Marieke Keijser: “Het gaf rust dat er bij Sporttop iemand was op wie ik kon terugvallen”
12 juli 2018 

Marieke Keijser: “Het gaf rust dat er bij Sporttop iemand was op wie ik kon terugvallen”

Met onder meer de eindzege op het WK van de beloften en zilver op het WK bij de senioren maakte Marieke Keijser (21) veel indruk in de roeiwereld. Van ‘een talent’ is eigenlijk geen sprake meer, Marieke hoort bij de wereldtop en is bij Sporttop de talentfase zo goed als ontgroeid. Onderweg naar Tokyo 2020 blikt ze terug op wat Sporttop voor haar betekend heeft en vertelt de roeister in de lichte skiff over hoe ze samen met haar duopartner Ilse Paulis de Olympische Spelen denkt te gaan bereiken.

Tekst: Alex Devilee

Al een jaar of vier, vijf maakt Marieke onderdeel uit van de Sporttop-familie. Het eerste wat haar te binnen schiet als ze moet denken aan wat ze zo prettig vindt, is dat er iemand van buitenaf meekijkt. “Het was heel fijn dat Marcella Boerma mijn mentor was. Ik wilde en wil nog altijd alles, maar dat kan niet en dus moest ik keuzes maken. Ik praatte met Marcella bijvoorbeeld over hoe ik school en het roeien kon combineren en heb mede op haar advies in twee jaar eindexamen gedaan. Het was binnen Sporttop gewoon fijn dat er altijd iemand was op wie ik kon terugvallen. Dat gaf rust.”

Een ander punt dat Marieke noemt is dat ze het erg waardeerde dat Sporttop veel bijeenkomsten organiseert. “Wanneer ik er bij was, merkte ik dat ik niet de enige ben die in de topsportwereld moeite had met bijvoorbeeld de combinatie sport en school. Dat gaf mij een goed gevoel, want buiten het roeien kan eigenlijk niemand zich in mijn situatie verplaatsen.”

Marieke begon afgelopen september met de opleiding Health Policy Management in Rotterdam en is nu vooral op zichzelf aangewezen. Dat gaat haar inmiddels goed af. “Toen ik begon op de universiteit, had ik nog veel problemen met het indelen van mijn tijd. In de loop van het jaar ging het beter, ik durf nu sneller te zeggen dat ik op bepaalde momenten niet kan roeien omdat ik dan tentamens heb. Ik ben ijverig en gestructureerd genoeg, alleen moet ik nog altijd oppassen dat ik niet teveel wil. Volgend jaar wil ik de overige vakken van de propedeuse halen en daarna gaat de focus helemaal op het roeien vanwege de Olympische Spelen.”

Voor Tokyo 2020 kan ze zich kwalificeren door op het WK in 2019 een goede prestatie neer te zetten. Dat doet ze dan samen met Ilse Paulis in de lichte dubbeltwee, want individueel roeien is geen Olympisch onderdeel. Ilse veroverde in Rio de Janeiro nog goud met haar partner Maaike Head, die zich nu richt op haar studie geneeskunde. Marieke: “Ilse heeft alles al meegemaakt, hele kleine dingen kan ik natuurlijk aan haar vragen. Maar ik moet zeker niet alles aannemen en haar volgen. We leren van elkaar en maken elkaar beter.”

© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

“Ik hoef me dus ook niet aan te passen aan haar”, vervolgt ze. “Dat zij al een gouden plak heeft, betekent niet dat ik er niet toe doe. Ze heeft al veel bereikt, maar ik ook. Ik blijf geloven in mezelf, dat is wat ik vanuit Sporttop heb meegekregen. En ik moet niet vergeten te genieten van het leven dat ik heb als topsporter. Dat is ook een belangrijk iets dat ik van Sporttop heb geleerd. Je kunt van je hobby niet heel lang je werk maken, dus je moet ook genieten van die tijd.”

Plezier hebben wil ze ook op de Spelen van 2020. Daarvoor zal Marieke eerst nog hard moeten werken. “Zoals het nu gaat, gaat het goed. Maar er komt nog een winter aan en je weet nooit wat de concurrentie gaat doen. Op dit moment ligt het veld heel dicht bij elkaar, dus straks kan een mindere dag zomaar fataal zijn. Ilse en ik moeten een mooi proces door gaan maken en daarin stappen vooruit zetten. Ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken.”

Lees hier het vorige interview met vier Sporttop-talenten, die allemaal slaagden voor hun eindexamen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen