TalentTalk 4: Annette Gerritsen, prestatiepiramide en sturen van gedachten
13 juni 2019 

TalentTalk 4: Annette Gerritsen, prestatiepiramide en sturen van gedachten

Omzetten van negatieve gedachten naar concrete acties. Het is een van de tips die voormalig topschaatsster Annette Gerritsen en performance coach Pim van Lamoen van de Talentenacademie meegeven aan de aanwezige talenten tijdens de vierde TalentTalk van het jaar. De Talk staat vooral in het teken van de prestatiepiramide en het sturen van gedachten, ook mogen de talenten van Sporttop en TalentEmpowerment vragen stellen aan Annette. Het wordt een leerzame middag.

Tekst: Alex Devilee

Onder de aanwezigen zijn allroundschaatser Daan Spruit, shorttrackster Selma Poutsma , zeilster Annette Duetz, roeister Pien Kuiper en schermer David van Nunen. Aandachtig luisteren zij naar Pim, die aan de hand van voorbeelden van andere sporters enthousiast vertelt wat de prestatiepiramide inhoudt en hoe topsporters gedachten kunnen sturen. Aangevuld met de ervaringen van Annette worden de talenten van Sporttop en TalentEmpowerment een stuk rijker aan kennis en uitgedaagd om over hun eigen ervaringen na te denken. En dat is precies het doel van deze TalentTalks.

Leren van ervaringen
De aanwezigheid van Annette Gerritsen zorgt voor een aantal vragen en voorbeelden vanuit de talenten. Pien, die met Selma meegekomen is, vraagt bijvoorbeeld of Annette weleens het gevoel heeft gehad dat ze constant moe was en hoe ze daarmee om ging. “Ik heb een tijdje met de ziekte van Pfeiffer rond gereden”, vertelt Annette. “Daardoor heb ik mijn grens leren bepalen én leren waarderen. Als je het gevoel hebt dat je oververmoeid bent, ga dan kijken wat je lichaam nodig heeft. Dan is rust misschien wel de beste training, hoe moeilijk dat ook is.”

Dit soort tips en ervaringen meegeven aan talenten doet Annette graag. “Toen ik negentien was, kwam ik bij Marianne Timmer in de ploeg. Zij was een stuk ouder en nam me bij de hand. Ik merkte dat ik dat fijn vond. Naarmate ik ouder werd, ging ik dat ook doen bij de jongere schaatsers. Dat vond ik leuk. Ik wil talenten verder helpen in hun ontwikkeling, vind het mooi om daar aan bij te dragen. Dat kan op middagen als deze, als ik vanuit mijn ervaringen vertel.”

Prestatiepiramide
Voordat de vragen aan Annette aan bod komen, is de prestatiepiramide het gespreksonderwerp. Pim legt uit dat de piramide bestaat uit een fundamentele basis, die stabiel moet zijn. Bovenaan de piramide prijkt een droomdoel. De talenten gaan ermee in de weer door eerst te bedenken wat in de basis bij hen wel en niet stabiel is en wat ze kunnen doen om dit te verbeteren. Daarna moeten ze een aantal doelen voor de korte en lange termijn opschrijven.

Annette Duetz, die zich net heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, heeft veel opgeschreven bij de piramide-opdracht. Thuis gaat ze er mee verder. “Ik ga hem zeker verder invullen, want ik vind het een handige tool voor het nadenken over mijn carrière. In het zeilen heb ik een vergelijkbaar concept, maar dit is net wat anders.”

Bingo
Op luchtige wijze wordt de Talk vervolgens afgesloten. Via het spelen van bingo-variant komen de talenten erachter hoe hun gedachten de focus kunnen beïnvloeden en hoe ze hun gedachten kunnen sturen. Vooraf geeft Pim een voorbeeld, hij haalt voetballer Klaas-Jan Huntelaar aan. “Huntelaar moest in 2014 een penalty nemen tegen Mexico op een cruciaal moment. Dan gaat er dus veel door je heen. Terwijl hij naar de penaltystip liep, stuiterde hij met de bal en focuste hij zich op het uiterlijk van de bal. Daardoor ging hij niet over andere dingen nadenken en kwamen er geen ‘negatieve gedachten’ binnen.”

“Negatieve gedachten zijn de gedachten die je niet wilt hebben als je je moet focussen”, vervolgt Pim. “Je moet focussen op één actie en niet nadenken wat de gevolgen van die actie kunnen zijn. Dan ben je niet helemaal gefocust. Daarom is het zaak om de negatieve gedachten om te zetten in concrete acties, zoals Huntelaar deed met die bal. Belangrijk is dat je weet dat je die gedachten hebt. Pas dan kun je ze gaan sturen.”

Na afloop van de Talk is Annette Duetz zeer te spreken over het sturen van gedachten. “Ik vond dat heel leuk gedaan. En het werd door die bingo ook heel praktisch en concreet. Eerst moesten we gewoon getallen zoeken op het kaartje, daarna deden we het nog een keer en werden we afgeleid. Zo zie je meteen het effect op je focus. Het sturen van gedachten is een handig middel, ik denk dat ik het op weg naar de Spelen zeker ga inzetten.”

Lees hier het vorige verhaal, waarin Manon Flier vertelt over hoe zij dankzij de loopbaanbegeleiding van Sporttop over het beruchte zwarte gat wist te springen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen