Celeste Plak: “Ik koester warme herinneringen aan Sporttop”
15 november 2018 

Celeste Plak: “Ik koester warme herinneringen aan Sporttop”

Vierde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, voor het eerst in de geschiedenis  plaatsen voor een halve finale op het WK afgelopen oktober in Japan. De Nederlandse volleybaldames maken furore en behoren tot de top van de wereld. Een van de volleybalsters in Oranje is voormalig Sporttop-talent Celeste Plak. De 23-jarige speelster van het Italiaanse Igor Gorgonzola Novara is een van de inspirators van het Nederlands team. Zoals Celeste is voor haar ploeggenoten, was haar Sporttop-mentor Jokelyn Tienstra voor haar. Celeste draagt Sporttop daarom nog altijd een warm hart toe.

Tekst: Alex Devilee

Inspiratiebron
Zodra de gedachten van Celeste teruggaan naar Sporttop, begint ze enthousiast te vertellen. Aan haar mentor Jokelyn Tienstra, in 2015 op 45-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van ziekte, heeft Celeste veel gehad. “Ik heb warme herinneringen aan mijn tijd bij Sporttop, en in het bijzonder Jokelyn. Vooral in de tijd dat ik op Papendal zat, sprak ik haar vaak. Ze heeft mij laten nadenken over wat er voor nodig is om een goede topsporter ze zijn, over wat je wel en niet moet doen.”

“Jokelyn gaf mij motivatie, ze was echt een inspiratiebron voor mij”, vervolgt Celeste. “Ze zei dat niemand je kon stoppen als je echt iets wilde bereiken. Die zin heb ik altijd onthouden.” Aan de woorden van Jokelyn denkt Celeste tijdens haar carrière nog vaak. “Als dingen niet gaan zoals ik wil, denk ik terug aan wat Jokelyn zei. Er is altijd een weg richting je doel, er zijn meerdere manieren om daar te komen. Ik ben Sporttop dankbaar dat ik in contact heb mogen komen met Jokelyn. En voor het oprechte enthousiasme, support en medeleven. Dat was voor mij erg belangrijk.”

Waar Celeste inspiratie haalde uit de steun van Jokelyn, is ze zelf ook iemand die anderen kan oppeppen. “Het heeft altijd in mij gezeten om mensen meer uit zichzelf te laten halen. Vroeger bij mijn oppaskindjes hing ik de clown uit als er eentje moest huilen. Dan was iedereen weer blij en ik ook. Bij het Nederlands team probeer ik de rol als inspirator ook op me te nemen. Tijdens het WK speelde ik veel als invaller en gaf ik geloof en energie aan de andere meiden. Ik weet dat het gewaardeerd wordt.”

Historische prestatie
In Japan reikte Nederland tot de vierde plaats op het WK. In de poule werd Oranje eerste, vóór grootmachten als Brazilië, Servië en Japan. Ook de Verenigde Staten werden nog verslagen, waarna Servië in de halve finales uiteindelijk terugsloeg en het team van Celeste naar de strijd om het brons verwees. Daarin was China veel te sterk: 3-0. Toch kijkt Celeste met een goed gevoel terug op het WK. “Het was een historische prestatie, we zijn nog nooit zo goed geweest op een WK. Stiekem baal ik dat we de halve finale verloren van Servië, daar hebben we de kans op een medaille laten liggen.”

“We waren zeker gewaagd aan Servië, in de poulefase hebben we ook laten zien dat we ze kunnen hebben”, gaat Celeste verder. “Wij als klein landje hebben ons laten gelden en zelfs een aantal wereldmachten verslagen. China was uiteindelijk veel te sterk, maar we hebben weer tegen ze gespeeld en groeien steeds meer richting dat niveau. Achteraf gezien kan ik alleen maar onwijs trots zijn dat we het zo goed gedaan hebben.”

De winnende flow waarin Oranje zat tijdens het WK, kan Celeste makkelijk verklaren. “Voordat het WK begon, zaten we al een paar weken in Japan. En om eerlijk te zijn, als topsporter word je er niet vrolijk van om zolang in Azië te zitten. Door het enorme tijdsverschil met Nederland hadden we alleen elkaar, we zijn in die periode echt naar elkaar toegegroeid. Irritaties waren we altijd voor en parkeerden we, er was ook niemand die buiten de groep viel. We hadden alles voor elkaar over en dat zag je terug tijdens de wedstrijden.”

Sociaal
Terwijl Celeste dit allemaal vertelt, zit ze alweer een tijdje in Italië. In Nederland komt ze sporadisch, alleen nog in de zomerperiode. “Toen ik terugkwam van het WK was ik één dagje in Nederland. Daarna ging ik direct naar Italië om te spelen. Het was even schakelen, maar ik zit er weer helemaal in. Topsport is altijd hard werken, er is nooit tijd om te relaxen. Een opleiding volgen kan daarom nu ook niet.”

Van het belang van studeren weet Celeste wel, alleen over een specifieke richting is ze nog niet uit. “Ik denk dat het goed is om iets achter de hand te hebben. Want als je stopt met volleybal, wie ben je dan? Daar denk ik regelmatig over na, maar ik weet gewoon nog niet wat ik wil. Het zal niet iets achter de computer worden, ik wil in ieder geval iets sociaals doen, iets met mensen. Of ik mezelf als mentor zie bij Sporttop? Misschien ben ik na mijn carrière wel klaar met de topsport, vanwege al die drukte. Maar het lijkt me wel mooi om te doen, ik zou het gaaf vinden om een talent te inspireren en bij te dragen aan zijn ontwikkeling.”

Lees hier het vorige interview met Sanneke de Neeling over het schaatsseizoen dat net van start is en de overstap die ze heeft gemaakt naar Gewest Fryslân.

Omslagfoto: PEDRO UGARTE/AFP

Over de schrijver
Reactie plaatsen