Sanneke de Neeling: “Ik heb het plezier in schaatsen weer teruggevonden”
01 november 2018 

Sanneke de Neeling: “Ik heb het plezier in schaatsen weer teruggevonden”

Het nieuwe schaatsseizoen gaat bijna van start en dat betekent dat ook voor Sporttop-talent Sanneke de Neeling (22) de ijzers weer onder de voeten mogen. De sprintster staat, nu ze bij haar nieuwe team Gewest Fryslân zit, weer met een glimlach op het ijs. Het plezier is terug bij Sanneke, die haar lessen wel heeft geleerd van drie jaar bij Lotto-Jumbo. “Je kunt het best op je eigen gevoel afgaan en je moet weten en aangeven waar je grenzen liggen.”

Tekst: Alex Devilee

Opgewekt vertelt Sanneke over hoeveel zin ze heeft in het nieuwe seizoen nu ze bij Gewest Fryslân zit. De overstap heeft haar duidelijk goed gedaan. “Aan Henk Hospes heb ik een coach die veel meer open is dan mijn vorige. Hij laat me uitpraten, staat open voor eigen inbreng. Ik kan bij Gewest Fryslân lekker mijn eigen ding doen en ben er echt op mijn plek. Daarom gaat het nu ook beter denk ik, dat ik me goed voel heeft invloed op de prestaties. Of die ook echt vooruit gaan zal pas blijken als ik me komend weekend kan kwalificeren voor de World Cups.”

Life Science & Technology
Nu Sanneke bij Gewest Fryslân zit, heeft ze ook ruimte gekregen om te studeren. Ook daar haalt ze veel voldoening uit, mede omdat haar teamgenoten ook studeren. “Dit jaar ben ik begonnen met de studie Life Science & Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een aantal van mijn teamgenoten studeert ook in Groningen, dat maakt het extra leuk. Tijdens en buiten het schaatsen om kunnen we het er over hebben en elkaar helpen waar nodig. Het werkt ook goed om de gedachten even te verzetten.”

Studeren biedt Sanneke niet alleen een uitlaatklep, ze vindt het belangrijk om na het schaatsen een papiertje te hebben. “Ik denk dat het slim is om naast je topsportcarrière een studie te doen, anders heb je na de sport niks meer. Bij mijn vorige team werd studeren naast schaatsen zwaar afgeraden door mijn teamgenoten. Toen durfde ik het ook niet en ik denk dat het door alle trainingskampen nauwelijks mogelijk was. Nu kan dat wel en gelukkig denkt de RUG met mij mee. De universiteit zorgt dat ik de studie goed kan combineren met het schaatsen.”

Lessen
Wel moet Sanneke bij Gewest Fryslân meer zelf financieren. Ze heeft bijvoorbeeld geen sponsor en auto meer, maar ook daar ligt ze niet wakker van. “Ik heb het leuk, en zolang dat zo blijft zal ik er ook mijn geld in blijven steken. Ook al heb ik minder faciliteiten, schaatsen voor Gewest Fryslân is voor mij persoonlijk een stap vooruit. Ik heb progressie geboekt in de krachttraining en ben technisch ook beter geworden.”

“Ik heb het hier gewoon echt naar mijn zin en weet nu hoe belangrijk dat voor mij is”, vervolgt Sanneke. “De tijd bij mijn vorige team heeft me geleerd dat ik altijd naar mijn eigen gevoel moet luisteren en niet naar iemand die dat beter zou weten. Ik vertrouwde uiteindelijk niet meer op wat mijn lichaam aangaf. Richting de Olympische Spelen legde ik mezelf veel druk op en daar probeerde ik zo hard mogelijk voor te werken. Dan doe je ook dingen die je eigenlijk niet had moeten doen. Als je een slecht gevoel hebt, moet je niet doorgaan maar je eigen grenzen kennen. Dat is een grote les geweest.”

Met die bagage op zak gaat Sanneke op weg naar wat een succesvol maar bovenal bevredigend schaatsseizoen moet worden. “Ik wil gewoon goed rijden en lekker in mijn vel zitten, dat is waar ik voor ga. De kwalificaties voor de World Cup-wedstrijden komen eraan, en verderop in het jaar het EK. Daar hoop ik mij ook voor te kwalificeren door top drie te rijden op de 500 en 1000 meter. Veel verder kijk ik niet, eerst wil ik zien hoe ik er nu echt voor sta.”

Sanneke de Neeling is al sinds 2012 aangesloten als talent bij Sporttop, haar mentor binnen Sporttop is oud Olympiër openwaterzwemmen Edith van Dijk.

Lees hier het vorige artikel met talent zwemmer Kyle Stolk. Kyle kwam er gaandeweg achter dat hij er niet alleen voor stond, leerde het zwemmen combineren met school en studie en kan zo nog wel een paar dingen noemen die voor zijn ontwikkeling zeer belangrijk waren. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen