Talent Bart van Nunen en mentor Bastiaan Tamminga: “Zonder Bastiaan was ik afgehaakt”
Al zes jaar zijn talent Bart van Nunen (22, Atletiek) en mentor Bastiaan Tamminga (36, oud-zwemmer) een koppel bij Sporttop. Beiden blikken in dit interview terug op die zes jaar, Bart en Bastiaan beseffen dat het zijn van een koppel ze veel heeft gebracht. Bastiaan kreeg door het mentorschap veel nieuwe inzichten ook buiten de sport, terwijl Bart als langeafstandsrenner (+10 km) mogelijk zijn topsportcarrière had opgegeven als hij Bastiaan niet aan zijn zijde had gehad.
Tekst: Alex Devilee
Eind september trof het duo elkaar nog op een promotie-actie voor Sporttop bij een PUUR bakker in Hardenberg. Wat zich daar afspeelde, is volgens Bastiaan heel treffend voor de ontwikkeling die Bart doormaakte. “Toen ik Bart leerde kennen, was hij een verlegen jongetje dat nooit op de voorgrond trad. Bij de PUUR bakker stond hij het brood heel fanatiek te promoten, dat had ik hem een paar jaar geleden niet zomaar zien doen.”
Bart: “Er hing een hele losse sfeer, we hadden veel lol samen. Dat komt omdat we elkaar nu een stuk beter kennen. Niet alleen op sportief gebied, maar ook buiten de sport om. Mijn eerste indruk van Bastiaan trouwens: Een hele grote, hahaha! Ik was maar een iel mannetje, Bastiaan was voor mij een reus. Maar wel heel aardig en rustig.”
Bastiaan noemt nog een punt waarin hij Bart heeft zien groeien: “De eerste gesprekken tussen ons waren eigenlijk eenzijdig, ik moest altijd de lead nemen. Als ik dat vergelijk met de laatste twee à drie jaar, is Bart ook die leidende rol op zich gaan nemen. Hij draagt zelf meer problemen en ideeën aan en gaat bij het maken van beslissingen veel minder op advies af dan vroeger. Neem zijn overstap van zijn club AV Passaat naar Papendal. Dat is echt een grote en belangrijke stap die hij heeft gezet. Door de plussen en minnen tegen elkaar af te wegen, kwam hij zelf tot die beslissing.”
Bart: “Het was een moeilijke keuze voor mij. Het fijne aan het hebben van een mentor is dat hij er onafhankelijk tegenover staat, terwijl mijn vader bijvoorbeeld een goede band had met mijn trainer. Ik ben uiteindelijk heel blij dat ik de stap naar Papendal heb gemaakt.”
Behalve dat Bastiaan het Utrechtse talent bijstaat bij dit soort keuzes, heeft hij volgens Bart nog op een andere manier bijgedragen aan zijn ontwikkeling. “Vroeger legde ik mezelf veel druk op, was ik vooral bezig met resultaatgericht denken. Door Bastiaan stap ik hier meer en meer vanaf, ik doe nu aan procesgericht denken. Dus bij een wedstrijd geen grote nadruk leggen op het resultaat, maar meer op hoe ik dat moet halen en op de vooruitgang in mijn ontwikkeling. Dat is voor mij een van de belangrijkste punten die ik heb geleerd in de afgelopen zes jaar. Druk voel ik minder snel, het komt mijn resultaten ten goede.”
Het mentorschap deed Bastiaan ook de ogen openen. “Door alle gesprekken met Bart en de trainingen van Sporttop ben ik anders in het leven gaan staan. Als ik van mijn kindje van zeven te horen krijg dat ze niet naar bed wil, dan vraag ik vervolgens: ‘hoe wil jij het dan? Je moet morgen weer naar school, dan heb je ook slaap nodig.’ Even later blijkt dat ze heus wel naar bed wil, maar eerst nog even de knuffels wil pakken. Bij Bart stel ik dit soort vragen ook. Dan hoor ik hem zeggen ‘ik wil eigenlijk dit, maar ook dat.’ Door vragen te stellen over de mogelijke achterliggende gedachte, komt hij er vanzelf achter.”
Bart: “Het zijn hele irritante vragen die Bastiaan stelt tijdens de skypesessies die we hebben. Vaak moet ik een tijdje nadenken voordat ik een antwoord heb, omdat het vragen zijn die me vanuit een ander perspectief naar een probleem laten kijken. Of ik moet bij mezelf te rade gaan om te bedenken wat ik precies wil. Het zijn intensieve sessies. We hebben er veel, ik ben blij dat Bastiaan zo actief is. Het klinkt misschien apart, maar zonder hem was ik misschien afgehaakt. Als sporter krijg je altijd tegenslagen te verwerken, waardoor je anders in je carrière gaat staan. Moet ik dan toch de voorkeur geven aan een maatschappelijke carrière?”
Dat doet Bart voorlopig niet, hij zette zijn droomstudie Econometrie stop om zich op de sport te richten. “Ik wil op termijn aansluiten bij de top van Nederland en de beste langeafstandsatleet van het land worden. Bastiaan kan me daar zeker bij helpen, hij creëert randvoorwaarden die cruciaal zijn om mijn doel te bereiken. We leren nog altijd van elkaar, het hebben van een mentor helpt mij verder in mijn carrière.”
Bastiaan: “Ik ben sinds kort ook mentor van Yang-Yang Cai, zij is pianiste en is als eerste cultuurtalent kort geleden aangesloten bij Sporttop. Het liet me inzien dat de top binnen muziek en sport overeenkomsten hebben, maar ook veel verschillen. Yang-Yang zit op het conservatorium, dat is tegelijk school en topsport. Bart moet dat altijd combineren, naast elkaar zien te zetten. De ervaringen met beide maakt mij een rijker mens en alles wat ik van Bart of Yang-Yang leer kan ik weer toepassen op de ander en in het dagelijks leven.”
Het interview met Bart is de tweede in een tweewekelijkse rubriek waarin de talenten, de mentoren, en Sporttop zelf afwisselend aan bod zullen komen. We geven jou een inkijk in het mentorschap, het leven van de talenten en in wat Sporttop doet voor haar talenten en de sport in het algemeen.
Volgende keer: Mentor Timothy Beck is nog niet zo lang aangesloten bij Sporttop. Wie is Timothy eigenlijk, hoe bevalt het mentorschap tot nu toe en wat zijn de verwachtingen van Timothy?