Denzel Pleiter brengt handboogschieten terug bij Sporttop: “Elke millimeter telt”

Bij het afvuren van zijn eerste pijlen in het Archeon weet de elfjarige Denzel Pleiter nog niet dat er een talent in hem schuilt. Drie jaar later wint hij in het Franse Nimes zijn allereerste internationale wedstrijd, wordt hij ook Nederlands kampioen en maakt hij onderdeel uit van Jong Oranje. Met de ontwikkeling van het nieuwe Sporttop-talent (17) gaat het dus pijlsnel, maar Denzel weet dat er meer nodig is om in een mentaal zware sport als handboogschieten de absolute top te bereiken. Wie hij is en wat hem bij Sporttop bracht, vertelt hij in dit interview.

Tekst: Alex Devilee

Nadal
Als handboogschutter houdt Denzel er een druk leven op na. Hij traint vijf keer in de week, doet in zijn ‘vrije tijd’ aan onder meer tennis en basketbal om zijn hand-oog-coördinatie te verbeteren, gaat twee keer in de week naar de sportschool en loopt voor zijn opleiding Management & Retail ook nog eens twee dagen in de week stage buiten zijn woonplaats Almere. Het combineren van stage met sport was even wennen voor Denzel, maar intussen kan hij er mee omgaan. En voor een interview neemt hij graag even de tijd, net zoals zijn grote voorbeeld Rafael Nadal.

“Mensen zijn oppervlakkig, ze kijken vaak tegen topsporters in hun eigen discipline op omdat ze zo goed zijn. In het voetbal zijn mensen daarom fan van Lionel Messi”, legt Denzel uit. “Natuurlijk kijk ik ook op tegen goede handboogschutters, maar bij Nadal zit het iets anders. Ik heb voor hem veel ontzag en respect omdat hij als persoon zo erg is veranderd. Hij is in zijn spel veel kalmer geworden, gaat professioneler om met interviews en je ziet frustraties bij hem niet meer zo erg als vroeger. Hoe Nadal zich heeft ontwikkeld, heeft mij gemotiveerd om mentaal sterker te gaan worden.”

“Bij het handboogschieten moet je namelijk mentaal heel sterk zijn”, vervolgt Denzel. “Elke millimeter telt, zowel in het vasthouden van je boog als in je houding. Als je ietsjes verschuift, gebeurt er totaal iets anders.” En dus kan het snel misgaan, wat bij Denzel leidt tot frustraties. “In het begin had ik ze veel en ik nam ze ook mee naar de volgende training. Dan sta je gelijk 1-0 achter. Dat doe ik nu niet meer, ik heb gewerkt aan het beter omgaan met de frustraties. Als het even wat minder gaat denk ik: so be it.”

Esther Deden
Toch is Denzel nog niet tevreden. Sinds zijn eerste pijlen in het Archeon is het mentale aspect van de sport altijd een dingetje voor hem geweest. “In het Archeon was ik samen met mijn vader en kreeg ik een veel te zware boog. Dus ging het heel slecht, maar toch had ik er veel lol in. Dat motiveerde me om het mijn sport te maken. Pas toen ik echt begon met handboogschieten, merkte ik hoe frustrerend het kan zijn. Je schiet snel te weinig punten, het accepteren daarvan blijft moeilijk.”

Denzel zocht naar een oplossing, maar kon die niet zo gemakkelijk vinden. Uiteindelijk was de oplossing dichterbij dan Denzel zelf dacht. Toevallig woont voormalig Sporttop-talent Esther Deden een paar huizen verder en zij tipte hem om contact op te nemen met Sporttop. “Esther vertelde me dat ze een aantal jaar bij Sporttop heeft gezeten en dacht dat ik met mijn mentale kwesties daar wel terecht zou kunnen. Ze heeft alles verteld, waarna ik enthousiast was en besloot een schot te wagen.”

De rest is geschiedenis. Handboogschieten is via Denzel terug bij Sporttop en Denzel zelf is gekoppeld aan Sporttop mentor Marcella Boerma. Onlangs sprak het nieuwe koppel met elkaar af, het gevoel was bij Denzel direct goed. “Ik vond het een supertof gesprek, het klikte meteen. We hebben elkaar goed leren kennen en de verwachtingen uitgesproken. Ik heb verteld over wat ik in het dagelijks leven doe, wat de sport inhoudt en ben ook meer te weten gekomen over Marcella. En ik heb meteen aangegeven dat ik een mentale training wil aanvragen en in gesprek wil met een voedingsdeskundige.”

Doelen
Nu Denzel een talent is bij Sporttop, heeft hij voor zichzelf een aantal doelen gesteld. “Ik kijk uit naar de begeleiding vanuit Marcella en Sporttop en hoop dat ik daarmee niet alleen in de sport beter word, maar ook erbuiten. Via de TalentTalks wil ik informatie krijgen over bijvoorbeeld voeding, gezonder en beter leven en het omgaan met mijn frustraties. En met welke emotie je je bed uitstapt en wat dat betekent voor je dag. Het is mooi als ik dat allemaal leer en het mij kan helpen een beter mens en een betere sporter te worden.”

Op sportief gebied weet Denzel ook al waar hij naartoe wil: de Olympische Spelen van 2024. Om daar aan deel te kunnen nemen, moet hij vanaf zeventig meter de pijlen midden in het bord kunnen schieten. Vorig jaar ging hem dat al redelijk goed af. “In april heb ik mijn eerste tournament van het jaar, waarbij ik over vijf wedstrijden gezien bij de top acht van gemiddelden moet zitten om aan de finalewedstrijd mee te kunnen doen. Vorig jaar eindigde ik twaalfde, daar was ik best tevreden mee. Nu heb ik meer trainingsuren op de zeventig meter gemaakt, dus ik verwacht dat deze keer beter gaat.”

Lees hier het vorige interview, met Wieke Dijkstra. De voormalig tophockeyster is net nieuw bij Sportttop en vertelt wat haar drijft om talent te begeleiden.