Zijn eerste jaar als mentor bij Sporttop zit er bijna op, Timothy Beck kijkt er met een goed gevoel op terug. Als mentor van talent Kiara Derks is hij bij Sporttop helemaal op zijn plek. Vol overgave is de geboren Drentenaar aan deze taak begonnen. “Ik vind het prachtig om de reis van een topsporttalent mee te maken en te helpen bij het halen van resultaten tijdens de reis.”
Tekst: Alex Devilee
Timothy werd geboren in Assen en groeide op in de Drentse hoofdstad samen met één oudere en één jongere broer. Nadat hij op zijn tiende van een vriendin van zijn vader een paar sportschoenen had gekregen, begon hij met atletiek. Daarmee was een bijzondere loopbaan geboren: Timothy haalde niet alleen de Olympische Spelen van 2004 in Athene als atleet voor de 4 x 100m estafette, hij was ook actief tijdens de Winterspelen van 2002 en 2010. Hij maakte deel uit van de viermansbob bij het bobsleeën. Tot podiumplaatsen op de Spelen reikte hij niet, maar tijdens het WK Atletiek van 2003 veroverde hij brons op de 4 x 100m estafette.
Tegenwoordig woont Timothy met zijn vrouw, een zoontje van 7 en een dochter van 9 in Almere. Hij is economiedocent op de Topsport Talentschool Echnaton in Almere en sinds begin 2017 mentor van Kiara Derks. Kiara (16) is tevens een van zijn leerlingen op die school en doet aan alpineskiën. Over het contact met Kiara zegt Timothy: “Ik spreek haar eigenlijk dagelijks en ze voelt zich vrij om op mij af te stappen. Ze geeft het aan als het nodig is. Kiara heeft een goede instelling, werkt hard en heeft talent. Ik vind het leuk om een aankomend topsporter te begeleiden en prachtig om te zien hoe dat zich ontwikkelt.”
Als Timothy meer vertelt over zijn passie voor het mentor- en docentschap, klinkt er veel enthousiasme in zijn stem. “Begeleiden en helpen van andere mensen zit in de genen van mijn familie. Mijn jongere broertje is voetbaltrainer in Groningen, mijn oudere broer zit in de netwerkmarketing en is zo ook veel bezig met het helpen van andere mensen. Ik ben niet verbaasd dat ik deze job nu heb. Ik heb een goed luisterend oor en oprechte interesse in mensen. Daarom gaat lesgeven ook zo goed. Ik vind het gewoon leuk om mensen te motiveren en waar mogelijk ze te helpen.”
Als voorbeeld noemt hij een blessure van Kiara. “Ze is natuurlijk nog heel jong en ongeduldig. Dat had ik vroeger ook, je hebt altijd haast, het kan je als sporter niet snel genoeg gaan. Dan zeg ik tegen Kiara dat ze aan de lange termijn moet denken en dan toch even een wedstrijd over moet slaan”, zo refereert de Olympiër aan een van de belangrijke uitgangspunten van Sporttop; bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de topsportcarrière. “Het is maar een wedstrijd”, vervolgt Timothy. “Later komen de echte belangrijke toernooien als de Olympische Spelen.”
Een ander belangrijk punt waar Sporttop aandacht aan besteedt en dat Timothy vanuit zichzelf wil meegeven aan Kiara en de leerlingen in zijn klas, is dat het hebben van een back-up plan heel belangrijk is. Zo probeert hij ook bij te dragen aan de ontwikkeling van Kiara op persoonlijk en maatschappelijk gebied. Talenten moeten er zich bewust van zijn dat ze ook nog student zijn, met een bepaalde reden. “Ik heb tijdens mijn loopbaan mijn studie bedrijfseconomie nooit verwaterd, daar ben ik blij mee. Nadat mijn carrière erop zat, kwam ik nog net niet in een zwart gat terecht. Ik heb na mijn carrière goed nagedacht over wat ik wilde en besefte dat onderwijs mij trok. Studie stond bij mij vroeger op de eerste plaats en daardoor kan ik nu doen wat ik doe.”
“Kiara zou er dan ook goed aan doen om haar havo af te ronden”, vervolgt Timothy. “Ze is zelfstandig en gedisciplineerd, bovendien kan ze het nog goed met de sport combineren.” Behalve het hebben van een back-up plan is er nog iets wat volgens Timothy heel essentieel is. “Er moet een goede balans zijn tussen discipline en plezier. En talenten moeten niet vergeten dat ze het niet alleen kunnen. Zie de belangrijke steun van bijvoorbeeld je ouders niet als vanzelfsprekend. Dat is een tip die ik aan alle jonge talenten zou willen geven.”
Met Kiara heeft hij het nog niet over echte concrete doelen gehad. “Dat moeten we nog doen. Ik ben benieuwd of ze behalve aan de korte termijn ook aan de lange termijn denkt. Wat is er nodig om de Olympische Spelen van 2022 te halen? Hoe gaat zij dat doen? Daar zal ze zelf ideeën voor moeten hebben en daar zal ik haar bij gaan helpen.”
Het interview met Timothy is de derde in een tweewekelijkse rubriek waarin de talenten, de mentoren, en Sporttop zelf afwisselend aan bod zullen komen. We geven jou een inkijk in het mentorschap, het leven van de talenten en in wat Sporttop doet voor haar talenten en de sport in het algemeen.
Volgende keer: Sporttop richt zich niet meer alleen op de begeleiding tijdens de topsportcarrière, maar ook op na de carrière. Hoe maak je als sporter de transitie naar de maatschappij?
Lees hier het vorige artikel, over het koppel Bart van Nunen en zijn mentor Bastiaan Tamminga.