Sporttop Talent Walk 2017!

Vorige week vrijdag vertrok een grote groep sport talenten, kunst & cultuur talenten, ex-topsporters en gasten uit het bedrijfsleven naar de bossen van Austerlitz voor de Sporttop Talent Walk 2017! Een inspirerend en ontspannen weekend, georganiseerd door Sporttop in samenwerking met Talent Centraal. Tijdens de Sporttop Talent Walk staat kennis delen centraal; het uitwisselen van handige tips & tricks over hoe je duurzaam kunt presteren, mét plezier. Een combinatie van theorie & praktijk, actie, reflectie en plezier.

Alle deelnemers werden ontvangen bij Better Future met een goodie bag vol Powerbar producten. Iets waar een sporttalent uiteraard nooit genoeg van kan hebben! De sfeer zat er direct goed in en Jochem Uytdehaage trapte de Talent Walk af met een warm welkom & een persoonlijk verhaal over duurzaam presteren.

Jochem Uytdehaage: “Tijdens de Talent Walk willen we de talenten inzicht geven in duurzaam presteren. Hoe ga je ervoor zorgen dat, wanneer je jong en talentvol bent, je op een leeftijd van 26/27 jaar oud ook nog steeds medailles kunt winnen? Wat komt daar allemaal bij kijken?”.

De eerste kennismaking en presentatie van Jochem gaf voldoende stof tot nadenken. ‘Hoe duurzaam ben ik?’ Dit was een van de vragen die de talenten zichzelf én elkaar stelde tijdens het wandelen door de bossen van Austerlitz. Na de wandeling en de vele nieuwe indrukken was het tijd voor een gezonde maaltijd bij Better future. Naast kennis delen, staat ook plezier centraal bij de Talent Walk. Zo waren er dit jaar, naast sport talenten ook cultuur talenten aanwezig en dit was voor beiden interessant en leerzaam.

Windsurf talent Kiran Badloe (22): “De Talent Walk is in een open en makkelijke setting. Je bent lekker bezig met z’n allen, relaxed en je praat makkelijk en niet geforceerd.”

Ski talent Floor van Ameyde (20): “Ik vind het leuk dat we met heel veel andere talenten en ook kunst en cultuur talenten bij elkaar zijn, dezelfde passie delen en daar met z’n allen over praten.”

‘S avonds schuift Edith Bosch aan om speciaal voor alle aanwezige talenten en mentoren haar persoonlijke verhaal te vertellen over presteren onder druk. De ‘code oranje’ zorgde ervoor dat het kampvuur niet gestookt mocht worden maar de sfeer was er niet minder warm om. Haar verhaal maakte een diepe indruk bij iedereen.

Shorttrack talent Jasper Brunsmann (18): “Ik vond het verhaal van Edith Bosch heel mooi en interessant, omdat ze zegt dat ze niet heeft genoten van de prestaties die ze haalde tijdens haar sportcarrière. Ze was nooit tevreden, maar wilde altijd meer.”

Na een (voor sommigen) korte nacht op de KNVB Campus ging dag 2 van start met een ochtend wandeling in stilte. Talenten kregen vragen mee voor onderweg; wat speelt er nu in je leven? Wat gaat er goed? Wat loopt minder goed? Na een stevig ontbijt stonden Ted Troost en Eric Elbers op het programma. In deze workshop over Haptonomie stond voelen en contact maken centraal. Aansluiten op je gevoel en in contact zijn met jezelf én je omgeving zodat je allerlei situaties de ‘baas’ kunt worden en jezelf kunt herpakken onder druk.

Ski talent Floor van Ameyde (20): “De workshop van Ted Troost vond ik heel mooi. Het zijn bepaalde handvatten die je nodig hebt om beter te worden. Het zit hem tegenwoordig in hele kleine dingetjes die het verschil maken maar uiteindelijk bepaald dat of je het wel of niet gaat halen. Haptonomie is iets wat je kan helpen dit verschil te maken.”

Na de inspirerende workshop mochten de wandelschoenen weer aan en kon iedereen de lessen uit de Haptonomie vertalen naar zijn eigen sport. Een heerlijke lunch bij het Beauforthuis laadde de batterijen weer even op en daarna door met de laatste kilometers door het bos. Er werd letterlijk en figuurlijk stil gestaan in het bos bij alle indrukken die er dit weekend waren opgedaan. Het laatste stuk wandelen met de vraag ‘welke rollen heb ik allemaal en op welke rollen wil ik verandering; wat gaat goed en wat kan beter?

Ski talent Kiara Derks (16): “Je deelt kennis met andere talenten. Je weet dat alle talenten een andere sport beoefenen, maar toch zit je met dezelfde dilemma’s, zoals de spanningen voor de wedstrijd en je uitgaven voor je sport. Het is mooi dat de oud Olympiërs de kennis met jonge talenten delen.“

Naast de talenten, leren ook de mentoren tijdens de Talent Walk, zoals mentor van Kiara Derks, Oud-Olympiër

Timothy Beck: “Ik kom hier om iets te vertellen en hopelijk om de jeugd te inspireren. Maar aan de andere kant leer ik ook zelf heel veel. Super interessant om de verhalen te horen van de talenten. Ik ben nooit te oud om zelf ook te leren.”

De Talent Walk werd afgesloten met het maken van actieplannen. Elk talent schreef zijn of haar doelen op voor de komende periode. Wat wil je bereikt hebben over een aantal maanden? En noem daarbij concreet ‘hoe ga je dat doen’ en ‘wie heb je daar voor nodig’?

Windsurf talent Sara Wennekes (21): “Wat voor mij interessant was tijdens deze Talent Walk? Presteren onder druk en plezier houden in de sport. Je bent meer dan alleen een sporter, dit is vaak iets wat je vergeet. Het is altijd weer een eyeopener om daarmee bezig te zijn. En ook hoe je dan het beste uit jezelf gaat halen, door je juist niet op één doel te richten maar je op meerdere manieren te ontwikkelen. Om zo een beter persoon en uiteindelijk ook een betere sporter te worden.”

Wij kijken terug op een zeer geslaagde editie van de Sporttop Talent Walk 2017. Twee mooie dagen vol sport, cultuur, kennis, inspiratie, ontspanning en zelfreflectie. Talenten en mentoren hebben de tijd gehad om elkaar beter te leren kennen en dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen.

Onwijs bedankt voor jullie openheid en inzet deze dagen & tot volgend jaar!

Bekijk alle interviews van de Talent Walk op het YouTube kanaal van Stichting Sporttop (binnenkort meer!) 

Over de schrijver
Reactie plaatsen