Meer aandacht voor carrière na de topsport
16 september 2017 

Meer aandacht voor carrière na de topsport

Vandaag is op Papendal de aftrap gegeven voor een programma waarbij topsporters meer begeleid worden bij een overstap naar een volgende carrière.

Een topsportcarrière is in het algemeen tijdelijk. Dat betekent dat een topsporter op een bepaald moment een overstap gaat maken naar een periode zonder sport op het hoogste niveau. Jarenlang was de focus alleen maar gericht op het bereiken en behouden van dat hoogste niveau. Als daar een eind aan komt, ziet de dagelijkse wereld er plotseling heel anders uit.

Transitie
Met steun van het ministerie van VWS gaat NOC*NSF topsporters beter voorbereiden op en ondersteunen bij een soepele overgang naar een volgende loopbaan. Hierbij werkt zij samen met verschillende externe partners. Onder de noemer ‘Transitie naar volgende carrière’ voert NOC*NSF met topsporters een intakegesprek, waarin de individuele behoefte van de sporter wordt scherp gesteld. Daarna wordt bekeken hoe de sporter zo nodig ondersteund kan worden bij de transitie naar een volgende carrière. Dat kan bijvoorbeeld door een gesprek met een specialist, door een persoonlijk begeleidingstraject of door werkbemiddeling.

Els van Kernebeek van Team NL Athlete Services: “We voelen als Team NL de verantwoordelijkheid om sporters ook op andere vlakken te ontwikkelen en hen zo bewust te maken van en voor te bereiden op een volgende carrière. Dankzij de ondersteuning van VWS kunnen sporters zich verder ontwikkelen. Voor Team NL is een sparringpartner als NL Sporter, maar ook de NOC*NSF Atletencommissie, ontzettend waardevol.”

Team NL heeft contact gezocht met oud-sporters die mee kunnen en willen werken in dit project. Dit is gelukt en zo gaan Sporttop (Jochem Uytdehaage), De Sportmaatschappij (Sylvia Karres) zich, naast de Team NL experts, inzetten voor individuele en groepscoaching. Fanbased (Teun de Nooijer) richt zich samen met UWV en sport&zaken op stage- en werkbemiddeling en –begeleiding.

Judoka Henk Grol is pleitbezorger van dit thema. Enkele jaren geleden stelde hij de behoefte aan een overbruggings- of pensioenregeling voor topsporters al aan de orde. “Het is belangrijk dat er nagedacht wordt over de periode na de sportcarrière. Er komt een keer een einde aan. En wat dan? Ik zet m’n hele leven lang al alles opzij voor mijn sport. Dan wil ik dat het ook goed geregeld is als mijn judoloopbaan een keer stopt. En dat geldt niet alleen voor mij, dat gaat alle topsporters aan. Dit is een begin, een mooie stap. Complimenten aan NOC*NSF en aan het ministerie van VWS. Maar het kan nog beter. Het is een lang politiek traject, maar een pensioenregeling moet in de toekomst haalbaar zijn.”

TeamNL@work
Een van de mogelijkheden binnen ‘Transitie naar een volgende carrière’ is TeamNL@work. Dit is een praktijkprogramma waar topsporters, nog steeds actief of recent gestopt, ervaring op kunnen doen in een specifiek werkgebied. De eerste editie van TeamNL@work richt zich op sportmarketing en –media en wordt in opdracht van NOC*NSF uitgevoerd door sportmarketingbureau Triple Double. TeamNL@work start met een trainingsprogramma van acht weken, gevolgd door een snelcursus social media en online community management. Daarnaast krijgen deelnemers een kijkje in de keuken bij partners van Team NL en gaan zij aan de slag rondom een aantal Team NL-projecten, zoals het NOS|NOC*NSF Sportgala en de Olympische en Paralympische Spelen.

Uit bijna vijftig aanmeldingen zijn vijftien sporters voor dit programma geselecteerd. Zij waren vandaag op Papendal voor hun eerste bijeenkomst.

Roelstoeltennisster Jiske Griffioen vertelt dat ze een mooie kans ziet: ‘Het is goed dat er gekeken wordt naar de ontwikkeling van sporters naast hun topsport. Ik vind TeamNL@work een mooi initiatief waar ik graag gebruik van maak. Ik ga er open in en heb veel zin om weer iets nieuws op te pakken.’ Ook hockeyer Bob de Voogd is een van de deelnemers. Als motief geeft hij aan: ‘Ik heb een studie sportmarketing gedaan, dus heb al wat achtergrond maar ik vind het mooi om die studiekennis weer op te frissen. Ik wil alvast wat verder kijken dan m’n sport. Als je je leven naast je sport goed op orde hebt, geeft dat rust. En die rust heb ik nodig om goed te kunnen presteren in m’n sport.’

Els van Kernebeek van Team NL Athlete Services: “Met de expertise van Triple Double kan deze groep sporters zich verder ontwikkelen op het gebied van sportmarketing en -media. De komende periode kijken we of we vanuit TeamNL@work ook op andere thema’s een aanbod kunnen creëren.”

De geselecteerde deelnemers aan de eerste editie van TeamNL@work zijn:

1. Bob de Voogd (hockey)
2. Dagmar Genee (waterpolo)
3. Jelle Galema (hockey)
4. Jetze Plat (handbike en para-triathlon)
5. Jiske Griffioen (rolstoeltennis)
6. Lieke Wevers (turnen)
7. Maaike Steenbergen (korfbal)
8. Maartje Ruikes (turnen)
9. Manon Flier (volleybal)
10. Marijn van den Goorbergh (korfbal)
11. Mariska Beijer (rolstoelbasketbal)
12. Michel Bletterman (turnen)
13. Rixt van der Horst (para-dressuur)
14. Saskia van den Ouden (para-triathlon)
15. Tom Stuifbergen (honkbal)

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen