Hoe is het nu met voormalig Sporttop talent Mandy Dirkzwager?
26 april 2018 

Hoe is het nu met voormalig Sporttop talent Mandy Dirkzwager?

Sporttop vierde onlangs haar 14e verjaardag met succes. De stichting heeft na verloop van tijd al vele talenten zien uitgroeien tot wereldtoppers. Hoe gaat het nu met ze, wat doen ze tegenwoordig en speelt de sport nog steeds een grote rol in hun leven? Met de Olympische Winterspelen in Pyeongchang vers in ieders achterhoofd is het een mooi moment om eens terug te blikken met voormalig Sporttop talent Mandy Dirkzwager.

Olympische droom
Mandy Dirkzwager, 27 jaar oud, was alpine skiester en behoorde jarenlang tot de top van Nederland. Als buitenbeentje in een sportland van voetbal, hockey en schaatsen leerde zij als geen ander hoe het is om te leven voor je passie. Wonen, studeren en trainen in Oostenrijk, ver van huis, familie en vrienden was zwaar maar toch genoot zij van elke seconde in de bergen. De vele uren op de ski’s brachten haar naar deelnames aan alle grote sportevenementen met als absolute hoogtepunt het WK in Schladming in 2013. Behalve naar die grootste droom, meedoen aan de Olympische Spelen. Door de strenge kwalificatie eisen in Nederland was dit haast een onmogelijke missie. Nadat de skibond haar uit de selectie zette, besloot ze noodgedwongen te stoppen in 2014. Niet alleen de financiële zorgen van een eigen wedstrijdprogramma bekostigen maar ook zorgen voor haar doodzieke moeder brachten haar sportcarrière plots tot een einde.

Mentor Richard Krajicek
In 2003 kwam de jonge Mandy, rond haar 14e aankloppen bij Stichting Sporttop. Besmet door haar ouders met het skivirus, begon zij haar eerste ritjes op de borstelbaan bij skiclub Soesterberg. Ze bleek een talent op de latten en Sporttop stelde haar voor aan mentor en oud toptennisser Richard Krajicek. Zijn ervaringen in de sport kon zij goed gebruiken tijdens haar wedstrijden. “Ik was een typisch geval van top zijn in de trainingen en niet zo goed in de wedstrijden. Teveel last van zenuwen en prestatiedrang.”

Mede door Richard kon Mandy steeds beter haar zenuwen onder controle houden. Ze zagen elkaar niet vaak door de drukke schema’s en verblijven in het buitenland maar het contact was altijd goed. Ze kreeg tips over voorbereiden op wedstrijden en hoe ze fitter kon worden. Sporttop opende deuren die Mandy zelf niet had kunnen openen, ineens kon ze met verschillende sporters praten over herkenbare situaties. “Het gevoel dat je er niet alleen in staat is heel fijn. Met je teamgenoten heb je toch een andere band, je bent en blijft elkaars concurrenten. Daarom is Sporttop een super stichting. Juist doordat de sporten zo verschillend zijn kun je elkaar helpen.”

Tot haar 18e heeft Mandy deel uitgemaakt van Sporttop. Nu, jaren later, denkt ze met veel plezier terug aan alle bijeenkomsten. De talenten van toen: Ranomi Kromowidjojo, Jorien ter Mors, Melissa Boekelmann en Marit Bouwmeester volgt ze nog altijd. “Ik vind het mooi om te zien dat zij zoveel succes hebben. Mijn mooiste herinnering is de kookcursus, hier leerden we veel over voeding maar de lol die we beleefden geeft nog steeds een lach op mijn gezicht.”

Nieuwe generatie coachen
Tegenwoordig heeft ze helemaal haar draai gevonden. Samen met haar vriend, Dave Ryding, brengen momenteel veel tijd op de ski’s door en dragen ze hun kennis over aan de nieuwe generatie. “Wat in het begin soms lastig was met mijn vriend, die zelf Brits alpineskiër is, was dat zijn carrière doorging terwijl ik net was gestopt. Gelukkig was ik daardoor wel altijd verbonden met de sport en sta ik nu als zijn grootste fan regelmatig bij de wedstrijden te kijken.” Ook geeft Mandy ongeveer 20 weken per jaar trainingen bij een ski team in Nederland, waar huidig Sporttop talent Kiara Derks bij zit. Een wijze les die ze toepast is: ‘It ain’t over till it’s over.’ “Richard kon honderden verhalen vertellen over het knokken voor een punt of voor de wedstrijd. Skiën is een race tegen de klok maar hij leerde mij dat fouten maken mag. Soms kan een fout juist je wedstrijd redden omdat je weer op scherp staat. Dit probeer ik ook op mijn eigen atleten over te brengen.”

Eerste winterspelen
Mandy is vertegenwoordiger voor een Italiaans race kleding merk Vitalini. Over de toekomst maakt ze zich geen zorgen. Uitdagingen genoeg op haar pad. Want zo is haar Olympische droom in februari 2018 toch uitgekomen, niet als sporter, maar als verslaggeefster voor de NOS over het alpine skiën. “Dit was een nieuwe ervaring voor mij om te zien hoe alles van de andere kant er aan toe gaat. Mijn allereerste Spelen was al gaaf op zich, maar om mensen mijn kennis over het skiën mee te geven was echt top! Dit zal ik nooit meer vergeten. Zo zie je maar weer dat je leven als topsporter je veel meer kan brengen dan alleen je prestaties.”

De bittere nasmaak over het einde van haar topsportcarrière heeft Mandy achter zich gelaten. Nu kan ze trots terug kijken op haar prestaties. Ambitieus blijft ze zeker met in de toekomst misschien wel haar eigen koffiezaak. “Wie weet, maar nu eerst nog veel genieten in de bergen!”

Lees hier het vorige artikel waarin talent Roos Blokhuis vertelt over het mentale programma dat zij volgt. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen