Manon Flier: “Loopbaanbegeleiding van Sporttop hielp me over het zwarte gat heen”
30 mei 2019 

Manon Flier: “Loopbaanbegeleiding van Sporttop hielp me over het zwarte gat heen”

Van het bestaan weet ze wel, maar in het zwarte gat vallen deed Manon Flier (35) niet. De voormalig topvolleybalster begon snel na haar carrière aan het NOC*NSF-traject Team NL at work en volgde recentelijk voor drie maanden loopbaanbegeleiding bij Sporttop. Zo ontdekte ze wat voor werk goed bij haar past en was de overstap naar de maatschappij geen moeilijke. “Door de loopbaanbegeleiding ben ik over het zwarte gat gesprongen.”

Tekst: Alex Devilee

Gezin
Na ruim achttien jaar volleyballen in de zaal en een jaar beachvolleybal besloot Manon in 2017 een punt achter haar carrière te zetten. Ze wilde meer tijd voor haar gezin en ondertussen rustig de tijd nemen om uit te zoeken wat haar volgende stap zou worden. “Omdat ik het als volleybalster niet slecht heb gehad, zat ik direct na mijn afscheid niet zo van ‘oh jee wat moet ik nou’. Maar tijdens mijn carrière heb ik nauwelijks tijd gehad om te bedenken wat erna zou komen”, vertelt Manon.

Uitvinden wat haar buiten het volleybal om gelukkig maakt, bleek daarom moeilijker dan gedacht. “Ik wilde wel snel de stap naar de maatschappij maken en ben daarom blij dat ik twee weken na het beëindigen van mijn carrière werd gebeld door de NOC*NSF. Ze vroegen of ik mee wilde doen met Team NL at work, een praktijkprogramma in sportmarketing en (social) media. Dat leek me een goed idee, ik kon nieuwe mensen leren kennen en ook ontdekken wat ik leuk zou vinden om te doen.”

Via Team NL at work kwam Manon terecht bij de Rabobank, waar ze een half jaar werkte. In de tussentijd speelde ze ook nog mee in de musical Soof. “Ik vond het leuk om daar aan mee te doen en als ik weer gevraagd word dan zeg ik zeker geen nee. Maar het is niet wat ik ambieer, net zoals dat het werk bij de Rabobank niet goed bij me paste. Daarnaast werkte ik daar fulltime, terwijl ik juist was gestopt met volleyballen om meer tijd voor mijn gezin te hebben.”

Loopbaanbegeleiding
Na de Rabobank ging de zoektocht van Manon verder. Opnieuw kreeg ze daarbij hulp van de NOC*NSF, ze werd getipt over de loopbaanbegeleiding van Sporttop. “Het was eigenlijk precies wat ik nodig had. Ik werd gekoppeld aan Eva Koenders en begon met haar aan de zoektocht naar waar ik blij van word en waar ik energie van krijg. Eva heeft mij hele goede vragen gesteld, waardoor ik soms echt voor het blok kwam te staan. Het heeft me geholpen om de antwoorden te vinden.”

“Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat ik bij mezelf moet blijven”, vervolgt Manon. “Ik kreeg tijdens de loopbaanbegeleiding een baan aangeboden en twijfelde of ik die moest aannemen. Het leek me leuk, maar dat is wel vaker zo. Eva zei erover dat ik naar mezelf moest luisteren. Zou het mij gelukkig maken, was het wat ik wilde? Uiteindelijk heb ik het niet gedaan en nu volg ik in Eindhoven een post-hbo-studie van een jaar, het is een opleiding tot vitaloog. Het sluit goed aan op mijn ervaringen uit de topsport. In de toekomst wil ik me graag inzetten voor het welzijn van mensen op de werkvloer of daarbuiten.”

Als vitaloog is Manon wel helemaal op haar plek. “Ik zit er nog niet heel lang in, maar merk dat ik het gaaf vind om te doen. Het geeft me ook een goed gevoel dat ik er zelf voor gekozen heb, dit is echt mijn beslissing geweest. Dat is nieuw voor me, want sinds ik volleybalde kwam alles mij aanwaaien. Het volleybal ben ik ook ingerold, omdat bleek dat ik goed was. En nu heb ik de keuze dus zelf gemaakt, een keuze die ik door de loopbaanbegeleiding weloverwogen heb kunnen maken. Dankzij de loopbaanbegeleiding van Sporttop ben ik over het zwarte gat heen gesprongen.”

Aanrader
Nu Manon doet waar ze een gelukkige vrouw van wordt, weet ze ook wat loopbaanbegeleiding voor andere topsporters kan betekenen “Veel topsporters vinden het na hun carrière moeilijk om de draai te vinden in de maatschappij. Zeker de topsporters die niet hebben kunnen studeren naast het sporten, zoals ik. Als er wel ruimte voor is, zou ik die ruimte zeker benutten. Het kan verrijkend werken en je zou er een betere sporter van kunnen worden. En als je het studeren en sporten niet kunt combineren, dan is loopbaanbegeleiding zeer handig. Maar ik kan het eigenlijk iedereen aanraden.”

De loopbaanbegeleiding kwam bij Manon op haar pad omdat ze er ook open voor stond. Een belangrijke voorwaarde volgens de vrouw van Sporttop-mentor Reinder Nummerdor. “Het is niet zo dat alles op jou afkomt, je moet wel laten zien dat je er voor wilt gaan. Als dat het geval is, kan het je haast niet ontgaan. Ik stond ervoor open, was gemotiveerd om deze hulp aan te pakken. Het heeft me gebracht tot waar ik nu sta. Ik heb de vruchten ervan geplukt.”

Lees hier het vorige interview met het nieuwe Sporttop-talent Selma Poutsma. Daarin vertelt ze over het maken van keuzes en hoe haar mentor Merijn van Oijen daarbij kan helpen.

Over de schrijver
!
Reactie plaatsen