Oud en Jong Sporttop talent met dezelfde passie
03 april 2017 

Oud en Jong Sporttop talent met dezelfde passie

Vandaag is de Swim Cup in Eindhoven begonnen. Een belangrijke wedstrijd waar de vorm van elke zwemmer zichtbaar wordt. Aan de hand van deze wedstrijd kunnen we zien wie er aan de top zal strijden en wie er met de medailles vandoor gaan. Vier dagen lang meten de zwemmers hun krachten en zien zij of hun technieken zijn verbeterd. Onze eigen Nederlandse zwemtalenten doen ook mee. We spraken met jong talent Kyle Stolk (20) en oud talent Ranomi Kromowidjojo (26) en vroegen hen wat Stichting Sporttop voor ze betekent, hoe zij zich voorbereid hebben op de Swim Cup, wat hun verwachtingen zijn en waar zij zich naast het zwemmen allemaal mee bezig houden.

Stichting Sporttop

Beide zwemmers zijn ooit begonnen als talent bij Stichting Sporttop. Ranomi als jong talent al meer dan 10 jaar geleden. Sinds die tijd heeft ze ontzettend veel bewezen. Ze heeft altijd al geweten dat ze later ook erg betrokken wilde blijven bij de stichting. Zo vertelde ze aan Jochem Uytdehaage dat ze na haar zwem carrière graag mentor wilde worden. Na de Olympische spelen in Rio 2016 is zij gevraagd door Jochem om mentor te worden. Haar dilemma was; “de sport op een laag pitje zetten en mentor worden voor jongtalenten, óf nog even doorgaan met het zwemmen”. Ranomi is het zwemmen nog lang niet zat en besloot daarom nog even te wachten met mentor zijn. Ze heeft ervoor gekozen om door te gaan met zwemmen. Dit betekent niet dat ze helemaal geen betrokkenheid heeft met Stichting Sporttop. Ze geeft bijvoorbeeld verschillende presentaties over topsport, ze motiveert jonge talenten en geeft hen vaak adviezen. Ook volgt ze nu de Sporttop trainingen om mentor te worden. Vanuit haar ervaringen spreekt ze met talenten over hun dromen en waar zij in geloven.

Hoewel Ranomi nu al een beetje nadenkt over haar toekomst na topsport, is Kyle daar nog lang niet mee bezig. Zijn avontuur is net begonnen. Samen met mentor Robert Bouten zoekt hij zijn weg in het combineren van topsport en studie. “De sport staat natuurlijk voorop”, zegt Kyle. “Je moet nú al je kansen benutten, studeren kan altijd nog wel”. En met deze instelling verschijnt hij dit weekend aan de start bij de Swim Cup.

Aan de vooravond van de Swim Cup

Zowel Ranomi als Kyle willen beiden hun techniek verbeteren. Mooi om te zien hoe ervaren en jong talent bij elkaar komt in dezelfde wedstrijd met dezelfde doelstelling. Ze hebben zich ieder op geheel eigen wijze voorbereid op de Swim Cup. Zo heeft Ranomi in Den Haag al een aantal limieten behaald, wat haar het vertrouwen geeft voor dit weekend. Ze kan nu echt de tijd nemen om haar techniek te verbeteren. Sinds deze winter traint ze weer met Marcel Wouda. Hier is ze erg blij mee. Waar ze eerst in twee groepen trainden is dat nu één hechte groep geworden. “Het is echt samenwerken en hier ben ik erg tevreden mee”.

Kyle is ook gefocust op zijn techniek. Afgelopen jaar wist hij zich te kwalificeren voor het WK in Canada, waar hij mooie prestaties heeft laten zien. In Canada heeft hij enorm veel geleerd maar ook pijnpunten meegemaakt. Dit neemt hij allemaal mee in zijn trainingen. “Je moet vooral meters blijven maken”, zegt Kyle over zijn trainingsschema. “Zo behoud je je watergevoel en kun je door die pijnpunten heen”. Voor nu wil hij zich echt blijven focussen op zijn bewegingstechniek. “Het zal mooi zijn als mijn techniek zichtbaar is verbeterd”, vertelt Kyle over dit weekend. Verder stapt hij er vooral open en nuchter in. “Houd de focus bij jezelf en blijf doorzwemmen”.

De toekomst

Zoals eerder genoemd is Ranomi bezig met haar toekomst ná de topsport. Zo is ze van plan om persoonlijk leiderschap-trainingen te geven. Ze is op dit idee gekomen door zichzelf af te vragen wat ze eigenlijk het liefste doet naast de sport. En dat is anderen helpen. Door trainingen te geven wil ze mensen helpen met het stellen van doelen, het omgaan met tegenslagen en het sturen van jezelf als persoon. Ze geeft tips over hoe je negatieve gedachtes om kan zetten in positieve en hoe je gebeurtenissen van een andere invalshoek kunt inzien. Dit is niet alleen handig voor het sporten, maar ook voor bijvoorbeeld op kantoor. Met haar kennis op het gebied van topsport, denkt Ranomi zeker een meerwaarde te kunnen zijn voor mensen met deze vragen.

Daarentegen is Kyle vooral bezig met het hier en nu. Zijn ICT-opleiding heeft hij net stopgezet en samen met mentor Robert zoeken ze nu naar een nieuwe studie. “ICT is gewoon niks voor mij”, vertelt Kyle. Daarnaast was de studie ook lastig te combineren met het zwemmen. Wel is Kyle gek op avontuur en hij denkt dat dát echt een rol gaat spelen in zijn maatschappelijke toekomst. Reizen en warm weer spreekt hem aan, waardoor hij denkt dat zijn toekomst een buitenland avontuur kan zijn. Kyle kijkt nu vooral naar een studie in de richting van Toerisme en Recreatie. “Heel anders dan ICT natuurlijk, maar dit past beter bij mij”, vertelt hij. Kyle zijn passie ligt verder écht onder water. Hij wil een Divemaster-cursus volgen en zich onderdompelen in de wereld van het duiken. “Maar dit is allemaal voor later, nu eerst op naar de Swim Cup Eindhoven”.

Over de schrijver
Reactie plaatsen