Maxime Jonker zet stappen: “Zilver op het EK onderstreept mijn ontwikkeling”
24 mei 2018 

Maxime Jonker zet stappen: “Zilver op het EK onderstreept mijn ontwikkeling”

Voor het eerst in haar leven heeft zeilster Maxime Jonker (23) een medaille bij een seniorenwedstrijd toegevoegd aan haar prijzenkast. Op het afgelopen EK begin mei werd ze tweede, nadat ze ook nog een tijdje op de eerste plaats in het klassement stond. Maxime ziet de zilveren plak vooral als teken dat ze stappen heeft gemaakt in haar ontwikkeling. Ook haar Sporttop-mentor Wietske de Ruiter ziet dat: Maxime is de goede weg ingeslagen.

Tekst: Alex Devilee

Terugblikkend op het EK beseft Maxime weer dat het toernooi voorspoedig is verlopen. “Het doel was om mijn start te verbeteren, dat ik zou pieken had ik niet verwacht”, vertelt de Haagse. “Het lukte met mijn starts, dat gaf vertrouwen en daardoor gingen de wedstrijden ook lekkerder. Uiteindelijk stond ik zelfs een paar dagen vooraan, dat was een beetje onwerkelijk. Op de laatste dag voelde ik spanning en die dag ging ook erg slecht. Maar de tweede plek kon ik haast niet meer mislopen en gelukkig gebeurde dat ook niet.”

Bij jezelf blijven
In de Franse kustplaats La Rochelle moest Maxime alleen haar landgenote, Olympisch kampioene en oud-Sporttop’er Marit Bouwmeester voor zich dulden. Met Marit gaat ze deze zomer en mogelijk ook volgende zomer strijden om een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Vóór Marit eindigen wordt een zware klus voor Maxime. “Ik ben vooruit gegaan, heb stappen gezet waardoor ik dichter bij Marit ben gekomen. Ze is nu nog dominant, maar zoals het nu gaat kan daar verandering in komen. Daar geloof ik in.”

“Ik ben nog jong, in mijn ontwikkeling is een stijgende lijn te zien de afgelopen jaren. De puzzelstukjes beginnen op hun plaats te vallen”, gaat Maxime verder. “Bij Sporttop heb ik onder meer geleerd om bij mezelf te blijven en niet teveel te kijken naar wat de concurrentie doet. Ik ben erg competitief en resultaatgericht, wil altijd winnen. Daar is niks verkeerds aan, maar ik moet in mijn proces blijven en geduld hebben. Realistisch zijn en wachten tot de kans komt.”

Tegenslagen
Maxime dankt haar ontwikkeling voor een groot deel aan haar mentor Wietske. Het koppel heeft een goede band, Maxime hecht er een grote waarde aan dat Wietske haar goed kan peilen. Wietske: “We voelen elkaar goed aan, dat komt ook omdat ik buiten Sporttop om haar mental coach ben. Ik vind haar het prototype sporter. Ze is van een topper bij de jeugd gegroeid naar een topper bij de senioren. Dat is echt heel knap in de zeilwereld. Ze moest er hard voor werken en ook echt doorzetten. Als ik denk aan welke dalen ze heeft meegemaakt, dan blijkt dat ze sterk in haar schoenen staat.”

Maxime herkent zich in de woorden van Wietske. “Ik kan beter met tegenslagen omgaan. In 2017 werd ik zesde op het WK, maar kwam toen toch niet bij de kernploeg. Dat voelde als een afwijzing, ik ging hard trainen en kwam uiteindelijk mezelf tegen omdat ik het maar niet los liet. Nu stap ik makkelijker over dit soort dingen heen.” Wietske: “Ze ziet elke tegenslag als een les in plaats van dat ze er van gaat balen. Ze kijkt dan naar zichzelf, staat open voor feedback. Hierdoor valt ze minder diep en schakelt ze sneller om.”

“Een sterk punt van Maxime is dat ze eerlijk is, naar zichzelf en naar anderen”, vervolgt Wietske. “Dat zie je ook terug in haar instelling. Jonge sporters denken vooral aan zichzelf, dat deed Maxime vroeger ook. Nu kijkt ze meer om zich heen en is ze bewust dat ze moet samenwerken en onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Ik kan het niet in mijn eentje, is daarbij de gedachte. Daardoor past ze beter in haar team.”

Tokyo
De stijgende lijn wil Maxime door gaan zetten naar de Spelen. Deze zomer zou ze zich in theorie al kunnen plaatsen voor Tokyo. “In augustus vindt het WK zeilen plaats, in september de World Cup. Als ik het daar heel goed doe en Marit niet, dan valt Marit af. Het omgekeerde geldt voor mij natuurlijk. En doen we het allebei uitstekend, dan valt de beslissing volgende de zomer.” Echt op Marit letten wil ze in de strijd om het ticket niet. “Ik moet het plezier erin houden en hard trainen, dan kan ik boven mezelf uitstijgen. Want uiteindelijk moet ik het zelf doen.”

Lees hier het vorige interview, waarin badmintonster Imke van der Aar vertelt over haar band met mentor Dominique van der Pauw en hoe ze zich ontwikkelde tot zelfverzekerde badmintonster.

Foto: @Thom Touw

Over de schrijver
Reactie plaatsen