Kyle Stolk: “Sporttop is een belangrijk puzzelstuk in mijn ontwikkeling”
18 oktober 2018 

Kyle Stolk: “Sporttop is een belangrijk puzzelstuk in mijn ontwikkeling”

Zwemmer Kyle Stolk (22) ging als jongen van net twintig naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en maakte al meerdere andere grote zwemtoernooien mee. Op en rondom zulke belangrijke momenten past hij inmiddels automatisch toe wat hij bij Sporttop heeft geleerd. Kyle stapt sneller over een teleurstellend resultaat heen en weet precies voor zichzelf wanneer hij het zwemmen even los moet laten. “Het zijn allemaal kleine dingen die mij groter hebben gemaakt.”

Tekst: Alex Devilee

Niet alleen

Vier jaar geleden werd Kyle benaderd om talent bij Sporttop te worden. Wietske de Ruiter ging met hem in gesprek en adviseerde Kyle om eens op de website te kijken. “Het leek me gelijk al leuk”, zegt Kyle erover. “Het ging destijds goed met mij als zwemmer en ik deed mee aan internationale jeugdtoernooien. Naar mijn idee werd ik benaderd met de gedachte ‘het gaat goed, misschien kan dat tot wat moois uitgroeien’. De gedachten was dat Sporttop mij zou kunnen helpen bij eventuele uitdagingen die ik op mijn pad tegen zou komen.

“Ik zag in ieder geval geen nadelen”, vervolgt Kyle. “Ik ging er onbevangen in, zonder verwachtingen. Ik wist alleen dat ik er veel van kon leren.” Die gedachte klopte. Kyle kwam er gaandeweg achter dat hij er niet alleen voor stond, leerde het zwemmen combineren met school en studie en kan zo nog wel een paar dingen noemen die voor zijn ontwikkeling zeer belangrijk waren. Als eerste noemt hij zijn mentor Robert Bouten, met wie hij een goede band heeft opgebouwd.

“De samenwerking met Robert was top. Ik vond het fijn om een mening te horen van iemand binnen de topsport, maar buiten het zwemmen. Robert keek met andere blik naar mijn ontwikkeling en carrière dan bijvoorbeeld mijn ouders, ikzelf of mijn coach. Mijn ouders hebben het beste met mij voor en steunen me overal, maar zijn niet objectief. Mijn coach heeft verwachtingen en andersom geldt dat ook. Iemand die er volledig neutraal in staat, zoals Robert, is prettig om te hebben. Robert had moeilijke vragen voor me en kon me echt goed aan het denken zetten.”

“Ik besefte mede door de gesprekken met Robert dat ik niet de enige was met dit soort vragen.”, vervolgt Kyle. Andere sporters en mentoren maken soortgelijke situaties mee. Belangrijk daarbij is wel dat je over die situaties kunt praten. Ik had daar eerst moeite mee, want dingen waar ik mee zat maakte ik niet snel bespreekbaar. Ik ben meer open geworden daarover. Het leven van een topsporter gaat met vallen en opstaan, ik kan nu beter met tegenslagen omgaan.”Timemanagement
Het aangeven van uitdagingen en ermee dealen gaat Kyle nu dus beter af, ook kan hij de tijd die hij heeft beter indelen. “Het managen van mijn tijd vond ik vroeger een stuk moeilijker. Ik weet nu wanneer het tijd is om het zwemmen naast me neer te leggen en even rust te pakken. Iets leuks doen moet soms ook gebeuren, net als een momentje voor jezelf nemen.”

Alles bij elkaar maakt het Kyle een completere en duurzamere topsporter. “Sporttop heeft een stukje toegevoegd aan het grotere geheel, het was en is een belangrijk puzzelstuk in mijn ontwikkeling. Alle dingen die ik heb geleerd, pas ik nu automatisch toe. Ik hoef er niet meer bij stil te staan, het managen van mijn tijd gaat nu bijvoorbeeld vanzelf. Of een recenter voorbeeld: het EK lange baan in Glasgow in augustus ging niet echt goed, maar ik ben nu weerbaarder en stap sneller over zo’n teleurstelling heen. Zo blijft Sporttop denk ik nog onderdeel van mij tijdens de rest van mijn carrière.”

De blik van Kyle ging na het EK snel weer op de toekomst. Het WK korte baan komt eraan in december en in juli 2019 is het WK lange baan. “Ik ga me eerst proberen te kwalificeren voor het WK korte baan in China. Laatst op de World Cup in Eindhoven had ik al een kans, helaas is dat niet gelukt. Deze maand is de laatste kans in Aken. Daar moet het gebeuren.”

Al met al ben ik Sporttop heel erg dankbaar voor alle hulp die mij is geboden, zowel voor het contact met mijn mentor als de events en workshops. Ik zou het alle jonge talenten aanraden om kennis en ondersteuning te zoeken buiten je eigen sport. Bijvoorbeeld bij Sporttop!

Lees hier het vorige artikel met Waterpoloster Joanne Koenders. Hoewel haar grote droom is om actief te zijn op de Olympische Spelen, heeft ze altijd nagedacht over het leven na haar topsportcarrière. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen