Sporttop: alles van toen en nu

In 2004 is Sporttop opgericht, door Jochem Uytdehaage; hij wilde zijn topsportervaringen, met de onvermijdelijke pieken en dalen, niet laten vervliegen, maar graag overbrengen op volgende generaties topsporters.  Sporttop heeft al veel gedaan voor de sport en heeft verschillende transities ondergaan; dit geeft een prachtige tijdlijn.

2004 - Oprichting

In 2004 nemen Jochem Uytdehaage en Nanno Benninga het initiatief om Sporttop te starten, ook Danielle Mouissie en Ingo Uytdehaage zijn hier bij betrokken. Het begint met 5 koppels, bestaande uit een mentor en een talent. Een mentor is altijd een oud-topsporter. Het bestuur: 1e voorzitter Arjan Bos CEO van TVM Verzekeringen. Comité van Aanbeveling: Humberto Tan, Frank van den Wall Bake, Johan van der Werf, Erica Terpstra. Talenten van de eerste lichting waren onder andere Ranomi Kromowidjojo, Marit, Dafne Schippers, Jorien ter Mors en Sharon Rouwendaal.

2005 - Overdracht eerste talent aan NOC*NSF

In 2005 krijgen we voor het eerst voedingsadvies van Seneca Hogeschool Arnhem Nijmegen. Ook wordt een talent van onze eerste lichting, Jeffrey Wammes, overgedragen aan NOC*NSF.

2006 - Groei in Partners

We blijven groeien in partners, de NS biedt de mogelijkheid tot treinreizen en zijn er 2 Smart auto's beschikbaar voor organisatie en talenten. Dit jaar is ook het begin van het jarenlange trouwe partnerschap met TVM Verzekeringen. 
Ook begint dit jaar een samenwerking met Sp!ts, waarin we wekelijks een rubriek plaatsen, "Talent" genaamd, in de periode van 2006 t/m 2012. Joop Alberda geeft dit jaar een Masterclass Coaching.

2007 - Lotto Weekend Miljonairs en Kookworkshop

Jochem doet mee aan Lotto Weekend Miljonairs en wint hier €64K voor Sporttop. In 2007 houden we ook een kookworkshop voor talenten en ouders i.s.m. Powerbar.

2008 - Partnerschap met TNT post en Nieuw Logo

Op 10 September is de lancering van het partnerschap met TNT Post. In samenwerking met hen is er ook ons huidige logo ontworpen. Het eerste goud voor Sporttop is binnen: Ranomi Kromowidjojo behaalt goud op de 4x 100m vrije slag in Beijing, met haar estafette ploeg. 

2009 - Postzegel "Aandacht voor Talent"

Op 31 Augustus biedt Jochem, namens Sporttop, de postzegel 'Aandacht voor talent' aan, aan Prins Willem-Alexander. Deze postzegels zijn uitgebracht door TNT Post. Dit jaar hebben we ook een Media Workshop in Hilversum. Ook vindt de eerste TNT Post Sportdag plaats op Papendal.

2010 - Sporttop Magazine

Er zijn wederom veel primeuren dit jaar. De eerste mentoren training i.s.m Bureau Leeuwendaal. Reinier van der Monde en Marcel van der Togt, leren onze mentoren de kneepjes van het vak. Ook komt het eerste Sporttop Magazine uit i.s.m. Minor Sportjournalistiek Hogeschool Utrecht. In totaal zijn er 7 magazines uitgegeven, van 2010 t/m 2016. De eerste Talent Walk is ook dit jaar, tijdens de Sporttop Talent Walk staat kennis delen centraal; het uitwisselen van handige tips & tricks over hoe je duurzaam kunt presteren, mét plezier. Een combinatie van theorie & praktijk, actie, reflectie en plezier.

2011 - TNT Post Sportdag

Dit jaar was de derde TNT Post Sportdag Papendal. We organiseerden ook een Workshop (3 avonden) voor de ouders van talenten o.l.v. sportpsycholoog Hardy Menkehorst ven het Mentale Training en Coaching Center (MTCC).

