Dilemma’s met Fleur Nagengast: “Modder is vies, maar asfalt doet meer pijn”
12 oktober 2017 

Dilemma’s met Fleur Nagengast: “Modder is vies, maar asfalt doet meer pijn”

Fleur Nagengast (19) stond ruim een half jaar geleden voor een lastige keuze. Het ging zowel met haar studie Fysiotherapie als met haar sport veldrijden niet zo goed. Na wat wikken en wegen kreeg de fiets haar voorkeur. De keuze doet Fleur goed, ze ziet het terug in de uitslagen en bovendien kan ze beter tot rust komen. Terwijl het nieuwe veldrijseizoen net is begonnen, legde Sporttop haar een aantal dilemma’s voor. Dit als onderdeel van een nieuwe tweewekelijkse rubriek waarin we jou een inkijk geven in het leven van de talenten, het mentorschap en Sporttop als geheel.

Tekst: Alex Devilee

Veldrijden of wielrennen
Veldrijden. Vorig jaar heb ik mijn keuze op veldrijden laten vallen. Ik ben actief bij een ploeg waarin alles om veldrijden draait, dat maakte de keuze wat makkelijker. Veldrijden is afwisselender, dat is ook een van de redenen waarom ik trainen leuker vindt dan bij het wielrennen. De sport is één grote familie, dus niet alleen mijn team maar alle deelnemers. Dat zorgt voor veel plezier bij mij. Maar wielrennen vind ik ook leuk, hoor!

Vallen op het asfalt of vallen in de modder
Vallen in de modder, haha. Vallen hoort bij het fietsen, zowel bij wielrennen als bij veldrijden. Ik val liever in de modder, het is viezer maar minder pijnlijk. Je spoelt het daarna van je lichaam af en je bent weer fris. Maar met veldrijden kun je wel hard vallen hoor, ik heb ooit aan een training in het bos een hersenschudding overgehouden. Met wielrennen heb ik twee keer mijn elleboog gebroken, maar nog nooit mijn sleutelbeen. Ik ben dus nog geen echte wielrenner, haha!

Veldrijden in België of Nederland
In Nederland heb je maar een paar grote crossen, ik vind het mooi om daar te rijden en zeker in Gieten is het leuk om voor thuispubliek te rijden. Maar mijn lievelingsparcours ligt in België, dat is die van de Telenet Superprestige in Zonhoven. Komende zondag (15 oktober, red) doe ik mee bij de dames. Het is een enorme zandkuil waar veel publiek bij aanwezig is. Dan voelt het net alsof je een vol stadion komt binnenrijden. Daar krijg ik kippenvel van. Hopelijk win ik deze wedstrijd ooit een keer.

Zenuwachtig of nuchter
In het algemeen ben ik een vrij nuchter persoon, maar voorafgaand aan een wedstrijd ben ik eigenlijk altijd zenuwachtig. We eten meestal drie uur van te voren, dan heb ik moeite om de maaltijd op te eten. Ook voor de start ben ik gespannen, want de start is in het veldrijden heel belangrijk. Eén minuut na de start is alle spanning eraf, het is gezonde spanning die ik voel. En die zit me zeker niet in de weg.

Alles winnen of soms ook verliezen
In de jeugd won ik veel wedstrijden. Dat was superleuk maar dan wordt winnen ook sneller gewoon. Nu ik met de dames elitegroep meedoe, zit zomaar winnen er niet meer in. Als ik nu win of ik eindig in de top tien, dan is dat heel speciaal. Ik heb veel geleerd van de wedstrijden die ik bij de jeugd heb verloren, dat heeft me sterker gemaakt. Dus soms ook verliezen.

Tom Dumoulin of Anna van der Breggen
Tom Dumoulin. Dat is heel slecht van mij, haha. Ik moet eigenlijk het dameswielrennen promoten. Natuurlijk is Anna ook heel goed, maar van Dumoulin ben ik meer gecharmeerd. Misschien heeft dat ook wel te maken met dat hij er mooi uitziet.

Later een baan of financieel onafhankelijk
Het liefst allebei, maar ik denk niet dat dat erin zit als mijn carrière erop zit. De vrouwen verdienen binnen het veldrijden en ook in het wielrennen een stuk minder dan de mannen, financiële onafhankelijkheid is niet echt reëel. Dus dat wordt later gewoon werken voor mijn centen!

Laatste vraag: wat heb je je ten doel gesteld de komende tijd?
Dit seizoen wil ik een grote stap maken richting de top van het dames veldrijden, daarnaast hoop ik geselecteerd te worden voor het EK en WK. Het EK komt al vrij snel en wordt op 5 november verreden in Tabor (Tsjechië). In januari volgen het NK en WK. Het wereldkampioenschap is dit jaar in Valkenburg en dus in eigen land, dat maakt het extra speciaal. Op de kampioenschappen is er een speciale categorie voor onder de 23 jaar, hopelijk kan ik daar hoge ogen gooien

Het interview met Fleur is de eerste van een tweewekelijkse rubriek waarin de talenten, de mentoren, en Sporttop zelf afwisselend aan bod zullen komen. We geven jou een inkijk in het mentorschap, het leven van de talenten en in wat Sporttop doet voor haar talenten en de sport in het algemeen.

Volgende keer: Talent Bart van Nunen (atletiek) en zijn mentor Bastiaan Tamminga zijn al vijf jaar een koppel. Hoe kijken zij terug op de ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt? En wat hopen ze er nog uit te halen, wat kan de toekomst nog brengen voor zowel Bart als Bastiaan?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen