Selma Poutsma: “Ik ben blij dat ik gekoppeld ben aan Merijn van Oijen”
16 mei 2019 

Selma Poutsma: “Ik ben blij dat ik gekoppeld ben aan Merijn van Oijen”

Studeren, op jezelf wonen en er ook nog veel bij schaatsen: voor het nieuwe Sporttop-talent Selma Poutsma is het een dagelijkse gang van zaken waarbij ze vaak keuzes moet maken. De net twintigjarige shorttrackster wilde er graag een onafhankelijke mening over en krijgt die nu van haar mentor Merijn van Oijen. Selma is zeer gelukkig dat ze aan Merijn gekoppeld is. De klik is goed en de gesprekken met haar mentor helpen haar om te ontdekken wie ze is en wat ze wil.

Tekst: Alex Devilee

Zenuwen
Selma komt uit een echte schaatsfamilie en groeide op in de buurt van Den Haag. Intussen woont ze al een tijdje in Utrecht voor haar studie. Daar woont Merijn ook, waardoor afspreken erg makkelijk is. “Face-to-face afspreken vind ik fijner, dus dat ze zo dicht bij elkaar wonen is erg handig. En we hebben ook altijd leuke gesprekken”, vertelt Selma enthousiast. “We zijn allebei open over ons eigen leven, waardoor ik goed mijn verhaal kwijt kan.” Merijn denkt er ook zo over. “Haar openheid en de manier waarop ze vragen stelt, daaraan merk ik dat het klikt. Ze neemt het initiatief voor contact. Dat vind ik mooi, want door veel contact kunnen we ook een goede band opbouwen.”

Een goede basis voor een hechte samenwerking is dus gelegd. Daarvan had Selma in eerste instantie niet durven dromen, want de zenuwen bij de eerste ontmoeting zaten haar hoog. “Voor elke nieuwe ervaring ben ik zenuwachtig. Zeker als ik nieuwe personen ga ontmoeten vind ik dat eng. Maar uiteindelijk is het leuk, deze keer ook. Ik maak me meer zorgen dan nodig is. Dat komt misschien ook door de hoge verwachtingen die ik dan bij zo’n gesprek hebt. Dat heeft met mijn karakter te maken denk ik.”

Dilemma’s
De hoge verwachtingen hebben te maken met haar karakter. “Ik ben een perfectionist, wil alles zo goed mogelijk doen”, legt Selma uit. “Of ik doe iets heel goed of heel slecht. Dat past goed bij de fase waarin ik nu zit. Ik woon net op mezelf, ben daarvoor verhuisd naar een grote stad en zit in het eerste jaar van mijn studie Liberal Arts & Sciences. Het is een fase waarin ik mezelf aan het ontdekken ben. Daarbij moet ik keuzes maken en bedenken wat ik leuk vind en wat ik wil. Dat is nou precies wat ik moeilijk vind, ik ben een twijfelaar en denk veel in dilemma’s.”

Voor Selma is het een van de redenen om bij Sporttop te komen. Van Merijn krijgt ze onafhankelijk advies, dat haar helpt bij het maken van keuzes. “Het is prettig om van iemand van buiten mijn eigen kringen een mening te krijgen. Ik vind het belangrijk om mijn verhaal kwijt te kunnen zonder dat er geoordeeld wordt. Merijn heeft al een heel topsportleven achter de rug, hij weet hoe bepaalde keuzes uit kunnen pakken. Hij deelt zijn ervaring en zorgt dat ik uiteindelijk zelf de keuze maak.”

Zo staat Merijn er ook in. Met zijn advies probeert hij Selma een weloverwogen keuze laten maken. “Ik wil een steentje bijdragen aan haar wikken en wegen, aan het bedenken van welke factoren van invloed zijn op de keuze en welke gevolgen een keuze kan hebben. Uiteindelijk moet ze de keuze zelf maken. En dat kan ze ook want ze is erg zelfstandig. Ik heb al gezien dat ze goed kan inschatten wat er gebeurt bij een bepaalde keuze. En ze kan die consequenties dan ook aanvaarden, ook al zijn die negatief.

Vechten voor je plek
Een belangrijke keuze die Selma al heeft gemaakt, is dat ze zich richt op het shorttracken en niet op de lange baan. “Het geinige is dat ik mezelf stiekem een langebaanschaatser noem. Bij het shorttracken moet je bijna letterlijk voor je plekje vechten. Dat heb ik nog niet in me, ik moet meer karakter krijgen op het ijs. Het is een beetje zoals in mijn dagelijks leven. Daar moet ik ook nog bepalen wat mijn plekje wordt en waar ik kom te staan.”

Binnen het shorttracken weet Selma al wel wat haar plek moet worden: de Spelen van 2022. “De komende twee jaar wil ik volle bak geven om daar te komen. Nu studeer ik er nog naast, dat leidt af en is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Richting de Spelen wordt dat anders. Hoe ik dat moet aanpakken, heb ik al een beetje besproken met Merijn. Hij is ook student geweest en kan mij vertellen hoe hij dat gecombineerd heeft met roeien. Ik ben echt blij Sporttop Merijn aan mij heeft gekoppeld.”

Merijn: “Selma is iemand die veel wil en actief zoekt naar de mogelijkheden om te bereiken wat ze wil. Daarbij is ze erg sterk in het bepalen van haar eigen weg. Omdat ze nu al zoveel door heeft en goed nadenkt over wat haar te wachten staat, weet ik zeker dat ze de stappen gaat zetten die ze nog moet zetten. Ik heb het volste vertrouwen in dat het bij haar altijd wel goed komt.”

Lees hier het vorige interview, met Annabel Wickel. De zeilster vertelt daarin wat ze verwacht van haar tijd bij Sporttop.

Over de schrijver
Reactie plaatsen