arrow_drop_up arrow_drop_down

Wieke Dijkstra

Hockey

The button below is something you need to click!

Hoe ben je met je sport begonnen en hoe jong was je toen?

Toen ik 7 jaar was startte ik met hockey. Mijn broer deed het al en het leek mij ook leuk!

Wanneer ben je bij Sporttop gekomen?

Vanaf de start van 2019 actief

Waarom vind je het belangrijk jouw ervaring in het topsportleven met nieuwe generaties topsporters te delen?

In mijn ogen is het belangrijk om als sporter voldoende neutrale mensen om je heen te hebben die je niet alleen willen helpen, maar waarbij je op basis van volledig vertrouwen écht alles kan zeggen zonder dat er consequenties aan verbonden zijn. Iemand waar je geen afhankelijkheidsrelatie mee hebt. Ik vind het waardevol om dat voor iemand anders te kunnen zijn.


Wat was jouw sportieve hoogtepunt?

Olympisch Goud 2008


Hoe zou jij je leven als topsporter willen karakteriseren?

Mijn leven als sporter was een enkeltje "zonder wrijving geen glans".


Wat zou je anders gedaan hebben?

Wat ik als sporter anders zou hebben gedaan is vaker momenten van reflectie inbouwen en meer stilstaan bij succes. Het leven als sporter gaat razendsnel aan je voorbij. De cadans waar je in zit, de discipline die je opbrengt, de doelen die je jezelf stelt, de focus op wat beter kan en moet, de trainingsuren die je daarvoor maakt. Alles is erop gericht om de beste versie van jezelf te worden en voor het hoogst haalbare te gaan. Het is zo natuurlijk, dat je er nauwelijks bij nadenkt. Het had mij veel kunnen opleveren om wat vaker stil te staan bij het pad dat ik aan het bewandelen was en de (on)bewuste keuzes die ik maakte. En daarin ook te kijken naar wat er goed ging!

Hoe was jouw overstap van je topsportleven naar je maatschappelijke carrière?

De overstap van mijn leven als sporter naar mijn maatschappelijke carrière verliep goed, omdat ik altijd naast mijn sport heb geïnvesteerd in mijn persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. School, studie en werk heb ik goed met mijn sport kunnen combineren, waardoor de overgang veel natuurlijker verliep. De Universiteit van Utrecht waaraan ik studeerde én mijn eerste werkgever Randstad hebben mij in mijn ambitie om sport en maatschappelijke ontwikkeling te combineren gefaciliteerd. Iets waar ik hen nog steeds erg dankbaar voor ben.


Wat is jouw beste tip die je zou willen meegeven aan een talent?

Hou een schrijfboekje dicht bij je waar je je herinneringen in opschrijft. Niet alleen de mooie momenten en successen, maar ook de momenten die saai, lastig of zwaar zijn. Het is maar een beperkte tijd dat je topsporter bent en het is gaaf om er straks in de volle breedte aan terug te denken en ook stil te staan bij wat je ervoor hebt moeten doen. Als je het boekje daarnaast gebruikt om je vragen, gedachten en uitdagingen in op te schrijven, is het naast waardevol achteraf ook nog eens functioneel in het moment!


Wij maken gebruik van cookies!