arrow_drop_up arrow_drop_down

Sara Wennekes

Atletiek

Sara haar sportieve droom: "Mijn doel is om naar de Olympische Spelen te gaan en daar voor een gouden medaille te gaan!"

Hoe ben je met je sport begonnen en hoe jong was je toen?

Ik was 12 toen ik begon met windsurfen. Ik kom uit Almere en woonde in de buurt van een strandje waar een windsurfclub was en regelmatig werd gewindsurft. Toentertijd gingen wij met het gezin altijd hele zomers op vakantie maar in de zomer van 2008 hadden mijn ouders besloten om eens rustig een zomer thuis te blijven. Mijn vader had een windsurfplank gekocht voor mij en mijn broertje, Sam Wennekes, zodat wij ons niet zouden vervelen. Er was immers een strandje op nog geen 5 minuten fietsen dus het leek een perfecte manier om de zomer door te komen. Sam en ik waren vanaf dag 1 verslaafd. Heerlijk op het water staan, ongeacht het weer: regen, wind, geen wind, het maakte niet uit. Na een hele zomer oefenen hebben wij ons bij de windsurfclub Almere Centraal aangesloten en daarna liep het eigenlijk uit de hand. Geen rustige zomers of weekenden meer voor mijn ouders! Ik ben heel gedreven, dus een hobby werd week in week uit trainen en wedstrijden afgaan. Van het een kwam het ander en nu vaar ik over de hele wereld en train ik dagelijks!


Hoe en wanneer ben je bij Sporttop gekomen en wat heb je er aan?

Ik zit sinds 2014 bij Sporttop. Via de kennis en contacten van Sporttop kan ik mijzelf beter ontwikkelen als topsporter, als ik ergens behoefte aan heb dan wordt er altijd meegedacht! Ik heb bijvoorbeeld ontzettend veel steun aan mijn mentor Marcella Boerma. Zij is echt een vertrouwenspersoon voor mij en helpt mij met zaken die naast het trainen belangrijk zijn. Daarnaast is er een mogelijkheid voor financiële ondersteuning, mentale training en het gebruik maken van sportvoeding. 

Wie is jouw mentor en wat betekent hij/zij voor jou?

Mijn mentor is Marcella Boerma zij heeft een campagne gedraaid als topsporter in het snowboarden (zilver op het WK). Als 'beginnende' topsporter heb je nog weinig kennis en komt er veel op je af. Met Marcella heb ik het veel over mijn topsportcarrière en ik kan goed met haar sparren. Zij denkt veel met mij mee en deelt haar kennis. Ik leer mijzelf steeds beter kennen, merk dat ik al een stuk beter in mijn schoenen sta en meer inzicht in mijn campagne heb.


Wat doe je nog meer behalve heel veel trainen?

Naast het windsurfen studeer ik Rechten aan de Universiteit Leiden, dit is soms lastig te combineren en ook daarbij is het fijn om met iemand te kunnen sparren. De intensiteit van het studeren ligt momenteel laag maar ik doe dit er graag bij en vind het ook erg leuk.

Met betrekking tot mijn sport zijn er veel randzaken die belangrijk zijn en waar ik veel tijd in steek. Ik denk veel mee over mijn programma en communicatie met coaches is daarbij heel belangrijk. Daarbij komen ook nog de financiële zaken kijken en het zoeken naar sponsoren. Omdat ik een materiaalsport doe is verder het logistieke deel ook heel belangrijk, denk aan het vervoeren van al het materiaal. Maar ook het boeken van vliegtickets en accommodatie voor buitenlandse wedstrijden en trainingen. Het is een grote berg met werk waarin rust heel belangrijk is om ook nog goed te kunnen trainen. Ook hierin heb ik veel steun aan Marcella. Ik vind het daarnaast overigens heerlijk om in mijn vrije tijd bezig te zijn met koken, piano te spelen, met vrienden af te spreken en doe graag andere sporten.

Op welk succes ben jij het meest trots en waarom?

Ik ben heel trots op mijn bronzen medaille op het Jeugd Wereldkampioenschap in 2013, het was fantastisch om op het podium te staan. Daarnaast heb ik in 2016 op het Europees Kampioenschap een 16de plek behaald. Dit was mijn eerste top-20 resultaat op een internationale senioren wedstrijd. Ik vaar sinds 2015 bij de senioren dames en het is super om te zien dat ik stappen maak en dat hard werken beloond wordt!

Waar werk je naar toe?

Ik weet nog niet wat ik zou willen doen na mijn topsportcarrière. Ik vind ontzettend veel leuk, ik zou bijvoorbeeld graag doorstuderen tot advocaat maar het lijkt mij ook leuk om betrokken te blijven binnen het windsurfen. Wie weet begin ik later zelf een windsurfschool in een warm oord? Nu concentreer ik mij voorlopig nog op mijn sport!

Sara haar sportieve droom: 

"Mijn doel is om naar de Olympische Spelen te gaan en daar voor een gouden medaille te gaan!"

Wij maken gebruik van cookies!