ijs. De ijzers lieten hem niet meer los en omdat het goed ging mocht hij vier jaar later al gaan trainen in de Uithof in Den Haag. Op zijn vijftiende kwam Sporttop voorbij en daar maakte Daan dankbaar gebruik van.

“Via Talentboek kwam ik in contact met Sporttop. Ik nam deel aan de workshop ‘Stress en wedstrijdspanning’, waar Ranomi Kromowidjojo, voormalig talent van Sporttop, een van de sprekers was. Het was heel leerzaam en hoewel ik nog maar vijftien was, mocht ik toch bij Sporttop komen.” Van die keuze heeft Daan veel profijt. “Het is me tot nu toe heel goed bevallen bij Sporttop. Het heeft me veel opgeleverd. Van mijn mentor Merijn van Ooijen leer ik veel, zijn ervaring helpt mij vooruit. Een ander voordeel is dat ik korting krijg op bijvoorbeeld Power Bars, repen die ik tijdens het schaatsen kan eten. Die voeding is best duur, maar via Sporttop wordt het beter betaalbaar.”Gouden medaille
Eind december was Daan een van de talenten die met Sporttop mee ging naar het OKT in Thialf. Hoe gek het misschien ook klinkt, Daan had nog nooit een professionele wedstrijd bezocht. “Dat was voor mij de eerste keer inderdaad”, vertelt hij. “Ik kreeg tijdens de races van andere Sporttop talenten en -mentoren veel vragen over hoe ik ernaar keek, wat ik vond van het OKT en of ik bepaalde schaatsers wat meer volgde dan anderen. Ik kijk graag naar Sven Kramer en Kjeld Nuis. Wat zij allemaal doen en laten voor hun prestaties, dat is erg mooi om te zien. Ik heb genoten van het OKT, het is bijna net zo belangrijk als de Spelen zelf en daarom ook erg spannend.”

Kramer plaatste zich die avond in Heerenveen voor de tien kilometer op de Spelen. Het toernooi in Zuid-Korea volgde Daan vervolgens op de voet. “Ik heb al het schaatsen gekeken, echt alles. Ook als ik les had. In de meeste gevallen heb ik toestemming gevraagd, maar soms ook niet. Dan keek ik alsnog, haha. Ik vond de tien kilometer, de 1.000m en 1.500m bij de heren erg spannend. Het bijzonderste vond ik de gouden medaille van Esmee Visser op de 5.000m. Die zag denk ik niemand aankomen.”

Ooit hoopt Daan ook met een gouden plak in zijn handen te staan op de Olympische Spelen. Op welke afstand weet hij nog niet, dat gaat hij later bepalen. Maar zover is het nu nog lang niet, beseft hij. Daan heeft op dit moment andere, belangrijkere dingen aan zijn hoofd. “Ik wil zo snel mogelijk de aansluiting vinden met de top en daarna kijk ik wel hoe reëel de Spelen worden. Voor nu staat mijn school op de eerste plaats. Ik zit in 5 havo en begin over een maandje of twee met de examens. Die moet ik halen, wil ik in september kunnen beginnen met de studie Commerciële Economie.”

Volgende keer: Een nieuw koppel bij Sporttop: judoka Daan Moes en zijn mentor Reinder Nummerdor. Wat verwachten zij van hun samenwerking, welke doelen hebben ze op sportief en mentaal gebied gesteld en waar werken ze de komende tijd naartoe? Dat lees je 29 maart op Sporttop.nl!

Lees hier het vorige interview, waarin hockeyer Derck de Vilder vertelt over zijn eerste keer bij het Nederlands elftal!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen