arrow_drop_up arrow_drop_down

Casper Bouman

Windsurfen

Hoe ben je met je sport begonnen en hoe jong was je toen?

Komend uit een familie die veel zeilde was ik op jonge leeftijd al veel op het water te vinden, maar toen mijn oudere broer met windsurfen begon ben ik dit op 11-jarige leeftijd ook gaan oppakken. Vanaf dat moment stond iedere vakantie en weekend in het teken van windsurfen. Toen ik op 13-jarige leeftijd werd gescout door het Watersportverbond is het allemaal redelijk snel gegaan en begon ik mijn eerste Internationale wedstrijden te varen.

Wanneer ben je bij Sporttop gekomen?

Sinds dit jaar ‘2017’ ben ik als mentor gevraagd bij Sporttop.

Waarom vind je het belangrijk jouw ervaring in het topsportleven met nieuwe generaties topsporters te delen?

Als jong talent heb ik veel geleerd van de meer ervaren windsurfers in Nederland, maar om de absolute top te bereiken in je sport krijg je vroeg of laat te maken met verschillende keuzes die bepalend zijn voor je topsportcarrière. Ik ben ervan overtuigd dat ‘oud topsporters’ die vaak voor dezelfde keuzes hebben gestaan, je hier goed in kunnen begeleiden. Ik heb er veel baat aan gehad en ik hoop andere jonge talenten hier ook in te kunnen helpen.

Wat was jouw sportieve hoogtepunt?

Wereldkampioen in de Olympische RS:X klasse in 2006.

Wereldkampioen in de commerciële Formula klasse in 2013.


Hoe zou jij je leven als topsporter willen karakteriseren?

Mijn grootste drive als topsporter was om constant nieuwe grenzen op te zoeken. Als windsurfer leef je van de wind en is de oceaan je speelveld. Toen ik op jonge leeftijd werd opgenomen in het Olympisch team had ik al snel mijn vizier op de Olympische Spelen van Beijing. Een geweldige ervaring, maar kort erna merkte ik dat ik nieuwe uitdaging nodig had waar het echte windsurfgevoel weer terug kwam. Ik koos voor de meer extreme racediscipline en ben daar weel vol voor gegaan. Die afwisseling maar ook het plezier in de sport houden stond bij mij voorop. 

Wat zou je anders gedaan hebben?

Toen ik de overstap maakte van de Olympische naar de commerciële klasse, veranderde er veel. Het gespreide bedje waar ik als Olympische sporter in lag was er niet meer. Ik moest alles zelf regelen en vooral financieel was dat in het begin erg lastig. Ook kwam ik in een hele andere surfwereld terecht, waarin ik me weer opnieuw moest bewijzen, vooral tegenover mijn sponsors en merken. Uiteindelijk heb ik mijn draai kunnen vinden, maar ik had in die periode graag meer structuur gehad in mijn planning en trainingen, zoals ik dat in de Olympische klasse gewend was.

Hoe was jouw overstap van je topsportleven naar je maatschappelijke carrière?

Mijn maatschappelijke carrière is nog steeds niet helemaal begonnen. Op dit moment streef ik namelijk nog steeds naar een derde wereldtitel in de Slalom klasse. Maar naast mijn topsport ben ik ook meer actief als coach en trainer bij het Watersportverbond en geef ik mijn technische kennis door aan de Olympische surfers. Wat ik uiteindelijk met mijn HBO studie Sportmarketing en Management ga doen, is nog een vraag voor de toekomst.

Wat is jouw beste tip die je zou willen meegeven aan een talent?

In je eentje is het heel lastig om de beste te worden. Zorg ervoor dat je goede begeleiders en trainingspartners vindt en hou plezier in je sport. Dan komen de prestaties vanzelf!  


Wij maken gebruik van cookies!