BLOG: Bart van Nunen over zijn hoogtestage in het hardloopmekka van de wereld
08 februari 2018 

BLOG: Bart van Nunen over zijn hoogtestage in het hardloopmekka van de wereld

Hakuna Matata

Dat is de lijfspreuk in Kenia: Er zijn hier geen zorgen. Na mijn verblijf afgelopen maand in ‘’hardloopmekka’’ Iten ben ik dan ook de rust zelfe. Alles gaat hier relaxed, behalve de harde trainingen van de enorme hordes Keniaanse wereldtoppers. Maar wat maakt deze plek nou zo bijzonder? En hoe zorgt dit dat de Kenianen zo ontzettend hard kunnen lopen?

Om te beginnen hebben de Kenianen hun bouw natuurlijk mee, rank gebouwd maar toch ook sterk en weinig gewicht in de onderbenen waardoor ze erg makkelijk de loopbeweging kunnen maken. Dit is echter wel iets wat ook niet-Kenianen gewoon kunnen bezitten, alleen hier hebben ze het allemaal.


Daarnaast is voor de Kenianen het hardlopen een kans op een veel beter leven, Kenia is nogal goedkoop dus als je een keer een grote marathon wint dan heb je het hier heel goed voor elkaar! Voor ons Europeanen is het echter veel logischer om een ingewikkelde studie te beginnen en zo te bouwen aan een mooie maatschappelijke carrière.

 
Ook niet geheel onbelangrijk: De Kenianen in Iten leven op 2400m hoogte waardoor ze heel veel rode bloedcellen aanmaken (Meer rode bloedcellen in verhouding tot witte bloedcellen zorgen dat je meer zuurstof kunt opnemen en dus harder kan lopen).
 
En dan weer terug naar die lijfspreuk: zorgen kennen ze hier niet. Een Keniaan maakt zich letterlijk nergens druk om, alles gaat op zijn gemak en je hoeft dan ook niet raar op te kijken als je pas anderhalf uur na het bestellen je eten krijgt in het plaatselijke restaurant 😝
 
Last but not least: Het voedsel! Alles komt hier zo van het land, vers bereid zonder toevoegingen. Eigenlijk dus net als Puur-brood maar dan met alles! Nou hoor ik je denken: als je zoveel verbruikt mag je toch best ook wel wat ongezonds eten? Dat doen we natuurlijk ook wel op zijn tijd, maar als je zoveel traint is goede voeding ook heel belangrijk voor optimaal herstel. Daarom eet ik dus thuis ook zo graag puur-brood 😃

Over de schrijver
Reactie plaatsen