2012 - Eerste individuele Goud Sporttop

2012: het jaar van het eerste individuele Olympische Goud voor Sporttop, gezwommen door Ranomi Kromowidjojo. Dit jaar maakte Sporttop talent Dafne Schippers haar debuut op de Olympische spelen op het onderdeel zevenkamp. Ook hebben we dit jaar  met mentoren en talenten meegedaan aan de SPINathon in Gouda. Hier hebben we een €11.120 cheque overhandigd gekregen van de organisatie. Daarbij woonden we samen met sponsoren, talenten en mentoren het Univé Gym Gala bij van de KNGU, in het topsportcentrum in Almere. Onder andere Sporttoptalent Anthony van Assche nam hier aan deel.

2013 - Samenwerking Ireks PUUR-brood

2013 is het start jaar van de samenwerking met IREKS (later PUUR-brood). Voor ieder verkocht brood gaat een deel van opbrengst naar de sporttalenten van Sporttop. Vanuit Sporttop worden er ieder jaar talenten aangewezen welke trotse ambassadeur zijn van het brood, wat ook nog perfect aansluit bij hun leefstijl. In 2020 is dit Bart van Nunen.

2014 - Sporttop bestaat 10 jaar

We bestaan dit jaar 10 jaar, en dat is reden voor een feestje. In September houden we daarom een Sporttop Jubileum ontbijt. En lanceren we samen met IREKS PUUR - brood. Daarbij wordt ook dit jaar het eerste Sporttop goud behaald op de Olympische Winterspelen, door Jorien ter Mors.

2015 - Storytelling

Dit jaar organiseren we de tweede Talent Walk, 2 dagen inclusief overnachting met workshops, yoga en veel kennis delen. Ook organiseren we een workshop storytelling voor onze talenten. Dit jaar is ook Eva Koenders, één van onze huidige coaches, bij het team van Sporttop gekomen. Haar taken waren onder andere het begeleiden van onze koppels, de dagelijkse leiding van de stichting, focust zich samen met Mandy Doeser op de communicatie en helpt Daniëlle Mouissie met de events.

2016 - Talent Centraal programma ABNAMRO

Dit jaar vindt de start plaats van het Talent Centraal programma van ABNAMRO. Dit is een jaarprogramma voor talenten uit de sport & cultuur sector. Sporttop doet de coaching van talenten en verzorgt een workshop Time Management. Dit jaar publiceren we ook onze laatste uitgave van Sporttop Magazine

2017 - Speltember

Dit jaar vindt voor het eerst Speltember plaats samen met IREKS. Jochem gaat op tour, samen met een aantal talenten, door Nederland om zo het PUUR-Brood en de steun voor Sporttalent onder de aandacht te brengen. Ook organiseren we dit jaar een Talent Walk. Ook dit jaar zijn we partner van Talent Centraal.

2018 - Sporttop Talks!

Dit jaar starten we de samenwerking met NOC*NSF voor het TeamNL@Work programma. Sporttop verzorgt individuele coaching voor topsporters in transitie naar een maatschappelijke carrière. Dit jaar starten we met Sporttop Talks! Tijdens deze Sporttop Talks worden talenten geïnspireerd met thema's en onderwerpen zoals Social Media, Sponsoring, Heartmath, voeding, etc. 

2019 - 15 jarig jubileum

We bestaan 15 jaar jaar. Al 15 jaar is de visie van Sporttop: bundelen van krachten van Oud-Olympiërs, sponsors en supporters om een concrete bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Nederlandse toptalenten. Vanaf dit jaar organiseren we samen met Talent Empowerment maandelijks Talent Talks, waarin relevante en aansprekende thema's aan bod komen voor sporters. Dit jaar worden we ook externe partner van TeamNL@work/NOC*NSF. Wij zijn 1 van de 4 partners en verzorgen de individuele coachingstrajecten. 

2020 - Overdracht koppels naar TE

Dit jaar vindt er een grote verandering plaats; we dragen onze koppels over naar Talent Empowerment. 


Jochem Uytdehaage: "We hebben ruim jaar 15 jaar talentbegeleiding gedaan, althans dat doen natuurlijk de mentoren, maar ik merk dat de talenten vandaag de dag andere behoeften hebben. Deze behoeften vragen om een andere aanpak. Deze aanpak hanteert Talent Empowerment al en zodoende hebben we de talentbegeleiding, onze mentoren en talenten, nu ondergebracht bij TE."Sporttop blijft bestaan: in samenwerking met TeamNL@work begeleiden we al 2 jaar atleten vanuit hun sportcarrière naar een maatschappelijke carrière, duale carrière. Hier gaan wij nu primair op door."
Lees meer in ons Persbericht.