Judotalent Daan Moes en mentor Reinder Nummerdor van start als koppel: “We willen er veel uithalen”
29 maart 2018 

Judotalent Daan Moes en mentor Reinder Nummerdor van start als koppel: “We willen er veel uithalen”

Judoka Daan Moes (17) en zijn mentor Reinder Nummerdor (41) zijn sinds begin 2018 een nieuw koppel bij Sporttop. Waar Daan veel hoopt te leren van zijn mentor op sportief en mentaal gebied, wil voormalig topbeachvolleyballer Reinder ontdekken of het begeleiden van een talent wat voor hem is. Sinds de start van hun traject is er een klik, beiden verwachten veel op te steken van de samenwerking. Daan: “Ik kan genoeg van Reinder leren, maar hij vast ook wat van mij.”

Tekst: Alex Devilee

Daan is net terug van een Junior European Cup in Portugal waar hij in zijn nieuwe leeftijds- en gewichtsklasse (-21 jaar, -55kg) net naast het brons greep. Daan vertelt over zijn verwachtingen van de samenwerking met mentor Reinder. “De eerste keer dat ik hem zag, voelde het meteen goed. Reinder is een spontane man en is zeer gepassioneerd. Hij kan me helpen met het op tijd regelen van allerlei belangrijke zaken, plannen en natuurlijk kan ik leren van zijn ervaringen. Ik hoop een goeie band met hem op te bouwen en zo samen sterk te worden.”

Een van de belangrijke zaken waar Daan op doelt, is het regelen van sponsors om zijn dure judoloopbaan te financieren. De vechtsport brengt aanzienlijke kosten met zich mee, zeker nu Daan op zichzelf woont in Heerenveen. “Ik woonde in Almelo bij mijn ouders, maar train nu full-time bij het CTO in Heerenveen waardoor het beter is om daar te gaan wonen”, legt Daan uit. “Maar dat is nog niet alles. Per jaar zijn er een stuk of zeven Europese toernooien waar ik naartoe ga. Elk toernooi kost ongeveer 600 euro en dan moet ik ook nog de reiskosten betalen. Sponsoren zijn dus welkom, Reinder gaat op 29 maart mee naar een Sporttop Talk over sponsoring, die georganiseerd is door Sporttop. Daar krijgen we kennis van oud-Sporttopper Maarten Hermans en gaan we aan de slag met onze eigen sponsoring.”

De diepte in
Reinder staat klaar om zijn talent te ondersteunen waar dat nodig is. De drievoudig Europees kampioen beachvolleybal was aan het eind van zijn topsportcarrière ook al bezig met de jongere topsporters en merkte dat hij dat leuk vond. “Toen ging het voornamelijk over beachvolleybal, nu over judo en heel andere zaken. Ik weet eigenlijk niks van judo, maar vanuit Sporttop hoorde ik dat het goed is om weinig kennis te hebben. Zo blijf je nieuwsgierig en kun je het ook niet teveel over judo hebben. Ik ben er meer voor de zaken er omheen.”

“Ik vind het fijn om iemand te helpen en een steentje bij te dragen aan de carrière van een jonge topsporter”, vervolgt Reinder. “Het is goed om lang aan één persoon vast te zitten, niet dat je na een paar gesprekken weer de volgende treft. Het is leuk om met Daan de diepte in te gaan en hem beter te leren kennen. Tot nu toe maakt hij een zeer gedreven indruk, Daan weet goed wat hij wil en gaat er vol voor. Helaas heb ik zijn gouden medaille op het NK gemist, maar in de toekomst hoop ik nog genoeg van hem te kunnen zien.”

Olympische Spelen 2024
De (nabije) toekomst heeft Daan helder voor zich. Hij weet precies wanneer hij wat wil bereiken. “Het afronden van mijn havo 5 in mei heeft nu hoge prioriteit. Ik doe alle vakken in één jaar, sta er gelukkig goed voor maar moet nog wel even knallen om de examens te kunnen halen.” Ook op sportief vlak heeft Daan zijn plannen helder. “Zoals Reinder zegt, ik ben inderdaad erg gedreven. Niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook tijdens trainingen wil ik het maximale eruit halen. Zo kan ik dan mijn doel, de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, bereiken. Dan moet ik er staan, de bedoeling is om dan in de gewichtsklasse -60kg of zelfs -66kg uit te komen. Voor dit seizoen is plaatsen voor het WK op de Bahama’s het doel.”

Net als Daan heeft Reinder voor zichzelf bedacht wat hij de komende tijd voor ogen heeft. “Het voornaamste doel van mijn mentorschap is het verder helpen van Daan. Als dat lukt, ben ik blij. Daarnaast wil ik mezelf verder ontwikkelen, het wordt een zoektocht en een ontdekkingsreis met de vraag of ik dit kan en echt leuk vind. Het is allemaal nieuw voor me, na mijn carrière als volleyballer begin ik gewoon helemaal onderaan de ladder. Het is kijken wat ik nog meer kan behalve volleyballen.”

Volgende keer: Atleet Roos Blokhuis is in samenwerking met Sporttop een traject mentale training gestart. Welke rol speelt Sporttop hier precies in en wat voor oefeningen krijgt Roos om mee aan de slag te gaan? Dat lees je 12 april op Sporttop.nl!

Lees hier het vorige interview, waarin schaatser Daan Spruit vertelt over het profijt dat hij van een jaar Sporttop heeft gehad.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen