Goede voornemens met Sara Wennekes: “Heb ze op sportief en persoonlijk gebied”
13 december 2018 

Goede voornemens met Sara Wennekes: “Heb ze op sportief en persoonlijk gebied”

Het einde van 2018 is in zicht, dat betekent dat ook de feestdagen er weer aankomen. Voor windsurfster Sara Wennekes (22) is het een periode om even bij haar familie en vrienden te zijn, de mensen om wie ze het meeste geeft. Bij het ingaan van het nieuwe jaar horen natuurlijk goede voornemens, ook daar heeft Sara al over nagedacht. Ze geniet volop van het windsurfen en is daar zeer bewust van. Eén van haar voornemens is daarom bewust blijven van die passie. “Dat wil ik zo houden, want dan blijf ik gemotiveerd.”

Tekst: Alex Devilee

Rustig aan doen
12 december is Sara vertrokken naar Spanje voor een trainingskamp, maar voor de feestdagen is ze net op tijd terug. Het is een rustigere periode in haar sport, dus heeft ze tijd om bijvoorbeeld familie op te zoeken en de verjaardag van haar vriend op 24 december te vieren. “Het belangrijkste vind ik om de dagen door te brengen met de mensen die ik lief heb, dus dat ga ik ook doen. Ik doe rustig aan, maak het vooral niet te gek. Ook met Oud & Nieuw niet, ik ga dan proberen er een leuke avond te maken. Lekker eten, spelletjes doen, gewoon tijd voor elkaar hebben.”

Na de feestdagen breekt 2019 aan. Een jaar waarin Sara een aantal doelen wil bereiken, te beginnen met het houden van plezier in windsurfen. “Ik merk aan mezelf dat ik windsurfen heel erg leuk vind en super gemotiveerd ben. Komend jaar wil ik daarom blijven genieten, blijven trainen en ervan bewust blijven dat ik het zo tof vind. Het moet ook te combineren blijven met het zien van vrienden en familie, want dat zijn toch de mensen met wie je verder komt.”

Scriptie
Hoewel Sara met volle overgave voor het windsurfen gaat, staat de sport momenteel wel op een lager pitje. Hoe moeilijk ze dat ook vindt, Sara weet precies waarom ze het doet. “Ik ben vanaf september weer begonnen met studeren, ik wil dit jaar mijn bachelor Rechten hebben afgerond. Een ander voornemen van mij is dus ook het halen van mijn scriptie. Dan heb ik voor later altijd een papiertje achter de hand en kan ik na het afstuderen de focus weer volledig op het windsurfen leggen. Ik verheug me op het moment dat ik echt klaar ben.”

“De eerste weken dat ik weer bezig was met studeren, waren leuk. Maar toch merkte ik dat mijn hart in de sport ligt”, legt Sara uit. “Ik wil leven voor de sport, alleen gebeurt dat nu wat minder. Dat vind ik soms moeilijk te accepteren, maar dat moet ik wel doen. Mijn Sporttop-mentor Marcella Boerma helpt me daarbij door alles te relativeren. Dan zegt ze dat school nu even de prioriteit heeft met als reden dat windsurfen straks voor heel lange tijd op nummer één zal staan.”

Meer studeren dan sporten is niet altijd even makkelijk voor Sara, maar behalve een papiertje levert het haar nog meer moois op. “Ik heb bewust gekozen om wat vakken te volgen in Amsterdam in plaats van Leiden, zodat ik in een nieuwe omgeving terechtkwam en nieuwe mensen zou leren kennen. Ik heb alles gehaald en heb er een paar vriendinnen aan overgehouden die ik nu nog steeds spreek. Het studeren was niet nieuw, maar ik kwam voor even terecht in een compleet andere wereld. Als topsporter ben je toch een beetje geïsoleerd, je regime van eten, drinken en slapen zorgt dat je nooit in zo’n wereld belandt. Leuk om dat weer eens mee te maken.”

Sportief doel
Ten slotte heeft Sara ook nog een sportief voornemen voor 2019. “Ik maak geen kans meer op de Olympische Spelen van 2020, dus ik heb voor de Spelen van 2024 nog genoeg tijd om me optimaal voor te bereiden. De komende tijd wil ik veel wedstrijden varen en daarin het tactisch spelletje van het windsurfen beter onder de knie krijgen. Dat betekent goede keuzes maken op het water ten opzichte van de tegenstander, leren hoe je met de wind en golven om moet gaan. Daar moet ik nog progressie in maken, de snelheid heb ik wel. In januari heb ik de eerste World Cup-wedstrijden van het seizoen, dan gaat het echt eindelijk weer beginnen.”

Sara was 30 november ook aanwezig bij de Sporttop Talk in Hilversum. Daar hield Foppe de Haan een inspirerende presentatie. Lees hier het verslag van deze middag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen