Niels Broekhuizen over Sporttop Talk: “Je kunt makkelijk je zwaktes op tafel leggen”
19 september 2018 

Niels Broekhuizen over Sporttop Talk: “Je kunt makkelijk je zwaktes op tafel leggen”

Als zeiler Niels Broekhuizen (23) terugdenkt aan de Sporttop Talks, dan koestert hij enkel goede herinneringen. Hij stond echt stil bij kwesties in zijn carrière, kon in een prettige sfeer over zijn twijfels praten en kennis en ervaring delen met andere talenten. Niels verheugt zich op de volgende Sporttop Talk van 28 september, deze staat in het teken van energie verdelen. Sporttop Mentor én Oud Olympiër Wietske de Ruiter leidt de bijeenkomst en geeft alvast een inkijkje in hoe de middag eruit zal zien.

Tekst: Alex Devilee

Relativeren
Al een jaar of vijf is Niels talent bij Sporttop. In die tijd groeide hij als sporter en als mens; Sporttop bracht hem nieuwe inzichten. “De balans houden in je leven is het belangrijkste wat ik heb geleerd bij Sporttop. Je bent meer dan alleen een sporter. Elke dag wilde ik beter worden en dat lukte me tót een bepaald moment, toen liep het vast. Dat frustreerde, ik ging excuses zoeken; bijvoorbeeld dat ik niet hard genoeg trainde. Mentaal zat ik daardoor niet meer lekker in mijn vel en dat zie je bij mij meteen terug in de resultaten.”

Dat Niels mindere fases had in zijn carrière, deed afbreuk aan zijn zelfvertrouwen. “In het zeilen moet je voorspellen wat de wind doet”, legt hij uit. “Als ik dat vroeger verkeerd deed, hakte dat er flink in. Nu laat ik mezelf niet meer zo snel uit het veld slaan en ik stap er makkelijker overheen. Ik zeg tegen mezelf dat ik er in ieder geval over nagedacht heb als het gebeurt. Mijn emoties zijn minder leidend, ik kan dit allemaal beter relativeren. Ik wil altijd beter, maar soms moet ik ook tegen mezelf zeggen: vandaag was het goed. Mindere dagen kun je dan beter verdragen.”

Machocultuur
Stappen in zijn mentale ontwikkeling zette Niels mede door gesprekken met zijn mentor Kirsten van der Kolk. “Ik heb dankzij haar en sportpsycholoog Jutta Hulshof beter met die tegenslagen om leren gaan. Bij een mentor leg je je zwaktes wat makkelijker op tafel, net als bij een Sporttop Talk. Bij je team doe je dat minder, misschien vinden ze je dan wel een watje. Bij Sporttop is die machocultuur er niet.”

“De sfeer die er hangt tijdens een Sporttop Talk is heel prettig”, vervolgt Niels. “En je hebt er gewoon heel veel aan. Op zo’n dag ga je diep in op een thema. Je wordt bewust van oorzaken van problemen waarmee je kampt, je staat echt stil bij dingen en kunt er dan niet snel overheen stappen. Het is ook leuk dat je talenten van andere sporten tegenkomt en dat die sporters die toch dezelfde uitdagingen kunnen hebben. Zelfs sporters die jonger zijn dan ik hebben nuttige ervaringen die ze delen. Van zo’n middag leer ik ontzettend veel.”

Energie verdelen
Wietske de Ruiter zal er op 28 september een nuttige middag van maken met de talenten die zich hebben aangemeld. Ze licht het onderwerp toe; het kunnen winnen en verliezen van energie op allerlei gebieden. “Het is voor talenten, maar ik denk eigenlijk voor iedereen, heel nuttig om inzicht te krijgen in waar je energie kunt winnen en waar je dat kunt verliezen. De thema’s zijn divers; van bepaalde gedragspatronen tot het gebied van voeding of je balans tussen studie en sport.”

Wietske neemt zichzelf als voorbeeld. “Een paar jaar geleden kreeg ik een burn-out omdat ik overal energie aan wijdde. Ik zei nooit nee, deed alles er wel even bij. Dan raakt je energie dus op. Als je bewust wordt van waar het verlies zit, kun je er wat aan doen en gaat het je energie opleveren. Bij de Sporttop Talk zullen de talenten daar stil bij gaan staan. Waar worden ze blij van, wat geeft ze energie? En waar verliezen ze energie? Met elkaar gaan we het daarover hebben, wat ik uit eerdere Sporttop Talks heb geleerd is dat het voor iedere sporter anders is, dus ze kunnen allemaal van elkaar leren.”


Foto: Wietske de Ruiter en Niels Broekhuizen in gesprek tijdens de Sporttop Talent Walk

Eigen programma
Niels gaat de komende tijd werken aan zijn persoonlijke programma. “Ik werd te weinig getriggerd en had bij de bond gevraagd of ik bij het team mocht blijven en daarbij mijn eigen programma mag volgen. Gelukkig heb ik toestemming gekregen, door mijn eigen programma kan ik gewend raken om constant op het allerhoogste niveau te presteren. Voor 1 november wil ik het programma rond hebben, dan weet ik met wie ik train en moet het financiële plaatje af zijn. Ik ben nu zelf verantwoordelijk voor de logistiek, maar krijg wel iets meer vergoed.”

De nieuwe fase motiveert Niels om er veel uit te halen. “Het is spannend omdat het nieuw is, maar het geeft me ook veel energie. Daarnaast wil ik voor januari de laatste dingetjes van mijn studie Sportmarketing afgerond hebben, waardoor ik later alleen nog stage hoef te lopen. Daarna begint het seizoen met een trainingskamp in Australië en heb ik de eerste grote wedstrijd in Miami. Weer zo’n mooie plek, dat is genieten. Dat heb ik in de afgelopen jaren ook wel geleerd, beseffen dat je het als zeiler goed voor elkaar hebt en een mooi leventje leidt.”

Wil jij als topsport-talent ook eens een Sporttop-Talk, een inspirerende sessie met een Oud Olympiër, bijwonen? Houd dan de social media kanalen van Sporttop in de gaten. Binnenkort organiseren wij sessies waar ook jíj bij kunt zijn. Én Sporttop gaat op zoek naar nieuw talent. Wie weet mag jij je aansluiten als een van de talenten van Sporttop! www.sporttop.nl

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen