arrow_drop_up arrow_drop_down

Edith van Dijk

Openwaterzwemmen

Hoe ben je met je sport begonnen en hoe jong was je toen?

In het dorp waar ik woonde werd ieder jaar een schoolzwemwedstrijd gehouden. In de eerste klas (groep 3) werd ik tweede, en sindsdien wilde ik zwemster worden. Op mijn tiende mocht ik kiezen tussen tennis of zwemmen. Ik koos zwemmen.

Wanneer ben je bij Sporttop gekomen?

Al een aantal jaar geleden, voor Rio. De exacte datum weet ik niet meer.

Waarom vind je het belangrijk jouw ervaring in het topsportleven met nieuwe generaties topsporters te delen?

Ik heb alles zelf moeten uitvinden, ik had best graag iemand gehad die mij zijn ervaringen had verteld. Daarom wil ik mijn ervaringen delen, in de hoop dat de sporter daar iets aanheeft. Als ik er iets aan bij kan dragen dat de sporter een completer mens en topsporter wordt, maakt mij dat enorm trots.


Wat was jouw sportieve hoogtepunt?

Het absolute hoogtepunt was de WK van 2005 in Montreal, ik stond daar 3 keer op het podium (2 keer goud, 1 keer brons), en dat was nog nooit iemand gelukt.


Hoe zou jij je leven als topsporter willen karakteriseren?

Veel alleen dingen uitzoeken, vaak alleen op reis. Heel snel volwassen worden. Veel discipline, maar genieten van de successen en de trainingen.

Wat zou je anders gedaan hebben?

Ik had waarschijnlijk een au pair genomen na de geboorte van mijn dochter. Dat had mij meer rust gegeven bij mijn comeback voor de OS van Beijing.

Hoe was jouw overstap van je topsportleven naar je maatschappelijke carrière?

Ik heb eerst bijna een jaar "niets"gedaan, om mijzelf en mijn famillie tot rust te laten komen. Daarna heb ik een kinderdagverblijf overgenomen en ben ik nu dus werkgever.

Wat is jouw beste tip die je zou willen meegeven aan een talent?

Wees je bewust wat voor bijzonders je aan het presteren bent!

Wij maken gebruik van cookies!