Sporttop en Stedin verlengen samenwerking: sport als inspiratie voor het bedrijfsleven
07 februari 2019 

Sporttop en Stedin verlengen samenwerking: sport als inspiratie voor het bedrijfsleven

Werken onder hoogspanning: het is een van de overeenkomsten tussen de talenten van Sporttop en de werknemers van Stedin. Al ruim drie jaar zijn Sporttop en Stedin met elkaar verbonden en nog steeds plukken ze daar allebei de vruchten van. De Sporttop-talenten zijn met hun verhalen een sterke inspiratiebron voor het personeel van Stedin, terwijl Stedin in ruil daarvoor Sporttop ondersteunt met donaties aan het Sporttop Talentenfonds. Reden genoeg voor beide partijen om per 2019 de samenwerking te verlengen. Het is een win-winsituatie.

Tekst: Alex Devilee

Werken onder hoogspanning
De verlenging van de samenwerking werd eind januari afgetrapt door Bart van Nunen en zijn mentor Bastiaan Tamminga. Zij gaven een groep medewerkers van Stedin een presentatie over zelfsturing. Het verhaal van Bart diende daarbij als inspiratiebron, aangevuld met de kennis van Bastiaan over teambuilding. Bastiaan: “Wij hebben Bart als voorbeeld genomen: wat heeft hij nodig om op een marathon twee minuten sneller te lopen? Een doelstelling, middelen, geld, schoenen, een organisatie eromheen, het is een heel lijstje. Daarna hebben we dat gespiegeld en de mensen van Stedin laten nadenken over wat zij nodig hebben om een stapje extra te doen.”

Met een goed gevoel denkt Bastiaan terug aan die middag. “Voor de hele sessie stond ongeveer drie uur gepland, we moesten uiteindelijk worden gevraagd om te stoppen. Wat ik heel mooi vond was dat er ook 60-plussers vol enthousiasme zaten te vertellen over hun werk. Zoals wij met passie vertelden over sport, deden zij dat over hun werk in de hoogspanningscentrales en de verdeelstations. Net als topsporters werken weten ook zij wat werken onder hoogspanning is. Ze gaan heel nauwkeurig te werk, ze hebben voorschriften en regels waar ze zich aan moeten houden. Ook dat is hoogspanning.”

Bastiaan Tamminga Bart van Nunen Stedin

Ruil
Namens Sporttop is Eva Koenders nauw betrokken bij de samenwerking. Zij bekijkt samen met Stedin over welke thema’s de sessies kunnen gaan. “Alle thema’s vallen onder de noemer duurzaam presteren en hebben te maken met de vier batterijen die bij ons centraal staan. We willen namelijk ook dicht bij onszelf blijven”, legt Eva uit. “Thema’s waarover de workshops gaan zijn bijvoorbeeld mentale weerbaarheid, teambuilding en gezonde voeding . Het is maar net wat speelt en nodig is en op basis van het thema vragen we een van de talenten die ook met dit thema te maken heeft om erover te vertellen.”

“Hierdoor krijgen de talenten een podium geboden om hun verhaal te doen. Voor een grote groep onbekenden een presentatie houden is denk ik maar weinig middelbare scholieren gegeven”, vervolgt Eva. “Talenten leren presenteren en zijn ze tegelijkertijd met hun verhalen een inspiratiebron voor de werknemers van Stedin. Zij hebben sympathie voor ons en voor wat we doen en ondersteunen ons daarin, in ruil daarvoor inspireren wij ze met die workshops.”

Stedin samenwerking Sporttop

Inspiratiebron
Dat de verhalen van de talenten en mentoren inspirerend werken voor de werknemers van Stedin, weet Jan Gerben van den Berg als manager Capaciteit bij Stedin Hoogspanning maar al te goed. “We hebben gemerkt dat het perspectief vanuit de sport onze mensen aanspreekt. Topsporters lopen soms tegen muren op, dat kunnen we goed vertalen naar onze situatie. Hier valt het soms ook even stil of loopt het minder goed, waardoor frustraties opspelen. Dan ligt het tempo waarin ze groeien een stuk lager, tenzij we ze kunnen inspireren. Met de verhalen van de topsporters kunnen we dat, zij laten zien dat het mogelijk is om het verschil te maken en frustraties te overwinnen.”

Door de verhalen van de Sporttop-talenten neemt de medewerkerstevredenheid bij Stedin toe. Daarom is Jan-Gerben blij dat de samenwerking met Sporttop is voortgezet. “Hoge medewerkerstevredenheid levert meer kwaliteit en creativiteit op. Mensen zijn dan net iets meer geneigd hun best te doen en krijgen zo uiteindelijk toch voor elkaar wat ze willen. De Sporttop-talenten zijn voor onze medewerkers daarin het ultieme voorbeeld, zij laten zien wat een stapje extra kan opleveren. We zijn dus erg blij dat ze ook dit jaar weer hun kennis willen delen.”

Ben jij benieuwd wat Stichting Sporttop voor jouw bedrijf of medewerkers kan betekenen? Neem dan eens contact op met eva@sporttop.nl voor meer informatie en inspiratie!

Lees hier het interview met mentor Casper Bouman, waarin hij vertelt over zijn passie het begeleiden van topsporters en zijn sterke band met zwemmer Ben Schwietert.

Over de schrijver
Reactie plaatsen