Roos en Kiara geslaagd: “Ik was zenuwachtiger voor m’n vriendinnen dan voor mezelf”
20 juni 2019 

Roos en Kiara geslaagd: “Ik was zenuwachtiger voor m’n vriendinnen dan voor mezelf”

12 juni krijgen atlete Roos Blokhuis (18) en alpineskiër Kiara Derks (18) het verlossende telefoontje: ze hebben hun examens gehaald. Roos deed haar vwo-examen in een keer, Kiara hoefde dit jaar alleen Nederlands en wiskunde te doen voor haar havodiploma. Met het behalen van het diploma valt er voor Roos veel druk weg, terwijl Kiara zich nu echt kan concentreren op het skiën. Voor beide Sporttop-talenten wordt topsport de prioriteit, al gaan ze er ook nog iets naast doen.

Tekst: Alex Devilee

Presteren op het juiste moment
Waar menig scholier flink de zenuwen heeft bij het ingaan van de examens, hadden Roos en Kiara daar nauwelijks last van. Voor Roos was de druk vergelijkbaar met druk voor grote wedstrijden, Kiara had vorig jaar al examens gedaan. “Toen was ik wel heel erg zenuwachtig”, vertelt Kiara. “Nu had ik dat helemaal niet. Nadat ik wat had gerekend, had ik er een goed gevoel bij. Zakken was bijna onmogelijk. Het belletje was een bevestiging, dat was wel fijn om te krijgen.” Roos: “Ik was zenuwachtiger voor mijn vriendinnen dan voor mezelf. Zij sliepen niet goed, ik ben de druk gewend van wedstrijden die ik gelopen heb.”

Beide vrouwen gingen dan ook met vertrouwen de examens in. Roos: “De afgelopen vijf jaar vond ik eigenlijk zwaarder, nu was het alleen op het juiste moment presteren. Natuurlijk was het spannend en drie uur lang concentreren is niet makkelijk. Maar ik was er klaar voor. Wiskunde A heb ik zelfs in anderhalf uur gedaan. Toen ik wegliep keek de leraar me aan alsof ik gek was, hij vroeg zich af of ik had opgegeven. Uiteindelijk had ik een 8.5.” Kiara: “Ik had alleen gezonde spanning de eerste paar minuten. Ik wist dat ik op dat moment moest presteren, maar wist ook dat ik het kon.”

Rust
Nu de examens voorbij zijn, valt er een grote last van de schouders van Roos. Voor Kiara geldt dat ze zich weer volledig kan focussen op het skiën. Kiara: “Door de examens ben ik er een tijdje uit geweest. Nu gaat het allemaal weer beginnen, ik moet zelfs nog doelstellingen formuleren voor het komende seizoen.” Roos: “De afgelopen zes jaar heb ik eigenlijk constant onder druk gestaan. Door school dacht ik altijd ik moet dit nog doen of ik moet dat nog doen. Dat is nu weggevallen, waardoor ik rust in mijn hoofd heb. De vermoeidheid komt er nu uit merk ik. Dat ik nu die rust heb, zorgt hopelijk ook voor betere prestaties in wedstrijden.”

Toch zou Roos graag studie en sport blijven willen combineren. Roos: “Ik wil een universitaire studie doen, alleen denk ik dat de studie die ik wil doen, te zwaar is naast het sporten. Dus neem ik een tussenjaar. Ik ga veel trainen en ondersteuning geven aan brugklassers en tweedeklassers die zich moeilijk kunnen concentreren. Zo ontwikkel ik mezelf, ik vind het goed bij me passen.” Kiara: “Ik weet nog niet wat ik wil qua opleiding en de vraag is of ik het zou kunnen combineren met het skiën. Ik zit veel in het buitenland. Tijd die ik nu nog overhoud ga ik in mezelf investeren, dat vind ik belangrijker op dit moment.”

Feestje
Voordat het allemaal zover is, is het voor de twee Sporttop-talenten de bedoeling dat het bepalen van de diploma’s nog wel even wordt gevierd. Roos: “Ik heb op 12 juni gegeten met mijn familie. De dagen erna had ik niet echt tijd om het te vieren, want ik moest die week nog een wedstrijd lopen. Het wordt voor mij nog even kijken hoeveel ik nog kan feesten.” Kiara: “Ik ben uit eten geweest, verder heb ik het nog niet gevierd. Een tijdje terug ben ik achttien geworden en dat heb ik nog niet echt gevierd. Er moet dus nog wel een feestje komen.”

12 juni vond de vierde Talent Talk plaats in Utrecht. Daar vertelden voormalig topschaatsster Annette Gerritsen en performance coach Pim van Lamoen o.a. over de prestatiepiramide en het sturen van gedachten. Lees hier het verslag van deze inspirerende middag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen