Zoals voor de schaatsers de ijzers weer onder de voeten zitten, heeft de zeventienjarige Kiara Derks sinds een maandje of twee de ski’s weer onder haar lichaam. Na de zomerstop en de skivrije maand augustus zit Kiara er weer helemaal in. Het Sporttop-talent heeft voor dit seizoen naast sportieve doelen ook mentale doelen voor zichzelf gesteld. Het geloof in eigen kunnen, dat moet volgens Kiara omhoog.
Tekst: Alex Devilee
Weinig thuis
Op het moment dat Kiara vertelt over de lessen uit het vorige seizoen en haar plannen voor de komende tijd, zit ze in de auto en ziet ze de bergen aan zich voorbij zoeven. Ze is vanuit Oostenrijk op weg naar de volgende wedstrijd die ze gaat skiën. 25 weken per seizoen zit Kiara in het Alpenland, waar vandaan ze naar bijvoorbeeld Italië en Tsjechië gaat om wedstrijden te skiën. Ook al is Kiara weinig in Nederland, ze ligt er niet wakker van. Heimwee naar huis had ze vroeger wel als ze ergens ging logeren, maar slapen in een vreemd land is voor haar geen probleem.
“Leven in het buitenland ben ik intussen gewend. Iedere keer als ik vertrek voor een paar weken, rol ik er zo in. Het is vrij normaal geworden”, vertelt Kiara. “Ik vind het ook niet erg dat ik bijvoorbeeld al sinds mijn zesde Oud & Nieuw niet meer in Nederland gevierd heb. Tijdens Kerstmis en de jaarwisseling komen mijn ouders en die van mijn vriend naar Oostenrijk, dan hebben we een paar dagen met elkaar. Mijn vriend zit bij mij in het team, dus ik ben eigenlijk nooit echt alleen.”
Behalve dat haar vriend er altijd is, staat Kiara regelmatig in contact met het thuisfront. “Bijna elke dag heb ik nog wel contact met mijn ouders en ook mijn mentor Timothy Beck spreek ik vaak via de app. Niet alleen als ik ergens mee zit, maar ook als ik goed heb gepresteerd of een leuk filmpje heb, stuur ik dat door naar hem. Contact via de app klinkt misschien oppervlakkig, maar als ik echt iets te vertellen heb dan spreek ik gewoon een audioboodschap in. Het is goed te doen zo.”
Perfectionisme
Met Timothy sprak Kiara ook over de stappen die ze nog moet zetten. “Het komt erop neer dat mijn mentale gedeelte sterker moet worden. Mijn zelfvertrouwen moet hoger, ik moet geloof in mezelf hebben. Soms heb ik wedstrijden waarin veel goeie vrouwen meedoen, die zijn dan allemaal een stuk beter dan ik. Dan ga ik me aan hen spiegelen en denken dat ik er zelf niet zoveel van kan. Hier heb ik veel met Timothy over gesproken.”
“Ik weet van mezelf dat ik erg perfectionistisch ben en altijd meer wil”, vervolgt Kiara. “Dat zit me eigenlijk in de weg, waardoor ik minder vertrouwen in eigen kunnen heb. Ik realiseer me best dat ik goede dingen laat zien, maar dan nog is het niet genoeg. Laat het gaan, wordt er dan tegen mij gezegd. Nee! denk ik dan. Ik kan het niet loslaten. Met Timothy heb ik afgesproken dat ik eerst de positieve dingen tegen mezelf moet zeggen, voordat ik ga nadenken over wat minder goed ging.”
Puntensysteem
Goede prestaties laat Kiara inderdaad zien. Zo werd ze bijvoorbeeld het afgelopen seizoen derde op het NK skiën. Toch zou Kiara zichzelf niet zijn als ze meer wil dan dit. Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft ze daarom veel fysiek getraind om met een goed gevoel weer op de ski’s te kunnen staan. “Ik ben stabieler en sterker geworden en heb een betere conditie gekregen. Dat was ook hard nodig, wil ik mijn sportieve doelen voor het komende seizoen bereiken.”
Eén van de sportieve doelen van Kiara is makkelijk te begrijpen, de andere heeft wat meer uitleg nodig. “In mijn techniek moet ik nog stappen maken, ik spring teveel met mijn ski’s. Dat moet eruit, ik moet zorgen dat ik contact met de sneeuw houd. Mijn andere doel heeft te maken met het puntensysteem. Het draait in het skiën om zo min mogelijk punten scoren. Hoe minder punten je scoort, hoe betere startplaats je krijgt en hoe hoger uiteindelijk het niveau is waarop je wedstrijden skiet.”
“Skiërs die op dertig gemiddeld zitten, skiën in de Europa Cup”, vervolgt Kiara haar uitleg. “Ik zit nu op zeventig, maar wil de vijftig halen. Dat betekent dat ik over een aantal wedstrijden gemiddeld vijftig punten moet scoren. Het niveau blijft dan nog wel hetzelfde, maar dan krijg ik dus een gunstigere startpositie en kan ik sneller hogerop komen.”